Goldman Sachs'tan "Türkiye'de enflasyon beklenenden hızlı gerileyerek yüzde 30 seviyelerine inebilir" öngörüsü
İSTANBUL (AA) - ABD'li yatırım bankası Goldman Sachs, Türkiye'de enflasyonun beklenenden daha hızlı gerileyebileceği öngörüsünde bulundu.
Goldman Sachs'ın Orta ve Doğu Avrupa, Orta Doğu ve Afrika ekonomi analistlerinin yayımladığı raporda, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) piyasadaki para arzını azaltma hızı göz önünde bulundurulduğunda, enflasyonun beklenenden daha hızlı gerileyebileceği vurgulandı.
Raporda, enflasyonun yüzde 42,6 olan öngörülere kıyasla yıl sonunda yüzde 30 seviyelerine kadar inebileceği aktarıldı.
TCMB'nin şu anki iletişimine bakıldığında, Bankanın bu ay politika faizini 250 baz puan artırarak yüzde 45'e çıkaracağı öngörüsünde bulunulan raporda, Goldman Sachs'ın politika faizine ilişkin önceki tahmininin yüzde 42,5 olduğu anımsatıldı.
Raporda, enflasyonun, piyasaların fiyatladığından daha hızlı gerilemesiyle Bankanın politika faizini yıl ortasında indirmeye başlayabileceği, bunu da TL üzerinde baskı oluşmadan yapabileceği kaydedildi.
Raporda, "'Enflasyonun beklentilerden daha hızlı gerilemesinin mutlaka büyük bir negatif çıktı açığı gerektirmeyeceği' yönündeki görüşümüz dikkate alındığında para politikasındaki erken gevşeme riski piyasaların fiyatlamasından daha düşük." denildi.
Kaynak : Anadolu Ajansı
jp morgan/ weıler: Yabancı yatırımcılar türk tahvillerinde az getiri sağlıyor şu anda
Çin'in Sıçuan eyaletinde yaklaşık 1 milyon tonluk lityum rezervi keşfedildi
PEKİN (AA) - Çin'in kuzeybatısındaki Sıçuan eyaletine bağlı Garze Tibet Özerk İli'nde yaklaşık 1 milyon tonluk lityum rezervi keşfedildiği bildirildi.
Çin ajansı Xinhua'nın haberine göre, Yaciang ilçesinde keşfedilen maden rezervi, "Asya'nın bilinen en büyük pegmatit monomer lityum kaynağı" olma özelliğini taşıyor.
Çin Tabii Kaynaklar Bakanı Vang Guanghua, 1 milyon tona yakın lityum içerdiği tahmin edilen rezervin keşfini, "büyük bir atılım" olarak niteledi.
Güneş panellerinden elektrikli araç bataryalarına kadar enerji depolama ünitelerinde faydalanılan pillerin yapımında kullanılan lityum, 21. yüzyılın en stratejik madenlerinden biri olarak görülüyor.
ABD Jeolojik Araştırmalar Kurumunun verilerine göre dünyadaki lityumun yaklaşık yüzde 7'sinin çıkarıldığı Çin, bu alanda Bolivya, Arjantin, ABD, Şili ve Avustralya'nın ardından 6. sırada yer alıyor.
- Dünya rezervlerinin yaklaşık yarısı Çin'de işleniyor
Çin, elektrikli araç batarya, güneş panelleri ve mobil cihazların önde gelen üretici ülkelerden biri olduğundan dünyadaki lityumun yaklaşık yarısı ülkede işleniyor.
Sanayideki talep mevcut rezervleri aştığından yeni kaynakların bulunması ülke açısından önem taşıyor.
Çin'deki lityum rezervleri, ülkenin batısındaki Şıçuan ve Çinghay eyaletleri ile Tibet, Sincan Uygur ve Ciangşi Cuang özek bölgelerinde yoğunlaşmış durumda.
Öte yandan lityum-iyon bataryalarda kullanılan lityum karbonat tuz göllerinden de çıkarılabiliyor. Çin'de bu özellikteki yaklaşık 1500 havzası da lityum kaynakları için potansiyel barındırıyor.
- Tayland'da iki büyük rezerv keşfedildi
Çin'deki keşfe dair açıklamadan önce, Tayland, ülkede büyük potansiyel barındıran lityum rezervlerinin keşfedildiğini duyurmuştu.
Tayland Sanayi Bakanlığı, ülkenin güneyindeki Phang Nga ilindeki iki bölgede büyük miktarda lityum dünyanın en büyük kaynaklarından biri olduğunu doğruladı.
Ruangkiat bölgesindeki rezervin, yüzde 0,45 lityum oksit yoğunluklu 14,8 milyon ton lityum barındırdığı tahmin ediliyor. Bu, dünyanın en zengin lityum kaynaklarına sahip Bolivya'nın toplam rezervinin yüzde 64'üne eşit bir miktar.
Bang Etu bölgesindeki diğer rezervin miktarına ilişkin ise değerlendirme çalışmalarının sürdüğü bildirildi.
Rezervlerin, Tayland'ın Asya'da elektrikli araç ve batarya üretiminde Çin'e rakip bir merkez haline gelme hedefini destekleyeceği öngörülüyor.
Kaynak : Anadolu Ajansı
kainatın BİR varlığından bütünleşip! kendi birliğinde meçhul bir menzile yol almakta olan, insan dediğimiz yüce varlığa salat ve selam olsun ! hamza sütbıyık -aka- klaus maximilian kerpenter münche
ABİ sen şu gözlere baksana bi...takip etmezmiyim sanıyorsun
bistte alınıp satılan 1 lot mal benim computerde kayıtlara geçer
ajanlarımı görmüyor musun ?
https://www.facebook.com/reel/728655432470775
hepsini nasıl kamufle etmişim
arka planda PALA'nın borularını gördün mü ? tam 5 km lik boru var... ben bu ajanları oraya salmasam o boruları öyle bi döşerki
Yer İmleri