otomotiv yan sanayinde üretim yavaş yavaş ülkemize kayacak gibi görünüyor!
Haberler
29 Kasım 2023
Artan enerji maliyetlerinden bıkan Michelin ve Goodyear Almanya'dan çekilecek
Almanya'daki pazar görünümünün "hızlı" bir şekilde bozulması, Goodyear'ın biri Brandenburg'da diğeri Hessen'de olmak üzere iki fabrikasını kapatmasına yol açtı. Toplam 1.800 iş tehlikede
Carl Deconinck
Paylaş
Fransız ve ABD'li çokuluslu şirketler Michelin ve Goodyear, yüksek enerji fiyatlarını ve yurtdışından gelen yoğun rekabeti gerekçe göstererek Almanya'daki dört fabrikasını kapatıyor.
Almanya'daki pazar görünümünün "hızlı" bir şekilde bozulması, Goodyear'ın biri Brandenburg'da diğeri Hessen'de olmak üzere iki fabrikasını kapatmasına yol açtı. Toplam 1.800 iş tehlikede.
Şirket, "Bu, fazla kapasiteyi azaltmak ve üretim yapımızı taleple uyumlu hale getirmek için zor ama gerekli bir karar" dedi.
29 Kasım'da Michelin de benzer bir mesaj yayınladı. Fransız grup, 2025 yılına kadar Karlsruhe ve Trier'deki tesislerini kademeli olarak kapatacak.
Buna ek olarak, firmanın Homburg fabrikasındaki üretimin bir kısmı durdurulacak ve müşteri hizmetleri merkezi Karlsruhe'den Polonya'ya taşınacak.
Michelin CEO'su Maria Röttger, Alman Die Welt gazetesine verdiği demeçte, "İthal bütçe lastikleri nedeniyle giderek daha fazla pazar payı kaybediyoruz. Düşen talep, üretim tesislerimizin yetersiz kullanılmasına yol açmakta ve bu da üretim maliyetleri üzerinde ek baskı oluşturmaktadır.
"Bu nedenle, bu operasyonlar için bir perspektif yok."
Buna ek olarak, Röttger'e göre, Avrupa'da enerji maliyetleri son beş yılda yüzde 260 arttı.
Şirketin son on yılda Almanya'daki fabrikalarına yarım milyar avro yatırım yapmış olmasına rağmen gelecek için bir "perspektif" görmüyor.
Fransız devinin kararından toplam 1.532 çalışan etkilendi.
1931 yılında kurulan Karlsruhe'deki Michelin fabrikası, şirketin Almanya'daki en eski fabrikasıdır. Yıllık 1,1 milyon hafif kamyon lastiği kapasitesine sahiptir.
Hem Fransız hem de ABD şirketleri, şimdi, kendi işçi konseyleri ve sendikaları ile sosyal politikaları müzakere ediyorlar. Kapatmalara karşı ilk protesto mitinglerinin çoktan gerçekleştiği bildirildi.
Avrupa pazarındaki ucuz Asya yapımı lastiklerin akınına yanıt olarak, yerel üreticiler ürünlerini daha dayanıklı kauçuk bileşikleri ve daha uzun ömürlü dişlerle geliştiriyorlar.
Bu çabalara rağmen, genel pazar daralması tüm cephelerde satışların düşmesine neden oluyor.
ABD'li bir Tesla elektrikli otomobil fabrikasının Brandenburg'a gelmesi bile iki lastik üreticisini kalmaya ikna edemedi.
Almanya'da artan doğal gaz ve elektrik fiyatları, üretim maliyetlerini artırdı ve lastik imalat endüstrisinin ülkede kârlılığını sürdürmesini zorlaştırdı.
Kartalın ufukta gördüğünü tavuklara anlatamazsın.
Burada yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeler kendime aldığım notlardır.Bu bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir
Yer İmleri