Sayfa 173/398 İlkİlk ... 73123163171172173174175183223273 ... SonSon
Arama sonucu : 3182 madde; 1,377 - 1,384 arası.

Konu: EREGL - Ereğli Demir Çelik

1. Bankofakp
    Tüm hisselerinizi aciga satıp dusuruyor
    Aylardır yaziyorum

2.  Alıntı Originally Posted by Qie Yazıyı Oku
    Bu durum kredili işlemler sebebiyle oluyor. Ben de zaman zaman güniçi kredili işlem yapıyorum fakat bazen de kredili pozisyonu taşıdığım da oluyor. O zaman aracı kurumlar bu yola başvurabiliyorlar. Ama açığa satış bist3o dahil şu anda mümkün değil bilginize.
    Sadece sana bana yok aciga satış
    Bademler çatır çatır talan ediyor hisseleri
    Tr de farkındalığı en düşük kesim borsacilardir
    Bunu da yıllardır derim
    Öğretmenler yaşlı emekliler fln çok kolay farkeder bu durumu

3. İnşaat piyasası başta olmak üzere genel ekonomide gözlenen durgunluğun kaynağı olan Faiz politikasında değişiklik pek kolay olmayacak.

1-2022'de başlayan KKM uygulamasıyla, düşük faiz döneminde bile döviz kurlarına bağlı olarak yüksek faiz giderleri oluştu.
    2-2023 ortasından itibaren sistemde tüm faiz türleri yükseltildi, bunların çift yönlü etkilerini, gittikçe derinleşen biçimde yaşıyoruz.
    3-İmalat sanayinin milli gelirde payı %20 seviyelerindeyken tüketime dayalı bir büyüme politikası döviz rezervlerini eritmişti. Şimdi bu politikadan dönülmüş olsa da "hasar gerçekleşti".
    4-Yüksek faiz politikasının bütçe üzerindeki etkisi devamlı olumsuzken bankalar başlangıçta olumlu etkilendi
    5-Ekonomik küçülme söz konusu olunca tüm sistem olumsuz etkilenmeye başladı.
    6-Faiz yükündeki artış ekonomideki yavaşlamanın etkisiyle gelir düşüşlerine de neden olacak.
    7-Mevduat için alternatiflerin fiyatları çok yüksek. Ucuzluk algısı sadece döviz için mevcut.

Görüldüğü gibi durgunluğun anahtarı olarak gösterilen faiz politikasını ek kaynak bulmadan değiştirmek pek mümkün değil.

4.  Alıntı Originally Posted by Borsacı Beyefendi Yazıyı Oku
    Bakalım ne olacak?
    Ereğli 49,14
    TTKOM 49,34

Ereğli 47,10
    TTKOM 51,40
    Yorumlarım ve yazdıklarım yatırım tavsiyesi değildir. Kendime not: İt olma beyefendi ol ki ardından iyi ansınlar.

2025 yılı çok kritik olacak gibi.

Demir cevheri ile üretim yapan BOF' lar avantaj yakalayacak gibi. Zira hurda fiyatları dirençli dururken cevher fiyatları çakılıyor. Bunun nedeni muhtemelen avrupanın hurdada korumacı olacak olması ve Çin' in cevher tüketiminin çok düşmesi.

Madalyonun diğer yüzü ise 2026' da avrupanın ithal ürünlerde karbon vergisini başlatacak olması. (bu minvalde enerji bakanının da kulağını çınlatalım, hala ETS' yi kuramadı)

Küresel ekonomiye ilişkin farklı göstergeler büyüme konusunda piyasa aktörlerinde karamsar görünüm yaratırken, emtia piyasası da bu olumsuz beklentilerinden darbe alıyor.

Bu kapsamda barometre olarak görülen hammaddelerden biri olan demir cevheri de bu beklentilerin etkisiyle 2022'den bu yana ilk kez ton başına 90 doların altını test etti.

Son fiyatlamalarla birlikte Çin'de çözülemeyen çelik krizinin hammadde talebini tehdit etmesi nedeniyle demir cevheri vadeli işlemleri bu yıl üçte birden fazla gerileme kaydetti.

Shanghai Soochow Jiuying Investment Management Co'dan Jia Zheng, "Yatırımcılar odak noktasını ABD enflasyonundan büyüme korkularına kaydırıyor. Çin önemli bir teşvik desteğinden yoksun ve piyasa kötümser" değerlendirmesini yaptı.

Metallerdeki daha temkinli hava, geçtiğimiz hafta Goldman Sachs Group Inc'in uzun süredir yükselişte olan bakır tahminini - büyük ölçüde yumuşak Çin talebi nedeniyle - ton başına yaklaşık 5 bin dolara düşürmesiyle piyasa gündeminde öne çıkmıştı. Citigroup Inc., Kasım ayındaki ABD başkanlık seçimlerine ilişkin belirsizliğin küresel ekonomiyi durgun tutacağını ve metal fiyatları üzerinde baskı yaratacağını söyledi.

Erdemir, hem İskenderun' da hem Ereğli' de özel endüstri bölgesi avantajlarını yakaladı.

Şimdi de aşağıdaki haberde yazıldığı üzere madencilik tarafından da özel destekler alacaktır. (altın+ cevher)

Sırada karbon dönüşüm yatırımları için devletin (avrupadaki gibi) şirketleri desteklemesi var ama ülkenin ekonomik sıkıntıları buna ne kadar imkan verir göreceğiz.

Bu desteklere Erdemir' in çok ihtiyacı var. Ereğli' nin yıl sonu borç beklentisi 1,9 milyar $. Tarihin en borçlu dönemi olsa gerek.

https://www.cnbce.com/enerji/maden-i...ltilacak-h3792

2025-2027 dönemini kapsayan OVP'den derlenen bilgilere göre, Türkiye'nin cari açığında enerjiden sonra en önemli kalem olan madencilik sektörüne ilişkin maddeler "İthalat Bağımlılığının Azaltılması" başlığı altında ele alındı.

Program kapsamında, üç yıllık dönemde, tüm tabii kaynak yönetim sistemlerinin birbiriyle uyumlu hale gelmesi için bu faaliyetlerin tek bir merkezden yönetilmesine yönelik düzenlemeler hızlandırılacak.

Bununla birlikte, maden arama faaliyetlerinin kamu yararına tanımlanması, madenlerin detaylı ele alındığı, yatırım güvencesini artıracak bir düzenleme yapılması ve ithalat bağımlılığını azaltarak arz güvenliğini sağlamak amacıyla Türkiye Kritik ve Stratejik Hammaddeler Stratejisi hazırlanması önceliklendirilecek.

Kritik maden ve minerallerin arzını ve arz güvenliğini sağlamaya yönelik uluslararası doğrudan yatırımlar alanında Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) ile işbirlikleri geliştirilecek.

Türkiye Varlık Fonu'nun (TVF) maden yatırımları ile Türkiye'nin ithalat bağımlılığının azaltılmasına ve dış ticaret dengesi ile cari işlemler açığının iyileştirilmesine katkı sağlanacak.

Ayrıca petrol, doğal gaz ve maden kaynaklarına yönelik yurt içi ve yurt dışında arama ve üretim çalışmaları artırılarak, rezervler katma değeri yüksek şekilde ekonomiye kazandırılacak.

Böylece, ithalatın makroekonomik hedeflerle uyumlu seviyelerde kalmasını sağlamak amacıyla arz güvenliği dikkate alınarak enerji ve diğer kritik emtiaların yurt içinde üretimi teşvik edilecek ve tüketim malı ithalatına talep sınırlandırılacak.

"Madencilik ithalat bağımlılığını azaltmada kilit rol oynuyor"
    Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Madencilik Meclisi Başkanı İbrahim Halil Kırşan, AA muhabirine, Türkiye'nin cari açığının kapatılması hedefinde madencilik sektörünün kilit rol oynadığını söyledi.

Kırşan, tüm tabii kaynak yönetim sistemlerinin tek elden yönetilmesine yönelik maddenin hayata geçirilmesinin, sektörün en büyük beklentilerinden olduğunu ifade ederek, "Madencinin ruhsat alması yetmiyor, mülkiyet izinlerini alabilmesi için ilgisine göre orman, mera, hazine veya şahıstan izin alması gerekiyor. Çevresel Etki Değerlendirme sürecinde de birçok kurumdan görüş alınıyor ve süreç uzuyor. Tek elden bir yönetim sistemi geliştirilebilirse bütün bu sıkıntı ve zorluklar aşılmış olacak" değerlendirmesinde bulundu.

Yeni OVP ile maden ve minerallerin ithal edilmeden yurt içi rezervlerden karşılanmasının hedeflendiğini aktaran Kırşan, "Ülkemizin cari açığında enerjiden sonra en önemli kalem olan madencilik sektörüne ilişkin maddeler OVP'de 'İthalat Bağımlılığının Azaltılması' başlığı altında ele alındı." dedi.

Maden arama faaliyetlerinin "kamu yararına yapılan bir faaliyet" olarak tanımlanması durumunda sektörde sıkça karşılaşılan sorunların önünün kesileceğine işaret eden Kırşan, "Özel sektör eliyle yapılmış madencilik faaliyeti kamu yararından çok, kar amacı güden bir faaliyet olarak kamuoyunda karşılık buluyor. Kamu yararı kavramı, yatırım güvencesini artıracak sürdürülebilir madencilik faaliyetinin güvencesi haline gelmiş olacak" diye konuştu.

Kırşan, söz konusu düzenlemelerin, yatırım ortamının iyileşmesine büyük katkı sunacağını belirterek, TDT ile işbirliklerinin geliştirilmesinin ise Kafkasya coğrafyasındaki maden ve mineral potansiyelinin değerlendirilmesine imkan tanıyacağının altını çizdi.

Geçmiş yıllarda Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü'nün TVF'ye devrettiği 20'den fazla maden ruhsatına OVP'de özel önem atfedildiğine dikkati çeken Kırşan, "Ülkemizin cari açığının azalmasına yardımcı olacak şekilde bunların üretilmesine atıf yapılması da sektör açısından önemli bir yenilik olup OVP'de ilk defa kendine yer buldu" görüşünü paylaştı.

Kırşan, bunun yanı sıra OVP'de tedarik zincirlerinin güçlendirilmesini temin eden maddelerin olduğunu vurgulayarak, "Yapay zeka uygulamaları, dijital dönüşüme vurgu yapılması, lojistik, demir yolu ve liman bağlantıları gibi altyapının güçlendirilmesine dönük düzenlemelere yer verilmesi de madencilik sektörü açısından önem arz ediyor" ifadesini kullandı.

7. cnbce linkine kadar olan bilgi ve değerlendirmeleriniz için teşekkürler sn. KaaN, sonrasının okumadım
    Çin'li analistin, yatırımcıların odak noktasının kaymasıyla ilgili tespiti önemli. Bunun uzun bir süreç olup olmayacağı ise FED politikalarına piyasadan gelecek tepkilere bağlı. Borçlanma maliyetleri hisse yatırımcıların odaklanması gereken bir konu, eş zamanlı olarak kapasite kullanım oranlarında meydana gelecek düşüşler büyük zararlara neden olacaktır.

Alıntı Originally Posted by yelpaze Yazıyı Oku
    cnbce linkine kadar olan bilgi ve değerlendirmeleriniz için teşekkürler sn. KaaN, sonrasının okumadım
    Çin'li analistin, yatırımcıların odak noktasının kaymasıyla ilgili tespiti önemli. Bunun uzun bir süreç olup olmayacağı ise FED politikalarına piyasadan gelecek tepkilere bağlı. Borçlanma maliyetleri hisse yatırımcıların odaklanması gereken bir konu, eş zamanlı olarak kapasite kullanım oranlarında meydana gelecek düşüşler büyük zararlara neden olacaktır.
    Üstadım umutlarımı yeşertmeye çalışıyoruz

Yoksa tabii ki haklısınız. Adamlar yıllardır ETS' yi beceremedi. Hatta aylardır anti-dampingi bile aktive edemedi. Bu adamlar ereğlinin altın ve cevher yatırımlarına destek olacak şeklinde bir umut beslemek zor ama beklenti işte...

Sayfa 173/398 İlkİlk ... 73123163171172173174175183223273 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •