Originally Posted by
Dudu
Ford Otosan Kocaeli Fabrikaları Ziyareti ve CFO Toplantısı
9 Ekim 2024 tarihinde Ford Otosan tarafından Gölcük ve Yeniköy fabrikalarında "Takım Kalıp, Pres, Kaynak, Montaj ve
Batarya" alanlarında bir gezi düzenlendi. Gezinin ardından CFO ve Yatırımcı İlişkileri Müdürünün katıldığı ve sektörel
gelişmelerin değerlendirildiği bir toplantı gerçekleştirildi. Yapılan yatırımların ve inorganik büyümelerin desteğiyle Ford
Otosan’ın Ford Motor Co.’daki öneminin arttığı vurgulanırken ana ortağın toplam satış hacminin %15’i Ford Otosan
üretim araçlardan geldiği paylaşıldı. Şirketin sattığı araçların %84’ünün ihracat pazarlarına geri kalanını ise yurt içi
pazara gerçekleştiği belirtildi. Üretim tarafında, çeşitli motor tipine ve pazarın talebine göre planlama yapılıyor.
Şirket, son dönemde elektrifikasyon alanında önemli yatırım kararları alırken elektrifikasyona geçiş sürecinin
beklenenden daha uzun zamana yayılacağını ve içten yanmalı motorlu, şarj edilebilir hibrit ve tam elektrikli araçların bir
süre daha birlikte var olacağı bir dönem olacağını düşünüyor. Elektrifikasyona geçiş sürecinde yapılan yatırımların bir
örneği Kocaeli fabrikasındaki batarya atölyesidir. Batarya atölyesi, yıllık 120 bin adet batarya üretebilecek kapasiteye
sahiptir. Diğer bir önemli proje olan Ford & Volkswagen iş birliğinde, Ford Otosan, Volkswagen’in yeni nesil 1-tonluk
ticari aracını Yeniköy fabrikasında üreteceği açıklanmıştı. Hatırlatmak gerekirse, şirketin geçmişte açıkladığı 2021 –
2025 yılları arasında toplam 1,39mlrEUR yatırım harcaması yapılması beklenmekteydi. Toplamda 195 bin adet olan
benzer nitelikteki aracın yerine geçmek üzere, 405 bin adetlik yıllık ortalama 1 tonluk ticari araç üretim kapasitesi
kurulacak ve bu modelin üretim ömrünün 11 yıl olması bekleniyor.
Volkswagen’in yeni nesil 1-tonluk ticari araç modelinin 2025 yılı başlangıcı itibariyle sevkiyatlarının gerçeklemesi
bekleniyor. Fiyatlandırma konusunda ise, diğer modellerde uygulanan maliyet artı yöntemiyle yapılacak olup tek karşı
taraf Ford Motor Company’dir. Gelecek yıl yeni modellerin de katkısıyla üretim ve satış adetlerinde bir artış olacağını
söyleyebiliriz. Toplantının diğer bir önemli başlığı ise son yıllardaki Çinli markaların yurt içi ve yurt dışı pazarlardaki artan
pazar payıydı. Şirket yönetimi, Çinli araçları kalite ve donanım açısından rekabetçi olduğunu fakat hitap ettiği segment
açısından farklı noktalarda olduklarını paylaştılar. Ayrıca, Ford’un hizmet verdiği pazarlardaki bilinirliği, kalite güveni ve
güçlü dağıtım kanalı sayesinde farklılaştıklarını belirttiler.
2024 yılına ait beklentilerine mevcut koşullarda ulaşabileceklerini, toplam yurt içi pazardaki araç satış adedinin
beklentilerinin hafif üstünde gerçekleşebileceğini düşünüyorlar. Buna ek olarak, TL’nin güçlü seyrinin devam edeceğini
ve 2025 yılında yurt içi pazarın yıllık bazda hafif daralma ihtimalinin artabileceğini paylaştılar.
İkinci temettü konusunda ise, yatırımcıların da yakından bildiği gibi temettü dağıtan bir şirket olduklarını ve şartlar
müsaade ettiği taktirde yönetimin bu yönde karar alabileceği belirtilmişti. Şirketin 17 Ekim 2024 tarihinde yaptığı KAP
açıklamasında, Yönetim Kurulu 22 Kasım 2024 tarihinde dağıtılmak üzere hisse başına brüt 14,25TL (net 12,825TL)
kâr payı ödeme önerisini yapılacak olan Olağan Genel Kurul Toplantısında onaya sunacak. Hatırlatmak gerekirse, şirket
8 Nisan 2024 tarihinde de brüt 43,30TL temettü dağıtımı gerçekleştirmişti. Şirket, 2024 yılında toplamda brüt 57,55TL
kâr payı dağıtmış olacak. Yatırım evresinde olan ve finansman maliyetinin yüksek olduğu bir zamanda bu kararı almasını
olumlu karşılıyoruz.
Cinliler geliyeaaaaaaaaah
Yer İmleri