Þirket yatýrým yapýyor ve gerçekten piyasada para olmayýþý þirketin alabileceði yerlerin sayýsýný artýrýyor... twitterdaki i...ler ve maalesef burada bile ucundan kenarýndan arada söylenilen etnik köken hususu gereðince þirket mal varlýklarýný kaçýrýyor feveranlarýna inat Türkiyede ve Türki cumhuriyetlerde yatýrým yapýyor... sandýklýda denizlide aydýnda alýnan yerler tarla ve ülkemizin kaynaklarý idi, konyada, çankýrýda, izmirde alýnan yerler ülkemizde daha önce yapýlmýþ yatýrýmlar idi. gübre alaný zor bir alan ve çeþidini bilmem ama karý bol bir alan ki son yýllarda yatýrýmlar artmaya baþladý ve çoðu yatýrým da sanýrým gereðince iþletilemedi ( mesela Alkim yatýrýmý)...
ALARKO alana hýzlý girdi ama hýzlý girmesinin yanýnda iþin uzmanlarýna danýþarak girdi... Enerjide o dönemlerin modasýna raðmen galeyana gelmeden MERAM ve sonra CENAL ile neredeyse bütün sektörde verimlilik hikayesi yazýldý ( maalesef o hikaye kendi yatýrýmý olan Karakuzda bir türlü gerçekleþemedi... ne zaman tam kapasiteye geçer ve yatýrým mükemmel hale gelir bilinmez- yanýlýyor da olabilirim tabii ben uzaktan gördüðümü söylüyorum alanda ulema deðilim) Gönen bile neredeyse mükemmel iþler durumda...
CENALde bir yýlda yaptýklarý hedge iþlemi iki taraflý olarak iþledi. artan enerji fiyatlarý uygun þekilde yapýlan yatýrýmlarýn kalan bütün borçlarýný ödedi ve þirket nakit zengini bir þirket haline geldi tam da kriz dönemlerine denk geldiði için satýn almalar ve yatýrýmlar arttý... muhtemelen daha da artacak çünkü bir þekilde CENAL ve MERAM nakit oluþturmaya devam ediyorlar. eskiden Turizm nakitte görünür iken þimdi orada da yatýrýmlar arttý...
þirketin bir þansý da Kazakistan ve Romanya idi. Romanyada biraz agresif girildi. Astaldiye raðmen orada demir atýldý ve sanýrým Astaldiye verdikleri iþlerden Romenler piþmanlýk duymaktadýrlar. taahhüt buralarda yaptýklarý iþler ile kendi yaðlarýyla kavruldular diyemeyiz çünkü kur þoklarý olduðu dönemlerde turizm ve taahhüt can simitliði yaptýlar. þimdi Kazakistan yatýrýmý BAKAD ile yapýlabilir olacaksa orada bile mükemmel duruma gelinecektir. teþvikler bir yana sanýrým 35-50 milyar dolar civarýnda bir nakit orada kullanýlabilecektir...
þirket nakitleri eskisi gibi bankada ya da eurobondlarda tutsa nakit zengini bir þirket olacak ama enflasyon karþýsýnda eriyecekti. þimdi bu nakitler gerçekten verimli yatýrýmlarda kullanýlýyor ise önümüzdeki dönemde ALARKO adýndan bahsedilen bir dünya þirketi olacaktýr. bizim insanýmýzdan tamamen yerliyiz diyenler ülkemizden yatýrýmlarý kaçýrýrken acaba kökenleri nedir diye farklý hissettirilmeye çalýþýlan holding kurucularý ülkemizde yatýrýmlarýný artýrýyor... önümüzdeki dönemde en iyi iþ kolu tarým olacaða benziyor, enerjide zaten varlar... 38 milyon dolar çok mu evet çok para... ama þirket bütün alýmlarýný nakitle yapmakta ve eskisi gibi gizli kapaklý arsa tarla yerine görünen yatýrýmlarda boy göstermekte... ben 200 milyon dolar yatýrýmýn planlanandan daha önce biteceðini düþünüyorum bizim temettüleri de 3 aylýk olarak vermeye devam etsinler mesarifler arttý ve tekaüt maaþlarý azaldý mirim

ben þirkete güveniyorum yeter ki profesyonelliðe devam etsinler...
zinhar yatýrým tavsiyesi deðildir
Yer Ýmleri