Yukaridaki soru dogru egitilmis bir insanin sorabilecegi bir sorudur
Itiraf ediyorum ben bu kadar guzel ifade edemezdim
Sorunun cevabini bende bilmiyorum tek bildigim sey Amerikanin her gecen gun daha fakirlestigi bundan da kastim alim gucunun dusmesi. Ucretlerin REEL olarak dusmesi.
Bunu onlemek icin Trump denen kazma, eski fabrikalari uretim tesislerini Meksikadan ve cinden geri getirmek istiyor ama bunlarda kar marji ve ABD ekonomisine verecegi ivme cok dusuk. Adam eski kafa ve teknolojiyi ve interneti anlamiyor. ABD ekonomisini su anda ayakta tutan Silicon Valley den cikan buluslardir. Onunda hepsi california da. Zaten tek basina California dunyadaki en buyuk 7. ekonomisidir
Su son cumle bile Trump a sunu gostermesi lazim mesele uretimde degil mesele teknolojide. California oyle bir eyaletki fabrikalari uretim tesislerini havayi kirleten herseyi eyalet disina atmaya ugrasiyor. Dunyanin en pahali en kalabalik vergilerin en yuksek ama yasam kalitesinin en yuksek oldugu bolge su anda
Bir baska degisle, ABD yanlis yonde ama California dogru yonde. Bu gidisle California'nin yakin gelecekte dunyanin en buyuk 5. veya 4. buyuk ekonomisi olmasi isten bile degil. Para teknolojijde, yok arabaymis buzdolabiymis sakizmis salcaymis makarnaymis bunlar ekonomiye katma degeri cok dusuk
Diyceksiniz ki biz bunlari biliyoruz herkes biliyor. Hayir kardesim herkes bilmiyor mesela Trump bilmiyor
Adam Ohio eyaletinde Carrier marka klima ureticisinin fabrikasinin Meksikaya tasinmasini engelledi. Bunu konusarak ve ikna ederek yapti. Yada oyle zannetti. Fabrikayi meksikaya tasimaktan vazgectiler. Ilkonce insanlar bende dahil sasirdi. Cunku ozel sektorun economic decision ini sen ikna ederek nasil degistirirsinki?
Aradan 1 ay gecti sirket Ohio eyaletinden fabrikayi tasimama kararindan vagectiklerini ve meksikaya tasinacagini soyledi. Megerse fabrikanin Ohio da kalmasi icin her sene X milyon dolar aliniyormus, eyalet bunu vermem diyince zarar edecekler bu yuzden meksikaya tasiyorlar fabrikayi
Sen kalkip google i facebook u meksikaya tasiyamazsin ama klima fabrikasini tasirsin. Hadi Trump anlamiyor, yanindaki danismanlarda kendisi gibi 70 yasinda olunca onlarda anlamiyorlar.
California ya kalkip gidesim var am evler manyak pahali...
ABD yavas yavas coken bir dev. Allahtan dunyanin en zeki insanlarini beyin yikayarak ulkeye cekmeyi basariyorlar, onlarin yaptigi buluslarla bu ulke kurtulmuyor yalnizca cokus yavasliyor o kadar. Turkiyede yada Asyanin fakir ulkelerinde ayda 2-3 bin dolara calisan binlerce beyaz Amerikali ogretmen zaten bu cokusun cok uzaktan goruntusu. Ikinciside ABD vatandasligindan cikanlarin sayisinda sayi olarak az ama yuzde olarak patlamasi. Su anda yilda 10 bine yakin sanirim.

Alıntı yaparak yanıtla

Yer İmleri