Sayfa 45/307 İlkİlk ... 3543444546475595145 ... SonSon
Arama sonucu : 2449 madde; 353 - 360 arası.

Konu: Th trendhound ile hasbihal

1. 100 endekste 10300 seviyesi çok kritik bir seviyedir. 8500 küsürlerden başlayan çıkışın %20 üzerine tekabül eder ve trend değişimi seviyesini teknik açıdan simgeler. 100 endekste günlük hacim 120 milyar tl yi aşar ve bu günlük hacimler eşliğinde 10300 ün üzerine kapağı atarsak bu ralli genele yayılmış demektir ve 11252 deki tarihi zirveyi yüksek ihtimalle tekrar ziyaret ederiz. Hatta ziyaret etmekle kalmayıp bir miktar onu aşabiliriz de, her şey momentuma ve entropiye bağlı. Momentum artsın, entropi düşsün, sadece bunları istiyoruz. Çok mu?
    20 Mart 2025'te 27.80 maliyetle YKBNK aldım (tek kağıt, ful borsadayım). 30.4.2025 vadeli hedge pozisyonum %10 zarar ile kapandı.

2.  Alıntı Originally Posted by TRENDHOUND Yazıyı Oku
    Barclay, FENER'i takibe al. En son yaptıkları 2018 bedellisinde (%250@5TL) kağıt hemen bedelli arifesindeki seviyesinden %80 den fazla düşmüştü. Yalnız arada şu fark var: O zamanki bedelli oranı spot fiyata göre çok yüksekti ve spot arifesindeki zirvenin %30 u gibiydi, şu anki (%152@6TL) ise sadece %9. Bu oran her ne kadar düşük olsa da bedelli sürecinde hisse aşağı yönde ciddi bir sarkma yaşayabilir ve bu da alım fırsatı doğurur. Takipte kal.
    Ben fener'i hep talipteyim TH ama benim işlemlerim genelde sezon sonlari olur hiç şaşmaz garanti para gibi bakarim olaya , kotu sezon sonu kapanista fener al sezon başi sat islemine , borsada yeni sezon baslangiclarinda sampiyonluk ihtimali fiyatlanan tek kagit FB! ,
    Gs artik alişti sampiyonlugu bile fiyatlamiyor kagit ama fener de 10 senelik beklenti buyuk fiyatlanicak bundan kacis yok gemi de olmak şart o an , sorun şu ki bu yuksek faiz ortaminda hisse de beklemek bana hala mantikli gelmiyor ama bedelli sonrası eğer çok salarsa dediğin gibi kesin pozisyon almak lazim en en en kötü ihtimal agustos'ta cikarsin yeni sezon'da bekleme maliyetin %40 olsa en kötü yine de daha fazla birakir kesin

3. Bugün bir arkadaşı entropi ile alakalı paniklettim dalga geçerken. Patolojik bulgular çıkmış emarda mı nerde, kanser riski var dedi, aha dedim entropin 500 puan yükseldi işte, bu arada kolunu kırmış al dedim oradan da 100 puan yükseldi, tansiyon kalp var dedi oradan da 300 puan yükselttim, yaşı da 55 oradan da bir artış yaparak entropisini ciddi şekilde yukarı çektim sonra da ölüm anındaki entropiyi aştığını ve yaşayan ölü olduğunu söyledim adam harbiden panikledi. Espri yapıyorum dedim ama zor yatıştı. Eşek şakası yaptım galiba.
    20 Mart 2025'te 27.80 maliyetle YKBNK aldım (tek kağıt, ful borsadayım). 30.4.2025 vadeli hedge pozisyonum %10 zarar ile kapandı.

4. Finansta klasik çan eğrisi ve standart sapma mevzuları çok önemlidir ama iş borsaya gelince bunların önemi azalır hatta yanlış kararlar almanıza bile sebep olabilir. Klasik miğfer şeklindeki çan eğrisi borsada farklı çalışır, bunu aklınızdan çıkarmayın. Borsada işleyen çan eğrisi 2 yönden farklıdır. İlki basık oluşu, ikincisi ise ama çok daha önemlisi kuyrukların çok daha kalın olması, Fat tail olayı deniyor buna. Bunun tercümesi şudur: 3 standart sapmayı baz alalım örneğin. Bunun anlamı gerçekleşme olasılığının binde 3 ten bile az olduğudur. 5 SS ye çıkalım, bunun olasılığı artık milyarda birlerle ölçülür yani pratik açıdan gerçekleşmesi imkansız bir olay söz konusudur. Bu rakamlara bakarak borsada yön çizmeye çalışanlar hüsrana uğrar çünkü borsa ortamında kuyruklar çok daha kalın olduğu için sürpriz gelişmeler her zaman karşımıza çıkar. Demek istediğim, olasılıklar veya riskler borsada her zaman matematiğin verdiği rakamdan çok daha büyüktür.

5. Volatilite zaten biliyorsunuz standart sapmanın bir fonksiyonudur. Vadenin karekökü ile SS yi çarparsanız volatiliteyi bulursunuz. Mesela yıllık vadeyi baz alırsak kabaca 250 işlem günü var 1 yılda, bunun karekökü yuvarlak 16 dır, demek ki yıllık volatilite standart sapmanın 16 katıdır. SS 3 ise alın size %50 ye dayanmış bir volatilite.

6.  Alıntı Originally Posted by Barkley Yazıyı Oku
    Ben fener'i hep talipteyim TH ama benim işlemlerim genelde sezon sonlari olur hiç şaşmaz garanti para gibi bakarim olaya , kotu sezon sonu kapanista fener al sezon başi sat islemine , borsada yeni sezon baslangiclarinda sampiyonluk ihtimali fiyatlanan tek kagit FB! ,
    Gs artik alişti sampiyonlugu bile fiyatlamiyor kagit ama fener de 10 senelik beklenti buyuk fiyatlanicak bundan kacis yok gemi de olmak şart o an , sorun şu ki bu yuksek faiz ortaminda hisse de beklemek bana hala mantikli gelmiyor ama bedelli sonrası eğer çok salarsa dediğin gibi kesin pozisyon almak lazim en en en kötü ihtimal agustos'ta cikarsin yeni sezon'da bekleme maliyetin %40 olsa en kötü yine de daha fazla birakir kesin
    Çok doğru dedin. Sadece ve sadece fırsat çıktığına emin olduğun zaman girmek lazım bunlara. O fırsat da artık bedelli ertesinde mi oluşur, sezon sonunda mı oluşur takip edilmeli. En zirveden %60-70 gibi düşüşler genellikle banko alım seviyeleri oluyor ve harika getiri potansiyeli sunuyor. Yılda 1 kere, o da fırsat geldiğinde pozisyon almak kafidir bana göre. Ayrıca çok uzun süre de kalmamak lazım pozisyonda.

7.  Alıntı Originally Posted by yelpaze Yazıyı Oku
    Anladığım kadarıyla ekonomiye, piyasalara ve tabi siyasete ilişkin genel kanı olumsuz.....
    Sayın Yelpaze hocam, size geçmişten bir örnek sunayım müsaadenizle. Tam 25 yıl önce 1999 Aralık ayında nerede olduğunuzu ve ne yaptığınızı hatırlıyor musunuz? Benim hafızam çok güçlüdür, geçmişin her karesini hatırlarım. Ben 1999 Aralık aynın ortasında Kanarya adalarında Tenerif deydim, 2 arkadaş tatil yapıp kafa dinlemeye gittik zaten yoğun iş ortamından bunalmıştık. işimiz finans, borsa, yatırım, spekülasyon. O zaman TR'de Ağustos 1999 Gölcük depreminin yaraları henüz sarılmamıştı ve piyasa kendini toparlamaya çalışıyordu. 1999 Eylülde de BİST göçmüştü. Aralık ayında kış mevsiminde sıcak bir yere girmek istedik, Kanarya adaları da ekvatora yakın yer, yıl boyu sıcaklık 25-30 derece arası. Tatildeyim ama zırt pırt TR'de birlikte iş yaptığım havuzdan telefonlar geliyor, BİSTin coştuğu söyleniyor bana, depremin üzerinden 4 ay geçmeden %100 prim yaptı borsa ama çok daha yukarılara çıkacak diyorlar ve havuzda yer alıp almayacağımı soruyorlar. Ben şaşırıp kaldım çünkü ekonomi gerçekten de kötü, döviz kuru çıpalı, enflasyon derdi var, üstüne üstlük deprem çok kötü vurmuş ülkeyi. Benim havuzcular öte yandan çok iştahlı ve borsa kesin gazlayacak diyor. Neyse, ben havuza iştirak ettim, böylece elimizde ciddi bir risk sermayesi ortaya çıktı. Ama benim beklentilerim çok olumsuz, ödemeler dengesi krizi beklentisi içindeyim, cari açık yüksek, bütçe açığı yüksek, dış ticaret açığı ayyuğa çıkmış, enflasyon yüksek ama döviz kurları çıpalı. Sonuçta da ben döviz kurlarında bir patlama bekliyorum. Olması gereken de bu ama hükümet buna izin vermiyor, aynen bugün olduğu gibi. Neyse biz 100 endeks 13-14 bin civarında iken pozisyonlarımızı açtık. Aradan 1 ay geçmeden 100 endeks 20600 lere çıkıverdi Ocak ortasında. 1 ayda %50 dolar bazlı kar elde ediverdik. Ben şaştım kaldım. Ödemeler dengesi krizi yolda iken böyle bir şeyin olması beni hayrete düşürmüştü ve idrak ettim ki piyasanın modus operandisi farklı imiş. Kriz ortamımda BİST100 endeksi 4 centi aşmıştı, bugünkü bazda yuvarlak 15000 e tekabül eder. 20600 lerdeki zirveden geri dönüş başladı ve biz bunun %10 atından çıkışımızı yapıp karı bankaya attık. O arada da Merrill Liynch'den filan hep TR hakkında olumlu raporlar geliyor. Nisan 2000 de BİST100 30000 e çıkacak diyor adamlar. Ama benim aklımda hep ödemeler dengesi krizi var, döviz kurlarının buralarda tutulamayacağını biliyorum, o zaman dolar kuru 50 kuruş civarında idi eski para ile 500 bin lira. Borsadan 2020 Ocak ayının sonunda çıkıp kriz ortaya çıkana dek bir daha BİST'le ilgilenmedim. Aradan 1 sene geçti, 2021 Şubatında piyasa göçüverdi. Dolar kuru 50 kuruştan 1.85 tl ye kadar çıktı aynen benim beklediği gibi. Bu arada 4 centi aşan BİST100 endeksi 0.35 cente kadar düştü yani dolar bazında %92 değer kaybetti. Böylece bize yeni alım fırsatları çıkmış oldu. 1999 depreminin hemen ertesinde ortaya çıkmış olan bu gelişme akla ne kadar ters gelse de nihayetinde gerçekleşti. Borsada mantık yoktur.
    Son düzenleme : TRENDHOUND; 28-11-2024 saat: 20:29.

8. 1999 eylül 2000 mart/nisan rallisinde borsa 7000 lerden 21.000 lere kadar gelmiş idi. Yüzde 300 lük bir getiri vardı. En geç 2005 de AB üyesi olacaktık. Terörist başı yakalanmış TR ye milyar dolarlara mal olan terörizm belası bitmiş idi.Buraya akan kaynak ekonomiye akacak AB üyeliği ile birlikte Almanya gibi olacak idik. Hatta bazı şirketlerin sırf şerefiyesi!! bile o anki PD inden fazla buralar sudan ucuz fiyatlar deniyordu. Sonuç. 500.000 den 1.850.000 e giden bir döviz kuru 21.000 den gerisin geri 7000 lere düşen bir borsa. Batan bankalar iflas eden şirketler milyonlarca işsiz.

Aşırı olumlu yada aşırı olumsuz haber pompalanması başlı başına bir mantık dır kendi içinde. Onun için ben nasdaq bakıyorum coinlere bakıyorum nvidia meta amazon tesla altın gümüş yahu ne varsa saldırılıyor. Trump gelecekmiş. Çok ciddi bir kriz eşiğinde olabiliriz diyorum aşırı temkinli yaklaşıyorum ..

2001 krizinden aklımda kalan en ilginç manzara . Mehmet Ali. Birand ın bir programı idi. İşsizlik işsiz kalan bankacılar falan ekonomi falan idi konu. O zamanlar büyük bir banka nın (white bank) ın bulk işten çıkarma yaptığını falan okuyorduk.
    Mikrofon uzatıldı sarışın alımlı birkadın söz aldı. Performans yetersizliği ile işten çıkarıldığımız söyleniyor baksanıza bir halime performans yetersizliği olabilir mi bende gibisinden bir söz söyledi. Millet tabi müthiş bel altına çekti konuyu gülüşmeler falan.

Sayfa 45/307 İlkİlk ... 3543444546475595145 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •