6 nolu dipnot:
"........Şirketin ayrıca Tübitak programı kapsamında desteklenmekte olan biyoteknoloji projesi 2021 yılında tamamlanmıştır............"
bekleyeceğimiz sonraki aşama, ürünün ruhsatlanması olacaktır.
6 nolu dipnot:
"........Şirketin ayrıca Tübitak programı kapsamında desteklenmekte olan biyoteknoloji projesi 2021 yılında tamamlanmıştır............"
bekleyeceğimiz sonraki aşama, ürünün ruhsatlanması olacaktır.
Yatırım tavsiyesi değildir.
değerli yorumlarınız hepinize çok teşekkür ederim
Sayın Maslak1 yazarken bir klavye azizliği oldu sanırım . 16 nolu dipnot olacak.MI 6 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Bu sene başında sektörden arkadaşlar ilaç fiyatlarının düşüklüğü ve ilaca erisimin zorlaşması nedeniyle promosyon ürünlerin azaldığından bahsetmişti ama finansal rapora baktığımızda durum öyle değil.
2021/3 promosyon ve reklam ürün harcaması 3.2 milyon iken 2022/3 promosyon ve reklam ürün harcaması 8.9 milyon olmuş.
Ciroda yaşanan oransal artış %65 olmasına rağmen promosyon ürün artışı 3 kat olmuş. Firmaya konu hakkında mail atacağım. Konu hakkında bilgisi olan arkadaş varsa paylaşırsa sevinirim.
Birde enerji giderleri (600 bin /2.4 milyon) 4 e katlamış .
MI 6 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
sayın garipy, düzeltme için teşekkürler; 16 nolu dipnottur..
konuyu kısa geçtik ama devanın son 4 yılda gerçekleştirdiği finansal dönüşüm (ki 10 yıldır devam eden ar-ge işlerinşin sonucudur) açısından biyoteknoloji çok önem yeni bir gelişim alanıdır (diğerleri top 20 molecule Türkiye lansmanları, dış piyasa satışları).. 5-6 ay evvel kabaca 2022 için biyoteknoloji TR ilaç tüketim tahmini yapmıştım.. yanlış hazıtlamıyorsam; 20 milyar TLYe yakın bir rakam bulmuştum.. bunun neredeyse, tamamı ithaldir.. yerli olarak üretilen kısım bir kaç molekülden ibarettir..
Anlıyoruz ki devanın TÜBŞTAKça desteklenmiş en az 1 biyoteknoloji molekülü var (TÜBİTAK desteğinin parsal önemini bir değer atfetmiyorum; asıld eğer şudur: TÜBİTAK sadece yerkli ekonomi için önemli sanayi projelkerini destekliyor.. yani büyük ihtimal bu molekül ithalatı çok olan moleküllerden biri).. Devanın bşiotech yatırımı bitti / bitmek üzere (öyle bilgi vermişlerdi).. Ar-gede 4-5 tane biotech molekülleri olduğunu tahmin ediyorum (az sayı feasible olmıyor).
UV deva yatırımcısı mutlaka bişotech işinde devanın ne yaptığını takip etmeli.. önerim budur.
durum şudur:
enerji giderleri:
1-baktığınız kısımda da gördüğünüz üzere; 4 katına çıkmıştır.. son zamlarla yıllık etki bunun da üeirne çıkabilir. bu sadece fiyat etkisidir (pazarlama olduğu için üretim ve yeni fabrika etkisi yok).. "enerji yoğun üretitim yapan sanayi şirketlerinin vay haline!" diyelim..
2-verdiğiniz mutlak değer rakam ise sadece pazarlama gideri içindeki masraftır (bkz 23.ii ve 24); üretimdekileri içermemektedir. GÜG içinda tahminime göre 20-25 milyon TLlik daha enerji gideri olabilir.. JCR raporuan girmesi için rakamın büyük olması gerekli. enerji tüketimi hk tecrübeme göre rakam yıllıkta 80-100 milyona ulaşabilir.. ilaç firması iiçin büyük rakam.. ağır sanayi ve yüksek enerji tüketimi yapan sanayi şirketleri için gerçekten koşullar zor..
promosyon giderleri:
piyasada azalamkta olan gifder eczanelere verilen "10 alana 3 bedava" şeklinde olan dağıtım kanalı iskontolarıdır.. bu rakalar da brüt satıştan indirim olarak gelir tablosuna yansır.. pazarlama giderine yazılmaz.. pazarlama kısmında gördüğünüz rakamlarsa, hekim ziyaretlerinde helimlere bırakılan, kullanılan tanıtım malzemeleri, ezanelere bırakılan tanıtm malzemeleri vbdir. bu kısımdaki artışın 2 sebebi var: 1- artan fiyatlar, 2-geçen sene ilk çeyrekte covid etkisi ile tanıtımları firmalar kısıtlmaıştı ve bu nedenle de tüketim (miiktar etkisi) az olmuştu.
Teşekkürler sayın Maslak1 çok aydınlatıcı . Üretimde kullanılan enerji bile tek başına brüt marjı baskilamistir diyebiliriz .
Bilançoda pozitif unsurlardan biriside genel yönetim giderlerinin makul seviyelerde tutulabilmesi .
Sene başında konuşmuştuk 9-10 aylık yüklü bir stok tutulduğu . Bu hammadde stoku için kredi ile finanse edilmiş anladığım kadarıyla .
Bize flash bir bilanço için
Müthiş bir ihracat patlaması yada Rivelime , desporex tarzı 2-3 ürün lazım .
1 yıllık yani kisa vadede böyle bir ürün çıkma ihtimali nekadar doğru olur acaba ?
MI 6 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Yer İmleri