"şüphe" olarak niteleseniz bile son cümlede söylediğinizi geri almanızı bekliyorum. para kaybetmiş ve canınız yanmış olabilir; alnınızın teri ve emeğinizin karşılığı şimdilik "heba" olmuş olabilir. umarım zararınız çıkar. herkes istediğini bu mecrada yazıp söyleyebilir ama diğerlerinin yazdıkları üzerine sinkaflı yazmak ve "şüphe" de olsa ahlaksızlık anlamına gelebilecek iddialarda bulunmak hakkımız yoktur.. edepsizler hariç.. yazdıklarınızadan ve mahlasınızdan anlıyorum ki iyi okullarda okumuzşsunuz; akıllısınız.. izan ise başka şeydir; diğer hissemde uzun yıllardır yazdıklarıma bakarsanız, ordaki spesifik bilgiler bir yerlerde başka işler yapan birinin yazacağı, sahte bir hesabın bilebileceği teknik bilgiler değil.. teknik bilgi konusu tevazu göstereceğim bir alan da değil..
hasılı; son cümlede belirttiğiniz sözü geri almanızı ve özür dilemenizi bekliyorum..
inşaat muhasebesi ile yıllar önce uğraşmış, düzenbazlık üzerine inceleme çalışması yapmak (fraud investigation) da dahil 30 yılı aşkın bilanço ve şirket işleri yapan biri olarak, tkfende neyin ne olabileceği hakkında makul bilgim var.. neyi beklediğimi de biliyorum.. mental ve finansal sabrım da yüksektir. soğuk kanlı olmamamı gerektirecek bir durumum da yoktur.
tekrar ediyorum:
1-socar tipi değer düşüklüğü karşılığı defalarca tekerrür etmez..
2-1.4 milyarlık bekleyen işe karşılık zaten 300-400 mio usd karşılık var. bu oran çok yüksek.. "bundan sonra inşaat işinde bu tür beklmedik olay çıkmaz" da demiyorum.. ama ihtimal azaldı. bu konu tekrar etse bile başka kötü bir olay olmadıkça şimdilik firmadaki pozisyonum değişmeyecek.
3-şirket yeni inşaat işi almazsa beni rahatsız etmez ama alırsa da bunun artık güvenli bir marjla alındığını düşüneceğim.
4-inşaat işinde sakatlık olur; zararı da hesapsız kasaplar görür (provizyon hk tahminim: yönetsel zaafiyetin hesapsız kasaplığıa zemin ve yol vermesi.. en büyük olasılık bence budur).. en büyük ihtimal verdiğim senaryo da budur. 300-400 milyonluk hızsızlık ise uzak ihtimaldir...birilerinin bir yerlerde bir kaç milyon tırtıklaması, "birinin 45 gün şantiyeye gelmemesi" vb bu vasat ahlaki popülasyondan beklenen işlerdir (bkz transparency internationaldaki sıralamamız) ama 300-400 milyon usdyi yakalanmadan, ifşa olmadan çalmak kolay iş değildir. başka senaryolar da kurgulayabilirim.
5-kuvvetli bir gübre işimiz var. döngüsel olarak zaman zaman çok karlı zaman zaman da az karlı olabilir.. şimdi döngünün yukarısındayız.. uzun yıllar toplamında iyi bir gübre işimiz var. daha da gelişecek.
6-inovatif işlere yatırım yapıyoruz (venture capital işleri)..
7-belki yeni bir alana gireceğiz..
8-gayrimelkul zenginiyiz.. bu bize yıl sonunda enflasyon muhasebnesinde güçlü özkaynak büyümesi yazdırır.. kara etkisni ise eldeki bilgi ile tahminleyemeyiz (enf.muh. eski seminer konumdur).
9-yönetime olan güven sorunu da aşıldığında; bistte de iyi bir yerde fiyatlanırız..
10-yönetsel zaafiyat konusunda bkz eski entrylerim (ltf bakınız ve hafıza tazeleyiniz)..
bir beyaz yakalı bütçesi sınırları dahillinde tkfende çok iyi pozisyon aldım (2 şirketim var; burda yeni alımlarla %40a geldim.. diğerinde pek pozisyon bozmadım).
özeti, soğukkanlı olmama engel olacak durumum yok. sansasyonel bir şey yapmak isteyen olursa; önerim, tekfen tower önünde yorgan yakmak ve influencerlar üzerinden bunu görselleştirmektir. bunu da deneyebilrisiniz. emin olun; sürekli "bunlar hırsız" demek hisse fiyatının artmasına bir katkısı yok. insanlara yalan söylemeyi kastetmiyorum.
bekleme sabrı (finansal ve mental sabır) olmayana da kesinlikle tkfene yatırım yapmasını önermiyorum.. diğerleri de kendisi bilir.. şöyle bir katastrofik risk var: inşaat işindeki hesapsız kasaplık yakın zamanda bir çeyreklik daha gerçekleşirse, hisse fiyatlaması için çok kötü olur.
ama en muhtemeel senaryoum holding toplamında olumludur. beklemeye devam edeceğim.. hatta, konjonktürel bir sakatlık olmazsa, yeni bir gelişme olmazsa ve bistte pozisyon artırmayı düşünürsem; şimdilik bu tkfen olur..
yatırım tavsiyesi falan yapmıyorum. benim yatırım vizyonum, finansal koşullarım, vadem, risk algım, mental sabrım, banim yatırım profilime özeldir; başka yatırımcılara uymayabilir.
Sirkete hakimiyetiniz bende o izlenimi uyandirdi , madem o kisi ben degilim diyorsaniz inanmak zorundayim , ozur diliyorum !!
inşaat muhasebesi ile yıllar önce uğraşmış, düzenbazlık üzerine inceleme çalışması yapmak (fraud investigation) da dahil 30 yılı aşkın bilanço ve şirket işleri yapan biri olarak, tkfende neyin ne olabileceği hakkında makul bilgim var.. neyi beklediğimi de biliyorum.. mental ve finansal sabrım da yüksektir. soğuk kanlı olmamamı gerektirecek bir durumum da yoktur.
Bu demek oluyor ki siz de sirketin muhasebe hileleri yaptigini ima ediyorsunuz . Bizim de finansal sabrimiz var ancak Gamanin sonuna benzer bir son kacinilmaz . Cunku gecen sene de yazilacak zararlar bitti deniyordu
1-socar tipi değer düşüklüğü karşılığı defalarca tekerrür etmez.. — paranizin calinmasindan memnunsunuz izlenimi var , kasten ve bilerek mersinde is yapacagiz know how icin ortak oluyoruz denilen yerde bir gecede 50 Milyon Dolar buhar oldu
Sizlerden ozel bir ricam olacak , insaat muhasebesinde uzman biri olarak son 3 ceyrekteki rusya zararlarindaki ruble karsiliklarin degisimini bizlere aciklayabilir misiniz. Ogrenmek icin soruyorum, ruble alinan is , ruble deger kaybedince ruble devalue oldu diye zarar yazanlar , ne oluyor da birden 7.6 milyar ruble 4.6 milyar rubleye dusuyor bir anda . Ruble degerlenince bizim alacagimiz degerlenmiyor mu ?? O ruble Dolar Bilanco tutuluyorsa o gunku Dolar ruble kurunda alacak olarak cevrilmez mi .
zarar eden işlerle ilgili tahminim şudur: bu projelerin büyük kısmı daha alım aşamasında makul marjlarla alınmadı (zaten ali pandırın, "artık marjlı işler alcağız" beyanının tefsirlerinden biri de budur.. yani;şimdiye kadar karsız işler aldık ve zarar yazdık; bundan sonra nam olsun diye iş almayacağız, kar olsun diye iş alacağız demek istiyor) ve ayrıca, sözleşmelerde yeteri kadar koruma maddesi yoktu.. riskler hedge edilmedi vs vs.. yatırımcı baskısı ve korkusu ile zararlar bir süre saklanmış da olabilir. yönetim değişikliği cansen başaranın istifası vb (mutlaka bu istifa şirket içinde önemli konu oldu) zararların mali tablolara yansıtılmasını tetikledi, zararları bilançoya yansıtmak zorunda kaldılar. bunlar tahminimdir. eğer ki zaralar, hakim ortaklardan birinin hisse satmasına mehil (süre ve imkan) vermek için ertelendi ise o da dolandırıcılıktır.. o dönemim incelenmesi makul bir otoritenin (SPK) varlığında kaçınılmaz olurdu.. (SPK konusuna girmiyorum)..
her halükarda bu boyutta zarar; eğer ki proje finansal fizibiliteleri doğru yapıldı ise; olmaz; olmamalı.. bu kadar zararı ortaya çıkaracak riskleri bertaraf edecek şekilde sözleşmeye maddeler konulmalıydı, hedge edilebilenler hedge edilmeliydi, zarar olacağı tahmin edildiği anda mali tabloya yansıtılmalıydı.. her çeyrek bir kısmını (parça parça) yansıtıp, yatırımcının güvensizliğini hep canlı tutmuş oldular..
arka planı bilmeden ne kadar hata, ne kadar hile, ne kadar hesapsızlık olduğunu tahmin etmek güç.. ama şunda netim: 300-400 milyon TLlik hızsızlık organize de olsa açığa çıkmadan çalınmaz.. böyle bir hırsızlık şirket içinde ifşa olmadan olmaz.. onlarca muhasebecinin bilebileceği bir konu sır olmaz.. isimsiz bir mektupla bu işer kolayca ortaya çıkar.. değişen yönetici, kovulan yönetici, işten kovulan muhasebeci konuşur.. denetçi uyusa bile evrak orda durur ve bir gün gelir hırsız yakalanır.. muhtemel zararın muhasebeye yansıtılmas temel muhasebe ilkelerindendir (ihtiyatlılık ilkesi), bunu bekletmek ise mali suçtur.. yatırımcının yanıltılmasıdır.. buna ise uzak ihtimal vermiyorum.. olasıdır..
inşat işlerinin teknik iflasta olduğunu mali tablo açıklanınca da yazmıştım.. teknik iflasın tasfiye getireceğini de yazmıştım.. tasfiye olmaması konusu da şirketle takip edilmeli.. şunu da yazmıştım: bu işten kar edemiyorlarsa tasfiye etsinler.. şirket sonra şunu beyan etti: "sadece karlı işleri alacağız" (şimdiye kadar karsız işleri de aldık iması içeriyor.. ).. ilginç bir beyan olduğu ortada..
socar: bu şekilde 10 tane işimiz yok. 1 tane var.. tekrar tekrar 50 milyonluk provizyon yazacak durum yok. tabi ki durumu normalleştirmiyorum. haşa.. hepimizin hakkı var orda.. yatırım yapılırken; aşırı fiyat ödendi ; azeri devleti ile karşılıklı bir plan yoktu ise; en hafifinden hesapsızlık orda da var. bu nettir. değerleme raporlarına vb bakmıştım.. gariplik olduğu ortada.. tabi durumdan hoşnut değilim.. bunu o zaman da yazmıştım..
rusya alacakları: inşaat işleri muhasebesi hk uzmanlık seviyesinde bilgim yok (tecrübem olduğu doğrudur) .. inşaat işi sigorta, banka gibi kendine has muhasebesi var. mal sattım, fatura kestim gelir yazdım şeklinde olmuyor.. dışardan bakarak eldeki kısıtlı bilgi ile rusya alacağını anlamlandıramayız.. önerim; firmaya sormanızdır..
bütün bu olan olaylarda da (ben de bir mali işlerci olarak), firmanın mali işler departmanını da kusurlu olduğunu düşünüyorum.. baskı ile yaptıklarını tahmin ediyorum.. yatırımcıya yanlış bilgi verilmiştir (2021 son çeyrek olayları).. o kadarlık zararın 1 çeyrekte ortaya çıkması hayatın olağan akışına aykırıdır (bunu o zaman da yazmıştım). içerde işlerin süt liman olduğunu hiç zannetmiyorum. ama iyiye doğru evrilmeleri hk niyet beyanları var.. yukarda listeledğim 10 maddedeki konular var.. bunu satınalıyorum.. buna göre pozisyon aldım.. özetim budur. bu beyana şans vermesem; şimdi 30 TLde iken çıkmam lazımdır. zira, yatırımımı USD bazlı korur durumdayım..
vadem de oldukça uzundur.. ucu açıktır.. hisse tarafında hep böyle pozisyon aldım (8-10 yıl ve sadece bir kaç hisse).. doğru hissede yeteri kadar beklerseniz kazanmamak mümkün değil.. yeter ki ülkeye bir şey olmasın..
bistteki beyaz yakalı KYnın talihsizliği şudur: tasarruflar küçük, gelir kısıtlı, ücretli çalıştığı işteki iş güvenliği zayıf; bir an evvel kazanıp, ev , araba vs alma sabırsızlığı zirvede.. üstüne üstlük mali otorite (SPK) doğru çalışmıyor, dolandırıcılık zirvede, ekonomi de 8-10 yılda bir türbülansa giriyor.. tüm bunlar; "al ve bekle" stratejisinin uygulayabilen yatırımcı sayısını azaltıyor..
burdaki alımlarımı 13 ve 20den yaptım. ağırlıklı ortlama vadem;, tahminen, 1 yıl civarı (ya da daha kısa).. beklemeye de sabrım var.. inşaat işi batabilir mi? belki.. batsa bile gam yemem.. kamburdan kurtuluruz.. yeni iş gelirse, bu işin karlı olacağını tahmin ederim.. beyanları böyle..
Peki analist toplantisi sonrasi analistlerin toros gubreye 800 milyon dolar deger bicmesi sizi iskillendirmiyor mu . Sizin de bildiginiz uzere o yetkinlikte olmayan insanlar analist diye ortaklikta dolaniyor , boyle bir rakam bilerek onden mi servis ediliyor . Mesela bu sirket 800 milyon dolardan birine satilirsa ( ortaklik olarak belli yuzde ile ) ne yaparsiniz . Benim tahmini degerlemem 1.6/1.7 milyar Dolar civarinda bir deger , hem Nakit indirgeme hem de emsal karsilastirma yaparsak en az bu fiyat cikmaz mi . Hele ki su ortamda bu degerin ustunde bile satmak mumkun . Bu konuda kaziklanirsak bunun gercekten telafisi olmaz !! Bu kadar dalavereye imza atmis bir firmanin son vurgunu bu olamaz mi .
Bu arada rusya mevzusunu sordum , insaat muhasebesi ile alakali oldugu soylendiNe de olsa uzman degiliz daya gitsin insaat muhasebesi de gec 😃
Bu arada bu ayin sonunda olaganustu gundemli bir toplanti olacagi bilgisi aldim , konu ne derseniz konuyu bilmiyorum . Eger didiklemek isterseniz sirketten bilgi alabilir ortaklar , ben bezdim artik Caglar Bey e yazmaktan sagolsun cevap verio edio da icraat yapacak olan adam o degil ne yazik ki .
Sayin Maslak , benim hirsiz demem tamamen itibarlarini her yerde zedelemeye yonelik bir hamle . Bu insanlar para kaybetse umurlarinda olmaz ama ne olduklarini herkes bilirse bu onlarda baski olusturur. Bu insanlarin para puldan cok onem verdikleri sey itibardir!! Belki size sacma gelebilir ama hak hukukun islemedigi,SPK nin gorevini yapmadigi ortamda yapabilecegim ilk hamle budur. Sineye cekip zarari cekip giderim ama Cok sert kayaya carptilar peslerini birakmam beni taniyan nasil bir manyak oldugumu bilir adim sanim belli ,50 derecede collerde kicimdan ter gelerek 10 senelik verdigim emegi calmalarina izin vermeyecegim ne gerekiyorsa yapacagim bunlari cumle aleme rezil edecegim
Sn. Maslak1'in yazdıkları hakkında duruma benzer perspektifle baktığımı ve beklentilerimin benzer olduğunu ifade etmek isterim. Ayrıca bu başlık altında küfürlü yazışmalara ve suç teşkil edecek söylemlere bir son verilmesini öneriyorum. Bu forumdaki bazı yatırımcıların şirket hakkında detaylı bilgiye sahip olmasına ve şirkette uzun vadeli kayda değer pozisyon büyüklüğüne sahip yatırımcılar olmasına rağmen, başlık altındaki yazı üslubu ve suç sayılabilecek söylemler nedeniyle, buraya bir şeyler yazmakta çoğu zaman imtina ediyorum. Böyle söylemlerin ve üslupların olduğu bir yerde bilgi paylaşımında bulunmak için bile olsa bir şeyler yazmak içime sinmiyor. 1.5 yıldır bu şirkette önemli miktarda yatırımım olduğu için forumu takip ediyorum ve faydalı olabilecek konularda bilgi paylaşımı yapılmasını takdir ediyorum ama küfürlü söylemlerin veya suçlamaların bence de hisse fiyatını artırmak veya bir şeyleri düzeltmek yönünde hiçbir etkisi olmaz. Olsa bile bunu sağlamanın doğru yolu bu olmaz. Bir yanlış varsa da bu yanlışı başka bir yanlışla düzeltmeye çalışmak doğru olmaz. Bu sebeple tüm değerli ortaklardan genel saygı, ahlak ve hukuk çerçevesinde paylaşımları sürdürmeleri yönünde ricada bulunuyorum. Herhangi bir yanlış anlaşılmaya mahal vermemek için açığa kavuşturayım şirketle bir ilişiğim yok şirketten de kimseyi tanımıyorum sadece sıradan bir yatırımcı olarak şirkette ne olup bittiğini anlamaya çalışmak için burayı takip ediyorum.
Yer İmleri