Sayfa 89/990 İlkİlk ... 3979878889909199139189589 ... SonSon
Arama sonucu : 7920 madde; 705 - 712 arası.

Konu: Viop XLVII

1.  Alıntı Originally Posted by KaraKemal Yazıyı Oku
    çağrı, serbest piyasaya devlet müdahalesinden benim anladığım -fiyatları silah zoruyla sabit tutmak falandır
    sen ne anlıyosun serbest piyasaya devlet müdahalesinden, anlamadım.. nasıl bi müdahale var mesela son bi yıldır??

Eğer normal bir vatandaş gibi yaşıyor ve bu soruyu soruyorsanız doktora görünmenizi tavsiye ederim.
    Yok, normal üzeri gelire sahipseniz eyvallah !! Kaldı ki , her grup insan mutsuz. Mesela yabancıya konut satışını engellemek yerine 6 ayda bir kredi kampanyası yaparak zaten pahalı olan piyasanın körüklenmesi.

Emekli olduğumda aldığım maaşla 900 dolar alabilirken şimdi sadece 510 dolar alabilmem. Kaç aydır dolar kazığa bağlanmış, sabit dururken , emtia düşerken ne oldu da her şeye deli zamlar geldi ? Sürekli ekrandan tehdit ederek piyasa düzenlenmez. Kiralar %25 sabitlendi güya... Kaç kiracı bu kanuna uyarak %25 zamla yetinmiştir. Mümkün mü ? İnsanlar birbirine düşman oldular. Hiç karışılmasaydı , piyasa kendisini düzeltirdi. Sonuç ; tahtınızda oturarak el sallamak yerine, aramıza karışarak neler olduğunu görmek toplum barışı için şarttır. Gerekirse aç kalmaya razı olan bir millet var, bir şartla hep beraber olanı eşit paylaşarak.

2. Çok garip bir ülke olduk. Kimse kimsenin halinden anlamiyor. Hacivat sakallı dar pantolonlu yeni yetme zenginlere göre ülke süper. Çoğu ballı ihale peşinde . Karıları ise Altın varaklı odalarda pırlanta ve altın sergisi eşliğinde yeni doğmuş sumeyyenin diş mevlüdünü okutuyor. Mevlütten sonra luks arabalarına binip ceplerindeki Gold kartlar ile sınırsız alisveris keyfine varıp şükür ediyorlar. Birde eskiden kalma zenginlerimiz var onlar artık buraları terkettiler. Dünyanın çeşitli ülkelerinde dünya guzelliklerini ölmeyecek gibi yaşıyorlar. Ülke yukarıdaki gruptaki insanlar için super. Haklilarda böyle yağlı ballı tezgah kötü olur mu hiç. Bunlar kaç kişiler bilmek zor. Amma sürünenlerin sayısıni bilmek kolay 13 milyon emekli eşiyle birlikte 20 milyon kişi yapar. 15 milyon ücretli ailesiyle birlikte 45 milyon yaparlar. Bir kaç milyonda küçük esnaf vardır. 3milyon 28 bin memur var 28 bin memur istisna tutulmustur onlarda yukarıdaki ballı kadroyla ortaktır. Kalan 3 milyon memur ailesiyle birlikte 9 milyon kişi yapar. Kabaca surunenlerin hayalleri olmayanlarin sayısı bu ülkede kabaca 74 milyon civarında. Halinden memnun olan azınlığa selam olsun..

3. Şuandaki talep ölum iyiligi gibi birşey bayi kalmayan zerre tasarrufu olmayan hatta ölümüne borç batagina saplanmış hiçbir planı olmayan gün bulup gün tüketerek ezik psikolojisini atmaya çalışan bir kitle ve yanında çok az enflasyon beklentisi ile stok yapma derdinde olan kişiler deniz bitip kara gozuktugunde %70 Hint fakirligine mahkum olmuş ülke haline döneceğiz.

4.  Alıntı Originally Posted by abartin Yazıyı Oku
    Bir toplumda olabilecek en kotu degisimlerden biride etik ve vicdan disi islerin toplumsal kural haline gelip normallesmesidir.

Ulusca yardim severlik meziyetlerimizle hakli olarak ovunsekde firsatcilik ve asiri para kazanma hirsimizla yarisabilecek baska bir toplumu dunyada olsada ben bilemiyorum...

Bu berbat anlayis Avrupada ki Turk market ve dukkanlarinda bile kendini cok sekilde belli ediyor....Su anda Avrpuda ki Turk marketlerinde fiyatlar Avrupa marketlerinden daha pahalidir. Hele Turk mali bir urun sadece Turk marketlerinde satiliyorsa fiyat cok yuksektir.

Mesela gecen yil Rus-Ukrayna savasin patlak veren ay cicek yagi krizinde millet olarak utanc verici sahneler yasadik.

Avrupada stoklarda netedeyse yag kalmamisti.... Ama marketler raflarda son urun tukenip yeni urunler zamli fiyatlardan gelip raflara yerlestirinceye kadar adamlar fiyat degistirmediler. Eski yaglari tukeninceye kadar eski fiyatlardan satmaya devam ettiler.

Hatta orda firsatcilik yapmaya calisan yine malesef Turk marketleti idi.

Bizde ise ulke stoklarinda aylarca yetecek aycicek yagi stoklari mevcut olmasina ragmen kucuk buyuk marketler farket etmeksizin herkes bir kac gunde yag fiyatlarini %50 artirmakla kalmadilar birde stok yaptilar. Halk market raflarina saldirip yag topladilar.

O gunleri hatirlayinca hala utaniyorum.

Gecen yil yaz ayinda istanbulda zengin Araplarin cok alisveris yaptigi unlu bir AVM de yerli ve milli bir marka olan bir tekstil firmasinin tas catlasa maliyeti 500 tl gecmiyecek bir ayakkabi ciftine 26.500 TL etiket koymustu. Satiliyormu diye sordum. Satilmasaydi bu etiketi yapistirmazdik dedi. Markasi Bey...... idi.

Simdi hic bir ahlaki sakinca gormeden turiste kazik atmaya alismis bir toplum zamani gelince birbirine gecirmeyede alisacaktir. Ve biz bunada alistik...O esigi coktan gectik zaten.

5. Hemen damlamış lale. Üst perdeden yalıyor ama hakkını vermek lazım.

6. Sayın kafkaf insanlar bosphorusa neden nerede crash diye soruyor anlamamissiniz. Kendisi crash geliyir diye Allah in günü foruma yazmaya 1 yil önce başladı o gun bugün BIST TL bazki 4 USD bazlı 3 kat gitti. Yurtdışında da crash dedi ama söylemeye başladı seviyede hala yurtdusi Ukrayna savaşı faiz arttırımı herşey olduğu halde.

7.  Alıntı Originally Posted by canlı Yazıyı Oku
    Eğer normal bir vatandaş gibi yaşıyor ve bu soruyu soruyorsanız doktora görünmenizi tavsiye ederim.
    Yok, normal üzeri gelire sahipseniz eyvallah !! Kaldı ki , her grup insan mutsuz. Mesela yabancıya konut satışını engellemek yerine 6 ayda bir kredi kampanyası yaparak zaten pahalı olan piyasanın körüklenmesi.

Emekli olduğumda aldığım maaşla 900 dolar alabilirken şimdi sadece 510 dolar alabilmem. Kaç aydır dolar kazığa bağlanmış, sabit dururken , emtia düşerken ne oldu da her şeye deli zamlar geldi ? Sürekli ekrandan tehdit ederek piyasa düzenlenmez. Kiralar %25 sabitlendi güya... Kaç kiracı bu kanuna uyarak %25 zamla yetinmiştir. Mümkün mü ? İnsanlar birbirine düşman oldular. Hiç karışılmasaydı , piyasa kendisini düzeltirdi. Sonuç ; tahtınızda oturarak el sallamak yerine, aramıza karışarak neler olduğunu görmek toplum barışı için şarttır. Gerekirse aç kalmaya razı olan bir millet var, bir şartla hep beraber olanı eşit paylaşarak.

üstad jondowes senin gibi düşünmüyor, daha doğrusu hesabını yapmış ve senden farklı bi sonuca ulaşmış
    ben senin değil, onun hesabına güveniyırum, kusura bakma.. sadece bi soru sorayım, hangisini tercih edersin

i. enflasyon yüzde 80, senin gelirin yüzde 90 artmış
    ii. enflasyon yüzde 5, senin gelirin yüzde 2 artmış

crash deyince, şirketlerin seri şekilde batmaları, yaygın işsizlik, daralan tüketim falan anlaşılır, 2001 gibi.. yada en azından 2008 benzeri bi işsizlik, mesela akbank toplam personel yüzde 25 işten çıkarmıştı 2008 sonu.. buna benzer bi şeyler görebilseydik, yada emaresini görseydik iyi olurdu.. dolar şuydu bu oldu, enflasyon yüzde şu kadar.. eeeeee ?? şirketler mi battı, işsizlik tavan mı oldu, maaşlar mı ödenemiyo, tüketim mi daraldı ?

Alıntı Originally Posted by kafkaf Yazıyı Oku
    2016 da 2.30 tl olan dolar, 2022 de 18.70tl

Hala crash nerede diye soran var:-) adam gözünün önünü görmüyor demek ki:-)

8. Bu crash konusunda yanilmayi en çok ben istiyorum şahsima ama bu konuyu dondurup 6 ay sonra duruma bakmak gerekir yaşayıp göreceğiz tasarrufun sıfıri bırak negatif olduğu bir sistemde nasıl dönecek bu sistem görelim.
    Ben hiç hatırlamıyorum daha önceki krizlerde insanların asgari yaşama urunlerine ulaşmada bu kadar zorlandığını.

Sayfa 89/990 İlkİlk ... 3979878889909199139189589 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •