Sağlam bina mı?
Sağlam zemin mi?
Her yerde bu konuşuluyor. Bu durum dikdörtgenin alanını A kenarı mı yoksa B kenarı mı belirler? demekle eşdeğerdir. Cevap: İkisi de.
Ev alırken bu ikisine de aynı önemi vermeliyiz..
2001 sonrası deprem yönetmelikleri genellikle sağlam bina üzerine odaklandı. Son depremde sağlam zemini olan yeni binaların çoğu ayakta kaldı ama zemini kötü olan ovalarda,alüvyon zemindekiler ise kibrit kutusu gibi yana devrildi. Evet yeni binalara yüzdesel olarak baktığımızda pek bir şey olmadı ama alüvyon zemin yüzünden o da zarar gördü.
Tüm bunların yanında yukarıdakiler de tek başına yetmez. Sağlam zemin ve Sağlam binaya ek olarak binanın kat sayısı kesinlikle Giriş artı 4 katı geçmemeli.
Ve binanın giriş katında kesinlikle dükkan olmamalı.. Ben Konut yatırımlarımı bu şekilde yaptım.
Yatırım yaptığım evler 2018 deprem yönetmeliği sonrasına göre yapılanlar.
Yetmedi Düzlüklerde değil tepelik denilen yamaçlardan seçtim.(Çünkü yeni yönetmeliklerin zeminden ziyade binanın kendi yapısına daha çok odaklandığını araştırmalarım sonucunda öğrenmiştim)
Yetmedi binanın altında market vb dükkan olanları da eledim.
Yetmedi içlerinde 4 kat üzeri olanları eledim.
Riski tamamen yok edemeyiz, ama Riski yönetebiliriz.
Borsa yatırımcılığının bana öğrettiği Risk yönetiminin aynısını konut yatırımlarımda da uyguladım.
Umarım Konut yatırımı yapacak olanlara Deprem Riski nasıl yönetilir bir katkım olmuştur.. Bu konu çok önemli, hem canımızı hem paramızı kaybetmemek için bu kuralları uygulamalı ve bilimsel davranmalıyız.
Benim aldığım 2+1 fiyatına 1999 yılı öncesi yapılan 4+1 ev alınıyordu hatta yakın arkadaşım bıyık altından bana gülüyordu kazıklandığımı ima ederek. Şimdi bana sen haklıymışsın diyor. Çevremdekiler bile o kadar para mı verilir keşke daha geniş evler alsaydın diyordu. Şimdi onlar da hak veriyor.
Siz doğrusunu yapın emin olun uzun vadede siz haklı çıkacaksınız.
Selamlar
“First of all, never play macho man with the market. Second, never overtrade.” – Paul Tudor Jones
Yer İmleri