Merhaba , kirli fiyat üzerinden iskontolu olarak alınan (örneğin 1000 nominal için 950 dolar ödenen) bond için itfa tarihi geldiğinde aradaki fark için vergi hesabı yapmak gerekir mı ?(vadeden önce satıştaki gibi) Yoksa sadece aradaki fark üzerinden gelir vergisi mi vermek gerekir ? Tam tersi olarak iskontosuz olarak alınırsa bond( örneğin 1000 nominal için 1050 dolar) itfa tarihinde bu hesaplara hiç gerek kalmaz mı ?
Dogrudur.
Riski sevmem.
Ne gece rahat uyutursa onda olmam lazim.
Syg,
Sabir ve zaman: iste benim bahadir askerlerim.. TOLSTOY
Ayrica dovletten cok kazik yedim.
Dovlet ile hic isim olmasin isterim.
Syg,
Sabir ve zaman: iste benim bahadir askerlerim.. TOLSTOY
Nominal değerin uzerinde aldigimiz bondlarda, fazladan ödedigimiz miktari herhangi bir sekilde vergiden düşebiliyor muyuz.
Mesela 1000 dolarlik bond'u 1200 dolara aldım.
Ilk sene beyan sınırı altında kaldıgım icin vergi vermedim.
Ikinci sene beyan verdim ve X miktar vergi çıktı.
Vergimi X-200 dolar olarak hesaplayabilir miyim.
SM-A505F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Twinkle twinkle little star,
Soon you won't be twinkling anymore.....
Merhaba buna benzer sorulara forumun önceki sayfalarında cevaplar verilmişti. Ben not aldığım birini paylaşayım. Yazan kişiyi not almadığımdan isim veremiyorum. Umarım sıkıntı olmaz.
"Güzel soru, alım fiyatı 100'den büyük olursa farklı bir vergi uygulaması var, alım fiyatı 100'den küçük olursa çok farklı bir uygulama var. Neden böyle? Cevap miktarlarda gizli. 65'ten alım yaptınız diyelim senelik faizi %8(kuponu %4) iftaya 5 yıl (10 kupon) olsun. Bu durumda hesap basit itfa kuponu ile 35.000'i topla vergisini ver. Ama aynı kuponu 135 aldınız varsayalım bu durumda 35.000 itfa zararınız olacaktır. Peki bunu neden itfada mahsup etmiyoruz, çünkü zararınız itfada elde ettiğiniz faiz gelirinden çok fazla (4.000-35.000=-31.000). Yani mahsup için itfayı beklersek çok az bir kısmını mahsup edebiliriz, hepsini mahsup edebilmek için taksitlere bölüyoruz.Son olarak bu konu ile ilgili şu soru akla gelebilir; ya itfa zararınız tüm kuponların toplamından fazla ise ne yaparız?
Bu teorikte olur gibi görünse de pratikte imkansız, çünkü bu negatif faizli Eurobond aldığınız anlamına gelecektir ki, kimse bunu yapmaz.
Hatırlarsanız önceden vergi açısından 100'den büyük veya 100'den küçük bir fiyatla almanın vergi avantajı ya da dezavantajı olmadığını yazmıştım. Bu aslında tam olarak doğru değil. Vergi yüzdesinde bir fark yok ama 100'den küçük fiyatla alırsanız 5. yıl sonunda kazanacağınız itfa gelirinin vergisini hemen 1 yıl sonra öderken, 100'den büyük bir fiyatla almışsanız 5. yıl sonunda yazacağınız zararın tamamını zarar oluşmadan 2,5 yıl önce mahsup edebiliyorsunuz(tüm kuponları ortadaki tarihe getirme yöntemi ile hesaplarsak). Bu durumda vergisel açıdan alım fiyatının 100'ün üstünde olması 100'ün altında olmasından marjinal olarak daha faydalı denilebilir."
Burada da detaylı bir anlatım mevcut.
https://kpmgvergi.com/blog/eurobondl...f-noktalar/177
Yazdıklarım yatırım tavsiyesi değildir, itibar etmeyiniz.
Yer İmleri