Originally Posted by
ragwaer
Deniz bey iyi günler dilerim. Düşüncelerinizi öğrenmek istediğim konu, aslında hepimizin son haftalarda şahit olduğu kur değeri dengesi ve döviz finansmanı hakkında.
Son haftalarda, Merkez Bankasının net döviz rezervlerinde belirgin bir iyileşme söz konusu.(Son 1 aylık iyileşme yaklaşık 17 milyar dolar) Üstelik bunu, kuru dengelenmiş seviyelerden başarıyor.(Son 1 aylık USD/TLde hiç artış yok) Diğer taraftan, cari açıkta(altın ithalatında kotayla, negatif etkisini tam bilemediğimizden) kayda bir iyileşme yada düzelme/dengelenme söz konusu değil, zaten mümkün de değil (İhracatçıların ortak söylemleri)
Yukarıda belirttiğim iki ana dal, dış finansman ihtiyacının sürdürülmesi gerektiğini gösterse de, nasılsa bir şekilde hem Merkez Bankası döviz biriktirebiliyor, hem cari açığı finanse edebiliyoruz. Üstelik bunu kuru artırmadan yapabiliyoruz!
Diğer tarafta, politika faizinin dahi, enflasyonun tuike göre dahi 18 puan altında olduğu aşikarken(enagı söylemiyorum bile, ki gerçeği hepimiz biliyoruz), bunu becerebiliyoruz. Üstelik enflasyonun baz etkisini de ancak temmuz ve ağustos aylarından sonra görebileceğiz. (Zaten tüm ekonomi yönetimi de buna odaklanmış durumda)
Bütçe açığı değerleri rekor kırarken, kamuda şimdiye kadar hiçbir tasarruf önlemi alınmamışken(dahası israf artarak devam ederken), stabil kur ile turizm gelirlerinin geçtiğimiz yılı yakalaması pek mümkün görünmezken, elektriğe neredeyse 2 yıldır zam yapılmamışken, bu yaşananlar bahar havasından fazlası sanki.
Benzer şekilde, Borsada işlem gören bist30 şirketlerinin de halihazırda ilk çeyrek bilançoları gelmeye de başladı. Parasal sıkılaştırmanın en fazla negatif yönde etkisini göstereceği sektör olan bankacılıkta dahi, bugün gelen garanti bankası bilançosu düşüncelerimi çürütüyor. Dahası, ben Koç, Sabancı yada OYAK grubunu düşünemiyorum (pozitif anlamda)
Yazılarınızın tümünü bazen üstünden tekrar geçerek okuyorum ve kendimce ülke ekonomi gündemini de takip ediyorum. Ama, maalesef bu yazdıklarımı aklım almıyor. Ben iktisatçı değilim, ama ülkede iktisatçılar mı çok pesimist, anlayabilmiş değilim, lütfen üstünüze alınmayın. Siz iyi ki varsınız.
Sizin fikrinizi gerçekten merak ediyorum.
Redmi Note 9 Pro cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Yer İmleri