Originally Posted by
the_economist
Bazı arkadaşlar hayatınızda ilk defa mı ayı gördünüz vs diye yazmış. İlk hisse senedi alım işlemini 2005 yılında gerçekleştirdim. 2008de ilk viop işlemini yaptım. Herhalde o tarihten bu zamana baya bir ayı piyasası görmüşümdür(?)
Endeks ikinci kez 10bini aşağı kırdığında uzun süre toparlayamayacağını ben de sizler kadar ön görüyordum arkadaşlar Buraların tozunu yutmuş çoğu insan da ön görür zaten. Peki bu kadar üst üste eksi yazması normal mi bir bakalım oyuna?
- Covid dönemiyle beraber hayatımıza giren endeks limitörleri var. Yüzde 5’te devre kesiyor bu borsa. O yüzden eskisi gibi yüzde 100 giden hisseleri pek göremiyorsak yüzde 100 düşen hisseleri de pek göremezsiniz.
- Açığa satış, kredili satış yasak. Etrafından dolanmanın oldukça zor olduğu derece de yasak.
- Kaldıraçlı işlemlerde yüzde 100 teminat tamamlama zorunluluğu var. Yani başlangıç teminatının 1 lira altına inse tamamla diye çağırıyor. 1’e 10 ile başlayan kaldıraç macerası 1’e 6ya düşmüş durumda. Güçlü para girişinin olduğu bir gün az para ile endeksi kızartamazsın.
- Algo trading’in oranı dünyanın en düşük borsalarından bir tanesi.
Üzerine enflasyon, kur etkisi derken long katalizörleri de var. Bu borsa’da tüm oyun long üzerine kurulmuş durumda. Günlerdir sıfır hacimle ekside kapatmasını mı normal bulacağım pardon? 3-5 tane enflasyon düzeltmesi garabeti ile kötü gelmiş bilanço yüzünden mi düştüğüne inanıyorsunuz?
Ekonomi ve siyaset kötü diye düşüyor diyenleri ciddiye almıyorum Covid döneminde başka bir ekonomi ve siyaset mi vardı?
Var mı bir tane doğru düzgün temel analiz koyabilen bu durum için? Teknikçi arkadaşlar kendi kürelerini paylaşıyorlar zaten sağolsunlar.
Yer İmleri