Sayfa 310/753 İlkİlk ... 210260300308309310311312320360410 ... SonSon
Arama sonucu : 6024 madde; 2,473 - 2,480 arası.

Konu: THYAO - Türk Hava Yolları

  1. Akşam devam eden VİOP endeksi BDDK nın kararı sonrası %2.94 eksi kayıpla işlem görüyor..Döviz düşüyor.. ABD borsaları %2.5 artıda.. Ptesi umarız fazla düşmeyiz. Tamda artık çıkışa başlıcaz derken yine bir deli kuyuya taş attı..

  2. Ayrica yeni bir haber daha aşağıda ,,

    BDDK, koordineli makro ihtiyati adımlar atılmasına karar verdi.

    Buna göre, bankalar ve finansal kuruluşlar dışındaki, bağımsız denetime tabi şirketlerin kredi başvurusu yaptıkları tarih itibarıyla yabancı para nakdi varlıklarının (altın dahil, efektif döviz ile bankalardaki YP mevduat) Türk Lirası karşılığının 15 milyon TL'nin üzerinde olması halinde, bu şirketlerin yabancı para nakdi varlıklarının, en güncel finansal tablolarına göre aktif toplamından veya son 1 yıllık net satış hasılatından büyük olanının yüzde 10'unu aşması durumunda, söz konusu şirketlere TL cinsinden yeni bir nakdi ticari kredi kullandırılmamasına karar verildi.

    Uygulama karar tarihinden sonra uygulanmak üzere, aksi yönde bir Kurul kararı alıncaya kadar geçerli olacak.

    Yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı:

    "Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu tarafından yayımlanan muhasebe ve finansal raporlama standartları çerçevesinde konsolide finansal tablo hazırlama yükümlülüğü bulunan şirketler için bu değerlendirmenin konsolide bilançolar üzerinden yapılmasına karar verilmiştir.

    Bu kuralın istisnası olarak, ilgili mevzuat uyarınca yabancı para cinsinden kredi kullanması mümkün olmayan şirketlerle sınırlı olmak üzere, bu şirketlerin bankaya kredi başvurusunda bulunduğu tarihten itibaren 3 aylık dönem içinde yabancı para net pozisyon açığı bulunduğunu Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu tarafından yetkilendirilmiş bağımsız denetim kuruluşları tarafından en güncel finansal tabloları üzerinden yapılacak incelemeye göre tespit ettirmeleri ve bu kuruluşlarca onaylanmış belgelerle bankaya başvurmaları şartıyla, bu şirketlere yalnızca başvuru tarihini izleyen 3 aylık dönemdeki, söz konusu tespit edilen pozisyon açığı ile sınırlı olmak üzere TL cinsinden nakdi ticari kredi kullandırılabilmesine karar verildi.

    Yabancı para nakdi varlıklarının TL karşılığı 15 milyon TL'yi aşmayan şirketlerin, kredi başvuru tarihi itibarıyla, mevcut yabancı para nakdi varlıkları ile en güncel finansal tablolarına göre aktif toplamını ve son 1 yıllık net satış hasılatını bağımsız denetim kuruluşuna tespit ettirmeleri ve kullanacakları kredinin vadesi boyunca yabancı para nakdi varlıklarının TL karşılığının 15 milyon TL'yi aşmayacağını beyan ve taahhüt etmeleri, söz konusu beyan ve taahhüdün banka tarafından kontrolünün sağlanmasını teminen şirketlerin her ayın ilk 10 iş günü içinde bir önceki ay sonu bilançosuna göre yabancı para nakdi varlıklarının, aktif toplamının ve bir önceki ay sonu itibarıyla son 12 aylık net satış hasılatının güncel değerini bankaya iletmeleri şartıyla bu uygulamadan muaf tutulmalarına, bu uygulama kapsamında, yabancı para nakdi varlıkların TL karşılığının hesaplanmasında hesaplama tarihine ait Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası döviz alış kurunun kullanılmasına, karar verilmiştir.

    DOLAR/TL KARAR SONRASI 17 TL'NİN ALTINI GÖRDÜ

    BDKK'nın aldığı karar sonrası saat 20.00 itibarıyla dış piyasalarda Dolar/TL kuru , yüzde 5'e varan düşüşle 16.50 seviyesinin altını test etti. Kur gün içinde 17,37'nin üzerini görmüştü.

    Risk priminde de aşağı yönlü bir hareket izledi. Türkiye'nin 5 yıllık CDS'leri 784 baz puana geldi

    Ben bu alinan karari çok olumlu buldum. Çünkü piyasada paranin çoğu Şirketler de dir. Dolayısıyla şirketler dovize fazla yükleniyorlar sanırım ülkemizde. Bu yüzden bu karar ile artık fazla doviz alamayacaklar sanırım. Fazla doviz alirsa ticari kredi alamazlar. Piyasada artık dövizin yavaş yavaş düşmesini bekliyorum ben. Umarım bunlar olur ve piyasa biraz olsun doviz konusunda rahatlama yaşarız ve buna bağlı olarak maliyetler azalır, enflasyon gevşemeye başlar diye düşünüyorum. Tabi bunlar hemen olmaz ama biraz biraz etkisini göstereceğini düşünüyorum

    Tavsiye içermez kendi düşüncem dır

  3. THY nin BDDK kararından olumsuz etkilenmesi için 1- TL bazlı kredi kullanma ihtiyacı ve niyeti olması 2- Kasasında yıllık cirosunun % 10 undan fazla nakit dövizi olması lazım. İlkini bilmem ama ikincisi sözkonusu mudur, şirketi yakından tanıyan arkadaşların fikri vardır belki. Tabi tüm bunlardan bağımsız olarak piyasa bunu bahane ederek eksi fiyatlayabilir mi, herhangi bir yön için bahane arayan bir borsada mümkün.

  4. Thy'nin fonksiyonel para birimi Usd'dir. TL thy için dövizdir. Bu durumda ne olacak? Thy'de tebliğ kapsamına girecek mi? Ben bilmiyorum.
    Yatırım tavsiyesi değildir.

  5. Grev vesaire derken thy dün1525 ucusla bu yıl icin en yuksek sefer sayisina ulastı

  6.  Alıntı Originally Posted by Qwerty58 Yazıyı Oku
    THY nin BDDK kararından olumsuz etkilenmesi için 1- TL bazlı kredi kullanma ihtiyacı ve niyeti olması 2- Kasasında yıllık cirosunun % 10 undan fazla nakit dövizi olması lazım. İlkini bilmem ama ikincisi sözkonusu mudur, şirketi yakından tanıyan arkadaşların fikri vardır belki. Tabi tüm bunlardan bağımsız olarak piyasa bunu bahane ederek eksi fiyatlayabilir mi, herhangi bir yön için bahane arayan bir borsada mümkün.
    Hocam bu ulke geneli tüm şirketler için geçerli bir durum. Bunu tek şirket e yonelik olarak değerlendirmek yanlış olur.
    Genele uygulanan olarak düşününce benim görüşüm = -Şirketler artık fazla dolar almayacaklar,
    -Küçük Ticari kredi isletmeler 15 milyondan fazla bulundurmayacak,
    - Buyuk sirketler cirosunun %10 undan az doviz bulunduracak
    - THY evet doviz olarak kazaniyor ama cironun %10 luk üstünü TL ye çevirir. Burada ben zarar olacak bir durum görmüyorum
    -Ulkemizde paralarin çoğu Şirketler tarafindan kullanılıyor. Dolayısıyla BDDK nin belirledigi limitin üstünde olan kısım paralar TL ye çevrileceği için piyasada dolar düşüşe geçebilir diyorum ben.
    - Tüm şirketler için duruma bakarsak eğer üretim Maliyetleri azalacak ve kâr orani artacaktır, enflasyon gevşeyecektir.
    Ben bu işin bu hale gelmesinde zaten zenginlerin dolara yatirim yapması ve küçük esnafında ayni hareketlere kapilmasindan dolayı olduğunu ve zamanla dovizin aşırı degerlendigini düşünüyorum. Ama şuan alinan karar dovize fren koyacaktır bence. Fazla doviz biriktirmek yok mesaji veriliyor bu karar ile. Biriktiren ticari kredi alamaz diyor BDDK. Ben karari olumlu buldum. Zamanla dovizin gevşemesini bekliyorum.
    Belki de ticaretin daha da canlandığını görücez, ve doviz ruzgarinin tersine donerek düşüş işlemlerini görmüş olucaz.
    Artik zamana bakılacak, umarım döviz duser ve enflasyon azalır, yakit, dogalgaz, uretim maliyetleti azalacagi icin ticaret dahada canlanır diye düşünüyorum artık

    Tavsiye içermez kendi düşüncem dır

  7. Medya haberlerinde şöyle bir haber buldum.

    Şirketlerin TL satarak yurtdışında swap yapmasını kısıtlayan BDDK dün de TL krediler için döviz varlığı sınırı getirdi.

    BDDK’nın kararına göre şirketler TL kredi kullanmak istiyorlarsa BDDK’nın getirdiği sınır kadar döviz varlığı olmak zorunda. Sınır ise şirketlerin döviz varlıklarının 15 milyon TL’yi aşmaması. Eğer 15 milyon TL’yi aşıyor veya şirketin cirosu ile aktif büyüklüğünün yüzde 10’undan fazla dövizi varsa bu şirketler TL kredi kullanamayacak. 15 milyon TL’yi aşmayan şirketler ise sınırı aşmama sözü vererek TL kredi kullanabilecek.

    Bu kararın ardından dolar/TL Türkiye piyasaları kapanmışken bankalararası piyasada düşük hacimli işlemlerde 17.36 lira seviyelerinden hızla 16.40 lira seviyelerine kadar geriledi. Yüzde 3’e yakın kayıplar yaşandı.

    Peki BDDK’nin kararı nasıl yorumlanmalı? Dünya’dan Şebnem Turhan’ın haberine göre, bankacılık kaynakları kararın hem şirketlere neredeyse döviz alımını pratikte yasakladığı için bir sermaye kontrolü olarak yorumlanabileceğini hem de şirketlere döviz varlıklarını satma zorunluluğu getirdiğini vurguladı. Kaynaklardan edinilen bilgiye göre Türkiye’de gerek işletme sermayesi gerek ihracat için TL kredi almadan çalışan şirket çok çok az.

    PATRON HESAPLARI VE VİOP

    Şirketlerin bu sınır sonrası spot piyasada döviz satmak zorunda kalacaklarını söyleyen kaynaklar şirketlerin ise döviz varlıklarını şirket sahibinin hesaplarına aktarabileceklerini veya VİOP’ta işlem yapabileceklerini dile getirdi. VİOP’ta da fiziki bir alım satım olmadığı ve arada farkın Merkez Bankası tarafından kapatıldığı için dolar/TL’nin artışında etki etmeyeceği için bu yönde kararlar alındığını söyleyen bankacılık kaynakları Merkez Bankası’nın da bundan sonra VİOP’ta daha etkin yer alacağını vurguladı.

    KISA VADEDE RAHATLATIR

    Bankacılık kaynakları doğru faiz politikası uygulanmadan bu tür makroihtiyati tedbirlerde TL’nin değerinin korunmaya çalışılmasının kısa vadeli bir rahatlatma sağlayacağını kaydederek uzun vadede bu adımların daha büyük sıkıntılar yaratacağını vurguladı.

    Bu arada, BDDK verilerine göre, 17 Haziran itibarıyla, şirketler toplam mevduatlarının yaklaşık %60’ını yabancı parada tutuyor. Bu oran, 2015’li yıllarda %30 dolaylarındaydı.

    Bilgi amaçlı paylaşılmıştır. Şimdilik olumlu görünüyor gibi
    Tavsiye içermez

  8. 1 hazirandan bugune kadar agalar 60 milyon civari mal satti. En iyi satici bofa 47.7 milyon lot satmis 48.26 ortalamayla. 50.65 ortalamayla short actim. Onceki mesajlarda bir arkadas bahsetmis havalimanlarinda personel eksikliginden dolayi ucus iptalleri basladi. En buyuk risk bu. Gecen sene 12 den thy alan parasini 4 e katladi. Ucus doluluk oranlari karlilik vs hepsinin fiyatlandigini dusunuyorum. Ayrica thy yukselirken her gun acik yapip aksama acigi kapatmak icin tahtayi yukari suren a1 cuma gunu hisse almis. A1 yine zarar edecek .

Sayfa 310/753 İlkİlk ... 210260300308309310311312320360410 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

  • Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •