Originally Posted by
hkm
Günlerce gümüş analistlerini yerli yabancı takip ettiğim günler aklıma geliyor.Her şey ama her her şey gümüşün yükselmesi gerek diyordu .4 yıl önce alımlara başladım gümüş 18 ila 20 dolar arasında dolanıp duruyordu aradan 4 yıl geçti şimdi de 20 ila 28 arasında dolanıp duruyor.Her şey beş altı katına gitti gümüş gitmedi ,keza altında öyle.Neden gitmedi ,nedeni basit sanal bir sistem var,kaydi paraya dayalı adamların istediği gibi para basarak gücü ellerine geçirdikleri,o sanal para ile kağıt üzerindeki sistemle oynayabildikleri bir dünyadayız.Hakiki fiyatlamaları anlayabilmemiz için takas sistemi lazım.Misal senin elinde ne var ev,benim elimde ne var 3 kilo fiziki altın al altını ver evi,o zaman fiyat ne o anlaşılırdı.Ya da senin elinde ne var domates benim elimde ne var bir ay boyunca çalışıp elde ettiğim maaş al şu 30 lirayı ver domatesi ,ama bu maaş gıcır gıcır yeni basılmış kağıt olmayacak,cari açığın olmadığı,cari açığın para basılarak ödenmediği bir ülkenin parası olacak.Yoksa matbaalar ve finans kurumları ellerinde oldukça her fiyat adamların istediği gibi oluşur.İstediği an istediği enstrumanda faizle veya sanal alış satışlarla miktarla oynayarak fiyatları manuple ederler.Uzun lafın kısası her enstrumanda o enstrumanın speği ne derse o.Nihai karar zaten global para baronlarının,onların kelamı haşa diyelim ama teşbihte hata olmaz. allah kelamı gibi.
Yer İmleri