Originally Posted by
pelerin
Şişe demişken bugün cam tuğla alacaktım, çekyadan ithal malın tanesi 80 şişecamınki 120 liraydı. Şekil ebat olarak aynıydı. Satan adama sordum ne farkı var diye, ben de bilmiyorum bence aynı kalite dedi. Teraziye koydum gramajı da aynı. Dış cephe iç cephe farkı mı var diye sordum, ikisi de olur dedi. Pişme sıcaklığı mı farklı acaba emin olamadım. Kafama yatmadı araştırayım dedim. Var mıdır ilgisi bilgisi olan.
Uluslararası iktisatın matematiksel temelini oluşturan teoriler var.
A ve B ülkesinde 2 aynı fabrika olsun. Kendi ülkesine maksimum fiyattan satarken komşu ülkelere marjinal fiyattan satar, bu rekabet yaratır. Öte yandan Dünya Ticaret Örgütü bu işin öldürücü rekabet olmaması için kurallar getirir, ülkeler damping yapanlara soruşturma açar.
Her ülkedeki yerli dağıtım ve bayi ağı ile yerli üretici arasında güçlü bağ vardır, ithalatçı ise nerede ucuz ise oradan getirir.
Yerli lobi ithalatın kalitesiz olduğunu, yerli istihdamı bitirdiğini vs söyleyerek lobi yapar, hükümet de gümrük vergilerini artırır.
Geçen bir yerli çimentocu İspanya'daki rekabetini anlatıyordu, onlar fiyat kırdı biz de kırdık, onlar indirdi biz de indirdik, en sonunda bizim oradaki varlığımızı kabul ettiler vs diyordu.
Tüm yorumlarım asla/zinhar alım veya satım tavsiyesi değildir.
"Zayif devamli adalet ister, halbuki bu kuvvetlinin umurunda bile değildir."
Yer İmleri