Originally Posted by
ActuallyMelik
Bu çeşitlilik konusuna ben de yürekten katılıyorum. Benim bakış açıma göre de fonlar dönem dönem sırayla atak yapıyor. Çünkü dünyadaki para bir oradan bir buraya koşuyor; tipik bal arısı gibi çiçekten çiçeğe konuyor. Bir dönem altına koşturuyorlar, bir dönem tahvillere, bir dönem elektrikli otolara sarıyorlar, şu aralar yapay zekaya sardıkları gibi. Türkiye de haliyle bunlara az çok paralel gidiyor. Her biri yatırım kalemi bir şekilde diğerini dengeliyor. Tabi ki güzel istisnalar var, sürekli kazandıran amiral gemileri var; veya birinin çıktığı yerde satıp diğerinin düştüğü yerde alsanız mükemmel olur. Ama ne günlük hayat, ne uçsuz bucaksız bilgi havuzu bunları bilmeme, bu kadar öngörülü olmama pek imkan tanımıyor, en azından benim için.
Misal bu sene ABD'li yatırım şirketlerinin %90'ı hisselerin yatay veya aşağı gideceğini öngörmüş. Filistin savaşı çıkınca daha da bir emin olmuşlar. Ama sonra yılsonunda %25 primli bir ABd piyasası görüyoruz. Tahvil piyasası ise beklenenin aksine çöküyor. Onlar bile yanılırken biz ölümlü avamlar nasıl bilelim? Yabancı hisse senetlerinden uzak kaldıysanız yıl sonundaki %25'i kaçırdınız demek, geçmiş olsun. O yüzden her şeyden tutam tutam bulundurmanın faydası büyük. Belki biraz zahmetli ve sıkıcı bir süreç ama, uzun vadede daha iyi olacağını düşünüyorum çünkü para eskisi gibi bir yere park edip kalmıyor. Bir gecede oraya buraya kaçıyor.
Yer İmleri