şimdi bu not artırımı değilde hafta sonunu not indirimi ile geçirseydik muhtemelen ptesi dolar artış ile başlar mı durumunu konuşurduk.
ekonomide dip noktasını gördüğümüzü ve yukarı ivmenin başladığını düşünüyorum.ancak bu ivme 10 yıllık düşüşün ivmesi olduğundan çok daha uzun süren bir düzelme süreci olacaktır.
keza ekonomiyi yöneten kişilerin ( damat, nebati vb ) ekonomi yönetimi ile uzaktan yakından alakası yokken şu an 20 yıllık akp döneminde belki de en eli tutulur yönetici kadrosu var.
diğer yandan önümüzde ki yerel seçimlere dek bu şekilde işlerin gideceğini,asıl olayın seçimden sonra kopacağını düşünüyorum.seçimden sonra sabit gelirlileri,emeklileri,memurları zor günler bekliyor olacak.
asıl konu dolar %15 ten % 30 a çıkış olan faize rağmen daha da arttı.demek asıl yeri burası değil.peki asıl yerine ne zaman nasıl gelecek..borsa ne olacak bunları çok merak ediyorum.
dolar 4-8,8-18 hareketlerinin benzerini yaparsa çok ciddi oranda döviz sahibi parasını bozup borsaya geçecektir.şu an herkes doların asıl değerine gelmesini bekliyor.
Tasarruf yapıp para basmayı kısmadıkları sürece gözlerden ışık değil kıçtan pamuk çıkar. Yani mefta.
Tablo 1: M3 Para Arzındaki Yıllık Büyümeye Bileşenlerin Katkısı (Ağustos 2023)
Ağustos 2023(Milyon TL) Haziran 2023(%) Temmuz 2023(%) Ağustos 2023(%)
M3 12.231.040 70,52 66,74 66,41
Repo İşlemlerinden Sağlanan Fonlar 113.328 0,87 0,66 0,62
Para Piyasası Fonları 142.486 0,59 0,71 0,77
İhraç Edilen Menkul Değerler 27.920 0,19 0,15 0,15
M2-M1 7.446.436 42,31 40,32 40,43
Vadeli Mevduat (TL) 5.628.835 31,44 30,53 30,56
Vadeli Mevduat (YP) 1.817.601 10,86 9,80 9,87
M1 4.500.870 26,57 24,89 24,44
Bankalar Dışındaki Para 399.372 2,97 2,26 2,17
Vadesiz Mevduat (TL) 1.238.240 7,19 6,72 6,72
Vadesiz Mevduat (YP) 2.863.258 16,40 15,90 15,55
SAYFA 2 tablosu.
https://www.tcmb.gov.tr/wps/wcm/conn...9Fmi%C5%9Ftir.
Timur fillerini Esenboğa'daki meşe ormanlarında saklarmış, Evliya Çelebi' nin Seyahatnamesinde yazıyor. Hadi Evliya abimiz acık sallıyormuş, ama meşe ağaçları varmış hala en azından demek ki o devirde de, altına fil girecek kadar...
Anadolu belki de 16 yy la kadar hala ağaç yoğun olabilir, orman olmasa da...
Göbeklitepe dönemini tam avcılıktan ilk tarıma geçiş dönemi başlangıcı olarak yorumluyorlar, resmen Tunç Çağı...yazı yok. Sümer yazıtlarında da hala avcılıktan tarıma geçmeyen bir kişiden bahsediliyor mesela halkından kaçıp gelmiş, efsanevi bir anlatım tabi ama, demek ki, o dönemde bile hala tarıma geçmeyen halklar var.
Bazı hesaplamalara göre de M.Ö. 10.400 lerde Tufan olmuş olabileceği söyleniyor, Mısır piramitlerinin birinde gökyüzüne bakan ince koridorlar var, şu an hiçbir yeri göstermiyor ama, bilgisayarda modelleyip geriye götürünce M.Ö. 10.400 de o ince hava kanalları gibi gözlem delikleri kusursuz şekilde Orion takımyıldızlarına bakıyormuş. Uzatmıyayım o yıllarda bir şeyler olmuş. Son dönem araştırmalarında da daha öncesinde Etiyopya tarafından geldikleri anlaşılmış mesela...O zaman Etiyopya'daki medeniyet ne kadar geriye gidiyor. İnsan fosilleri var mesela Lucy Etiyopya'da 3 milyon yaşında, Avrupa'da buldular 1.4 milyon yaşında, giyim kuşamlı vardı bir tane 500.000 yaşında...
Göbeklitepe M.Ö. 10.000 Mısır'dan eski diyorlar, eğer öyleyse o en eski Mısır piramidindeki mezar odalarından açılan hava kanalları nasıl tam da M.Ö. 10.400 deki Orion dizilimine hizalanmış....
Karışık işler...yarın Antartika'daki buzullar erir, bi de bakarlar M.Ö. 50.000 yılında en az Mısır kadar gelişmiş bi medeniyet daha çıkar buzulların altından, derler ki meğerse buzul çağı sonu veya dünya eksen kayması yaşayınca bunlar buradan Etiyopya'ya geçmiş, oradan da sonra Mısır'a...Zaten hem Güney Amerika'da hem Mısır'da hem ortaasyada hem de Japonya açıklarında denize batık durumda piramitler var, niye her yerde piramit var ve astroloji yoğun bir dinleri var hepsinin, daha da öncesinde olan bir medeniyet iklim nedeniyle dünyaya dağılmış göç etmiş, o yüzden bu piramitler o önceki medeniyetten geliyor diyenler de var.
Mevzu derin, asıl konumuz heykelin şeyine ne oldu![]()
Bugün sordum ama cevap gelmedi, saldırı videolarını izleyen ve ilginç bir durum/olay fark eden kimse yok mu?
Önce paylaşıp, sonra sildiler! Süleyman Soylu'ya yakınlığıyla bilinen Ebabil Harekatı'ndan dikkat çeken 'Ankara' paylaşımı
https://www.cumhuriyet.com.tr/siyase...ankara-2125332
Arkadaki terörist, roketi koşarak attığı için, nizamiye girişindeki yerdeki araç bariyerine çakıyor yanlışlıkla, çaktığı yerin 1 mt dibindeki diğer, ileriye çıkarak kulübeye yandan kapı tarafından ateş açan teröristi öldürüyor. Yani arkadaki terörist yanlışlıkla öndeki teröristi öldürmüş. Twitter'a falan da bakındım fark eden olacak mı diye, göremedim. Yerde duran roketin namlu ağzı net değil fotoğraflarda, boş olduğunu bilsem eminim de derdim.
Yer İmleri