Originally Posted by
ragwaer
Deniz bey iyi akşamlar diliyorum öncelikle. Tüm yazılarınız için sonsuz teşekkürlerimi iletiyorum kendi adıma.
Sizin fikrinizi almak istediğim konu, özellikle son 2 haftadır piyasalarda CDS öncülüğünde esen bahar rüzgarları.
Daha önce sizin de görüşünüzü aldığım ve aslında gelişmekte olan ülkelerle paralel hareket eden, üstelik sizin de ifade ettiğiniz özel bankalara eurobond konusunda gizli bir baskı olabileceği neticesinde, CDSlerimizde ciddi düşüş gerçekleşti.
Bunda elbette ki, Merkez Bankasının attığı doğru adımlar da yok değil ama bugün piyasayı takibimde, öyle bir atmosfer oluşmuş ki, sanki merkez Bankası bir sonraki toplantıda faiz indirmeyi tartışır mı havasında söylemler var.
Keza, Bankalar mevduat faizinde hala tuik enflasyonunun çok altında faiz vermekteler, üstelik oranlar da düşüşte.
Ama nasılsa, bir anda sıradışı bir etkiyle CDSlerimiz ciddi anlamda düşüyor ve devlet tarafında 8 milyar dolar 5 yıl vadeli sukuk ihracı, diğer taraftan da özel bankalar borçlanma maliyetinin düşüşünden uluslararası piyasalarda faydalanmak için çaba harcıyorlar.
Ben mi yanlış yorumluyorum bilemedim. Hala Ortadoğu'da her an bölgesel bir savaşa evrilebilecek savaşın eşiğindeyiz. Diğer taraftan, cari açığımızda kötüleşme sürmekte. Mehmet Şimşek yabancı yatırımcı için tüm dünyayı dolaşmışken, bunun reel bir etkisi görülebilmiş değil.
Para kaynağı olarak konuşulan tek konu ise, Filistin'lilerin ülkemize göçü olarak konuşuluyor.
Yukarıda anlatmaya çalıştığım gibi, son 2 haftada ne değişti de birden bahar havası esmeye başladı, sizin fikrinizi öğrenmek istedim.
Şimdiden çok teşekkür ederim cevabınız için.
Yer İmleri