Originally Posted by
Maslak1
Değerli Ortak,
tamamen katılıyorum.. durum belirttiğiniz gibidir...
1-Çinden kaçış: china + 1.. hatta mümkünse, Çin'den hiç almamak (ticaret savaşları döneminde ABD ticaret bk TR ziyareti, görüştüğü 5 kişiden biri sağlık bakanımız vb vb), ABDnin Çinden gelen aktif madeler konusunda astrese girmesi (konu, güvenlik makalellerine dahil olacak derecede önemli).
2-genel ilaç yokluğu: sadece antibiyotik, değil; bir çok ilaçta bulunurluk sorunları oldu..
ABD pazarı çok büyük ve fiyatlar da çok yüksek.. aklımda kalan eski bir bilgi: TRde toplam fiyat endeksi 100 USD olan bir ilaç karması, ABDde 758 USD olduğunu okumuştum.. 1e 7.5ten vazgeçsek, 6 yada 5 dahi desek aradaki fark çok büyük...
Türkiye yada Çİn dışı başka ülkelerdeki aktif madde üretcileri kritik önemli hale geldi.
Peki şöyle bir durum var mı? Mesela tr de satış fiyatı 10 usd olan bir ilaç, navlun hariç ihraç edilirken %50 den pahalı satılamaz. Buna benzer bir şey okumuştum, burada mı, başka bir yerde mi hatırlamıyorum, sen de yazmış olabilirsin.
Ara ara yurt içinde bulunurluğu azalan ürünlerde ihracat kısıtlaması olabiliyor, bu da ayrı bir mevzu. Ama benim esas merak ettiğim ihraç pazarladındaki ilaç fiyatlarını bizim iç pazar fiyatlarımız etkileyebiliyor mu? Ya da ülke bazlı değişiyor mu? Mesela yeni zellanda ihale yaparken, katılımcıların teklifleri iç pazar satış fiyatından %50 pahalı olamaz gibi bir şey talep edebiliyor mu?
Böyle bir durum varsa, ihracat avantajı da azalmış olur, hatta ihracatı arttırmak çok anlamlı olmayabilir.
Önemli dönüm noktalarını, beğendiğim analizleri Twitter dan da paylaşıyorum...@cautionary53
Yer İmleri