Bu yüksek enflasyonda ardyz için favok marjinin hiçbir önemi yok. Kredi çekmeye devam edecek parayı tahsil edene kadar. Yüksek oranlardan Kredi çekmeye devam ettikçe net kar yüzde 15 leri geçmez seneye de
Bu yüksek enflasyonda ardyz için favok marjinin hiçbir önemi yok. Kredi çekmeye devam edecek parayı tahsil edene kadar. Yüksek oranlardan Kredi çekmeye devam ettikçe net kar yüzde 15 leri geçmez seneye de
Bilanço hayırlı olsun, en azından çeyrekte eksi yazmamış, süper bir bilanço değil, çok da kötü değil.
Enflasyon muhasebesinden ve finansman giderlerinden gol yemeye devam ediyor. Borçların azalması ya da faizlerin düşmesi şart. Yoksa kar ciddi oranda törpüleniyor.
Borçluluk için 6 aylıkta en kötü geride kalmış olabilir demiştim, görüldüğü kadarıyla yanılmışım.
Çalışan sayısı 3 ayda yaklaşık elli kişi artmış. Geçen yıla göre ise altıyüz kişi artmış. Ama etkisi ne derecede olmuş?
Yurtdışı satışlarda hala kayda değer birşey yok.
Marjlar daralsa da satışlarda ve büyümede artış devam.
Ancak ş irket biraz tıkanmış gibi duruyor. Hala karlı ama enflasyonist ortam çok hesaba katılmadan aşırı büyümenin sıkıntısını yaşıyor. Kar getirmeyen ve potansiyeli olmayan iştirakler ile ilgili birşeyler yapması lazım. Yurt dışı işler yolunda değil. Yeni iş kolu geliştirmek için vizyon yeterli mi, şüphelerim var. Özetle, Net kar marjı düştükçe -ki zaten beklenti dahilindeydi- bu yüksek faiz ortamında patinaja devam edeceğini düşünüyorum. Beklentiler son çeyreğe kaldı.
hangi yatırım için nakit çıkışı olmuş. finansman gideri öncesi kar 650 milyon. ilk 9 ay kısa vadeli borçlanma giderleri 216 milyon. 349 milyon da parasal kayıp var. kısa vadeli faiz oranları yazmıyor ama muhtemelen %50'nin altında değildir muhtemelen. vergiyi de düşünce net kar marjı 6'nın altına düşmüş. enflasyonun durumu malum. muhtemelen yine önemli bir parasal kayıp olacak. en iyi ihtimal net kar marjı %10 olur. piyasa da kötü bulmuş ki tabana götürdü
gelir tablosuna değil nakit akım tablosuna bakın. işletme faaliyetlerinden nakit akışı 2 çeyrektir güçlü pozitif. Bununla birlikte Yatırım Faaliyetlerinden Kaynaklanan Nakit Akışları da güçlü negatif. duran varlık alımı yapmışlar. Yeni işler içindir muhtemelen. Net kar marjı çok önemli değil. E.m. sebebiyle favöke odaklanıyor zaten. Mesele 1.7 milyarlık favök beklentisi tutar mı tutmaz mı... Favök ve ciro düşük bulunduğu için satıyorlar. Aslında son günlerde yatırımcı sunumu ile hisse yükselmeseydi satmazlardı bence.
Hocam haddim değil, ama size cevaben şunu yazacağım. Yıllar bana şunu öğretti: Sizin neye baktığınızdan ziyade piyasa genelinin neye baktığı, sizin kafanızda neyi fiyatladığınızdan ziyade piyasa genelinin neyi fiyatladığına odaklanmak gerekli. Para bu şekilde kazanılıyor. Ben de bir ara Serbest Nakit Akışı ve Net Faaliyet Kârı konusunda takıntılıydım, ama piyasanın Serbet Nakit Akışı yerine Net Kâra, Net Faaliyet Kârı yerine FAVÖK'e odaklandığını görünce, doğru olduğuna inansam bile kendi inatlarımdan vaz geçtim.
Keynes'in güzellik yarışması anekdotunu okumanızı öneririm.Belki bakış açınız değişebilir. Saygılar.
"İyi bir planın en büyük düşmanı, mükemmel bir planın hayalini kurmaktır."
Clausewitz
Yer İmleri