Sayfa 80/1003 İlkİlk ... 3070787980818290130180580 ... SonSon
Arama sonucu : 8022 madde; 633 - 640 arası.

Konu: Dolarda Yükseliş Kaçınılmaz XX

1. [QUOTE=cihangirkonya;6428292]İnsanların birikimlerini, hiç etmesinler de, nasıl düzeltmeye çalışırlarsa çalışsınlar ekonomiyi. Ağız tadında yaşayalım, ölüp gidene kadar. Gençlik mi diyeyim orta yaşa giriş mi en b.ktan dönemim bu iktidara denk geldi. 40 yaşıma havai fişekler eşliğinde kalp krizi geçirerek girdim.[/QUOT
    Geçmiş olsun hemşo bundan sonra kutlamalar böyle olacak gibi. Muhteşem benim ömrüm artık yetmez.

Duhul
    Aug 2020
    İkamet
    İSTANBUL-- BEYKOZLUYUZ
    Gönderi
    845
    Bankadan dolar çekmeye gidenleri arka tarafa alıyorlar, çok güzel muamele yapıyorlar, nasıl başarıyorlar bilmiyorum çıkışta dolar çekmeyi unutuyorsunuz.

Özgür Demirtaş Bist-100 e dolar bazlı bakarken dolar enflasyonundan arındırmayı keşfetmiş...Tey Allahım...

Temettü, bedelli bedelsiz bölünmelerinin düzeltilmiş halini de Total Return Index zannediyor üstelik...Bazen bana Z kuşağı bir ergen gibi geliyor halleri...Bir sürü etiket, ünvan...tırt..

En iyi sağlam ekonomistler dahil...para piyasalarının tamamını resmedebilen göremedim daha...muhtemelen edebileceklerin de elinde verinin tamamı yok, ilaveten bu bir ekip işi yine muhtemelen bir kişi yapamaz, ya da çok da şaapmıyorlar umurlarında değil.

Mahfi Hocaya şu şu konuda ne düşünüyorsunuz, sıkıntı olur mu dedim faizler artınca, elimde verisi yok bilmiyorum dedi. Tabi nezaketen teşekkür edip geçtik. İyi de Aga, sen hocasın, o veriyi merak etmiyor musun bir, iki o veri olmadan nasıl yorum yapabiliyorsun, üç senin hadi erişimin yok bir sürü yüksek lisans doktora öğrencin olmuştur vaktiyle şu an kritik yerlerde çalışan, ararsın telefonla Ahmet şu lazım bana bul gönder, de mi demedin, dememiş, yumuşak yumuşak akademi hocası modunda takılmak onunkisi de, faiz artarsa enflasyon düşer, o kadar. Birileri de dalgalı kur için dalgalı kur denizde olur diye taştaş geçiyordu vaktiyle...

Neyse...kıllandım işte

Kısaca;

Bu işlerle haşır neşir olduğum için Özgür Demirtaş' ın grafikte kullandığı datanın Total Return olmadığını getiri endeksi olmadığını daha ilk bakışta anlayabiliyorum, zaten 2000 e uzanan verisi yok o datanın.

Mesele ise..

Bist 100 piyasa ağırlıklı hesaplanan bir fiyat endeksi, temettüler alınıp sistem dışına çıkarılıyormuş gibi hesaplanıyor.

Performansına bakmak için endeksin getiri endeksine bakılmalı. Getiri endeksi de yeni hesaplanmaya başlandı 2000 lere uzanan bir verisi yok.

Misal endeks ETF leri böyledir, her şey dahil, hiç dışarıya para çıkmıyor, temettü ile de aynı endeks/hisse geri alınıyormuş gibi.

Ya da enflasyona endeksli tahvil getiri endeksi misal. Kupon ödemesini alıp dışarıya çıkarıyorsun, zaten o kuponla ilk çıkarıldığı şartlarda o tahvili alamazsın, ikinci el piyasasında güncel fiyatından alırsın, o da o endeks olmaz. Ama aynı enflasyona endeksli tahvilin ETF sini alırsan, kuponlarla da geri alım yapmışsın gibi hesaplar.

Getiri endeksiyle ilgili bence sorunsa, temettüden vergi düşülmüş haliyle mi geri alım, yoksa hiç vergi yokmuş gibi mi brüt temettüyle geri alım yapılıyormuş gibi mi hesaplanmalı. Bilemiyorum, hisse performansı ise mesele, bu hisse hiç temettü vermeyip temettüsünü fiyatın içinde taşısaydı şayet bu durumda brüt temettüyle geri alınmış daha mantıklı, ama o hissenin bize sağladıkları ise performans ölçütü, o zaman da veri düşülmüş hali olmalı.

Kaldı ki, bir ülkenin borsasının, uzun yıllara sair performansı ise mevzu, o zaman o yıllar boyunca var olan hisselerden özel bir endeks hazırlanmalı, getiri endeksi şeklinde, ona bakılmalı. Daha sağlıklı olur. Seçersin hisseleri, aynı mantıkla ağırlık geliştirirsin, getirili halleriyle hesaplarsın, dolar bazlı bakarsın.

Diğer sorun, sürekli yeni halka arzlarda. Mevcut para dağılıyor hisselere. Yeni halka arz olanın piyasa değeri büyükse, o ölçüde diğer hisse ağırlıklarından bölüyor ve hesaba giriyor, aslında ondan önce var olan misal benzer hissenin temel analizinde hiç bir şey değişmedi aynen devam ediyor, ama onun eşleniği benzeri şirket halka arz olduğunda, aynı oranda yeni yatırımcı gelmediğinden, diğer eskiye olan talebi kırıyor. Bu nasıl resmedilecek tam muamma. Total resim değişmez gibi, ama aslında eskinin ağırlığına ortak oluyor. Yani endeksin toplam büyüklüğünün artışı giderek zorlaşıyor aynı oranda yeni para girmediği sürece.

Daha civcivli konuysa şu, endeks hesabındaki değişiklik. Burada Kasım 2022 metni var, çok daha önce değişti bu dediğim konu ama, arşivinden bulamadım, bulabilseydim eski yeni hesap farkını aynen şu şekilde görebilecektik.

Mevzu şu, endeksin bir an için tek bir hisseden oluştuğunu düşünün, Bt=1 tek hisse var, Kit=1 ağırlığı %100 tek hisse zaten, Hit=%90 olsun toplam hisselerin %9o ı dolaşımda, Nit=1000 olsun toplam hisse sayısı, bu durumda bu 1000 hissenin 900 ü dolaşımda,

Fit/Dt...bu hisse bugün 100 TL olsun, dolar da 20 TL...5 yapar, formülde yerine koyun, (5x1000x0.90x1)/1 yani, 5x900=4500 endeksimiz..

1 ay sonra hissemiz yine hala 100 TL olsun, dolar da 25 TL olsun...endeks kaç?, 3600 (100/25=4, 4x900=3600)

Yani burada bir tuhaflık var. Bu hesaplama yöntemine geçildiğinde aslında dolar bazlı bir endekse geçilmiş durumda, o da piyasa ağırlıklı bir fiyat endeksi temettüler hariç yani...

Bu muhabbetleri hatırlıyorum, ilk geçildiğinde vardı, daha doğrusu geçilmeden, işte bu şirket ilk kurulduğunda 100 milyon dolardı, şu an arsası 100 milyon dolar, satsan en az 1-2 milyar dolar eder bu endeks fiyatlaması yanlış v.s. dolar bazlı piyasa değeri esas alınmalı muhabbetleri. Lakin bu mevzu aslında enflasyon düzeltmelerinin tam, doğru ve zamanında yapılmamasından kaynaklanıyordu. Bariz örnek olarak TCELL e bakılabilir, ilk halka arz piyasa değeri, sonrası dip piyasa değeri, dipten sonra zirve yaptığı piyasa değerleri belli, TCELL e dolar bazlı bakın üzerine de bu dolar bazlı piyasa değerlerini yazın anomaliyi fark edeceksiniz.

Ben çözemedim daha doğrusu saldım bu mevzuları, aman canım neyse ne dedim.

Şunu söylemeye çalışıyorum aslında, bir tarihe kadar TL bazlı olan bir endeks, bir tarihten sonra dolar bazlı değişimleri esas alınarak hesaplanıyor (F/D), ve biz bunun/endeksin toplam fiyat grafiğine, reel değerini çözebilmek için tekrar dolar bazlı bakıyoruz, bu ne kadar doğru....Zaten fiyat endeksine bakmak doğru değil de, sadece o da değil yani mevzu...

Bilen konuya hakim bir arkadaş katkı sağlarsa sevinirim..bi 10-15 sene kadar ara vermiştim borsaya. Eskiden excelde endeksi hesaplardım, ağırlıkları, pay sayıları v.s. vardı. Ama bu endeksin dolar kuru ne anlamadım, belki kaçırdığım bir nokta olmuştur bu F/D ile ilgili saygılar..

https://www.borsaistanbul.com/files/...-seti-ek-1.pdf

https://www.borsaistanbul.com/tr/duy...akkinda-duyuru

Alıntı Originally Posted by harakiri35 Yazıyı Oku
    son zamanlarda atm'den dolar/euro çekmeye çalışan oldumu? YKB'den denemeyi planlıyorum, ATM'lerde döviz bulunuyor mu?
    Havaalanı ve turistik bölgelerdeki atmlerde oluyor

6.  Alıntı Originally Posted by Dedektifjjdj Yazıyı Oku
    Bankadan dolar çekmeye gidenleri arka tarafa alıyorlar, çok güzel muamele yapıyorlar, nasıl başarıyorlar bilmiyorum çıkışta dolar çekmeyi unutuyorsunuz.
    Valla Sn. Dedektif tüm bankalar aynı değil galiba ben dün Şekerbankttan bir gün öncesinden talimat vererek fiziki olarak çektim sıkıntı yapmadılar. Doları çok olanlara bir şey diyemem bizimki anca 600-700K TL olarak.

Cevap yazan herkese çok teşekkür ederim. Uyguladıklarım var, not ettiklerim var. Bu illet ölene kadar benimle olacak o belli. Neyse bakalım dün kendi inisiyatifimle Anuflex alıp ona da başladım fitil ve krem yanında. Faydası oldu bu sabah kanama olmadı. Fitili de 10 güne tamamlayacağım. O sürede iyileşirse ne ala iyileşmez ise zaten mualla bakalım kısmet. Genetik bu illet bizde. 39 yaşıma kadar olmamıştı ama işte pandemide uzaktan eğitim, hareketsizlik, yemekhane kapandı her gün dışardan beslenme sonucu patladık.

8. Sayın Achiles dolar yerine altın bazlı endeks daha iyi verim verebilir mi. Detaylara katılıyorum matematiğim iyi sayılmaz. F/K da endeks için referans olabilir değil mi. Birde aşırı sişen yeni özellikle enerji şirketleri endeksi yukarı çekiyor.

Sayfa 80/1003 İlkİlk ... 3070787980818290130180580 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •