Sayfa 321/7020 İlkİlk ... 2212713113193203213223233313714218211321 ... SonSon
Arama sonucu : 56156 madde; 2,561 - 2,568 arası.

Konu: Sanat Mozaik

1. "Insanlari kafalari yonetir; iyi yureklilik satrancta pek ise yaramaz. / Gli uomini si governano con il cervello: non si gioca agli scacchi con la bontà del cuore." Nicolas Chamfort

2. "Baskalarinin bizi ne kadar az dusunduklerini bilseydik, herhalde onlarin hakkimizda ne duusundukleriyle ilgili endise etmezdik."

3. ''Askla ilgili bir dusunce: senin kardesin olarak dogmus olmayi ya da seni dunyaya kendim getirmis olmayi isteyecek kadar cok seviyorum seni. / Pensiero d'amore: ti voglio tanto bene che desidero esser nato tuo fratello, o averti messo al mondo io stesso. '' Cesate Pavese (30 Kasim / Novembre 1937)

4. "Kadinim benim, ah benim sevgilim bu! Ne olur ah, bilseydi sevgilim oldugunu! Konusuyor, ama bir sey de demiyor" / È la mia donna;oh è il mio amore! se soltanto sapessedi esserlo. Parla, pure non dice nulla." W Shakespeare, Romeo e Giulietta

5. "Ama geri donmek aklinda yoktu hic. Aksam cokerken yeryuzunden daha aydinlik gorunen goge gozlerini dikmis, gittikce irilesen ve ruzgarda savrulan kar tanelerini yaklasmakla olan bir felaketin belirtileri olarak degil, cocuklugundan kalma bir mutluluk ve safligin en sonunda geri gelen isaretleri olarak seyrediyordu. Cam kenarinda oturan yolcu, cocuklugunu ve mutluluk yillarini yasadigi sehre, Istanbul'a on iki yildan sonra ilk defa bir hafta önce annesinin olumu uzerine donmus, orada dort gun kalmis, hic hesapta olmayan bu Kars yolculuguna cikmisti. Yagan olaganustu guzellikteki karin onu yillar sonra gorebildigi Istanbul'dan bile daha mutlu kildigini hissediyordu. Sairdi ve yillar once yazdigi ve Turk okuyucusunun pek az tanidigi bir siirinde karin hayatta bir kere rüyalarimizda da yagdigini yazmisti.Kar ruyalarda yagdigi gibi uzun uzun, sessizce yagarken cam kenarinda oturan yolcu yillardir tutkuyla aradigi masumiyeti ve saflik duygulariyla arindi ve kendini bu dunyada evinde hissedebilecegine iyimserlikle inandi. Biraz sonra da uzun zamandir yapmadigi ve aklindan hic gecmeyen bir seyi yapti ve koltugunda uyuyakaldi." Orhan Pamuk, Kar

"Ma di tornare indietro adesso non gli passava proprio per la testa. Mentre la sera scendeva, guardava fisso il cielo che sembrava più luminoso della terra: contemplava i fiocchi di neve che man mano si facevano più grandi e si disperdevano nel vento, non come presagi di una prossima sventura ma, finalmente, come indizi del ritorno della felicità e dell'innocenza della sua infanzia. Una settimana prima, in occasione della morte della madre, il passeggero era tornato per la prima volta dopo dodici anni a Istanbul, la città della sua infanzia e della sua felicità, e dopo essersi fermato quattro giorni aveva intrapreso questo viaggio imprevisto per Kars. Sentiva che quella neve di una bellezza sovrannaturale lo rendeva persino più felice della Istanbul che aveva potuto rivedere dopo tanti anni. Era un poeta, e in una poesia di qualche anno prima, una poesia poco nota ai lettori turchi, aveva scritto che anche nei nostri sogni nevica, ma una sola volta nella vita. Dopo un po' fece una cosa che non faceva da tanto tempo: si addormentò nel suo sedile."

6. Macera romanlarinin Fransiz yazari Alexandre Dumas'nin (Père) dogum yil donumu (24 Temmuz 1802)

"Bu dunyada ne mutluluk vardir ne de kesin mutsuzluk soz konusudur.Sadece en buyuk umutsuzlugu tadan yasayan birinin en buyuk mutlulugu hissetme gucune sahiptir. Yasamanin ne kadar guzel bir sey oldugunu anlayabilmek icin, olumu istemis olmak gerekir.Bu durumda sizler cok yasayin, mutlu olun sevgili cocuklar ve Tanri'nin insanlara gelecegi aciklayacagi gune kadar, insan zekasinin yalnız su iki kelimede toplanacagini hicbir zaman unutmayin: Bekle ve umut et."

"There is neither happiness nor misery in the world; there is only the comparison of one state with another, nothing more. He who has felt the deepest grief is best able to experience supreme happiness. We must have felt what it is to die, Morrel, that we may appreciate the enjoyments of life. Live, then, and be happy, beloved children of my heart, and never forget, that until the day God will deign to reveal the future to man, all human wisdom is contained in these two words, 'Wait and Hope"

"Hayat bir firtinadir genc dostum. Bir an gunes isigi parlarken bir de bakmissin dalgalar kabarmis. Seni erkek yapan o firtina geldiginde ne yapacagindir. O ruzgarin karsisina Roma'da yaptigin gibi cikmalisin."

7. Cek ressam ve grafik sanatcisi Alfons Mucha'nin dogum yil donumu (24 Temmuz 1860)

8. Ingiliz akademist, sair ve roman yazari Robert Graves'in dogum yil donumu (24 Temmuz 1895)

Dusunmeyin beni olduruldugumde
    Kambrin Korulugu'nda o yere gomuldugumde
    Sanmayin Vadedilmis Topraklar'dayim
    O katlanilmaz Paskalya gununde.
    Ve tek sey var iyi bildigim,
    Kahrolurum atilirsam kahirla cehenneme!

Bu yuzden beklemeyin beni olduruldugumde,
    Karanlik koridorlarda yuruyerek;
    Beklemeyin Cennet'te ya da Cehennem'de,
    Ya da beklemelisiniz ebediyen.
    Gomulmus bulacaksiniz beni, canli - cenaze
    Okudugunuz bu dizelerin icinde.