İçsel bilgi (havalı olsun diye ingilizcesini söyliyeyim : insider trading) olayının köklü, büyük şirketlerde olmadığını, olmayacağını düşünen bazı saf niyetli arkadaşların olduğu görüyorum
Bedelsiz sermaye artırımı gibi bir kararın alınabilmesi için Yönetim Kurulu (YK) kararı gerekir. Kaç kişi bu YK? Ta ta taaam ; 12 kişiler. Kaynak :
tıkla
Bunlar bu kararı alınca, kararı daktiloda A4 kağıdında temize çekip (bkz.
daktilo) YK üyelerine tek tek imzalatan sekreter veya zabıt katibi, bu kararı Fort'un hem Almanya merkezine hem de Amerika Genel Merkezine iletilmesiyle ordaki üst yönetimle daha piyasada kimse bilmezken karar alındıktan 20 dakika sonrasında en az 50 kişinin haberi oluyor ve bazı saf iyi niyetli arkadaşlar bu bilginin dışarıya sızdırlmayacağını, bu YK daki kişilerin bu %900 bedelsiz veya şirketin gidişatını çok büyük etkileyecek olumlu/olumsuz bir haberi en yakın eş, dost, akraba, arkadaş, portföyünde Fortoto Spor Toto hissesi tutan kişilere haber vermeyeceklerini sanıyorlar öyle mi?
Siz olsaydınız vermez miydiniz? Var mı etik, ahlak, prensip, şahsiyet cart curt deyip "Ben asla öyle bir şey yapmam, elinde 10k lot hisse olan öz gardaşıma bile haber vermem" diyebilecek bir vatandaş?
Burda önemli olan şirketin marka değeridir, Lort A.Ş. şirketi 1 milyar dolarlık iş almış haberini sızdırsalar bile hisse %2 belki yükselir çünkü şirketin sahiplerinin ne mal olduğunu piyasa biliyordur ama Froto, Tüpraş, Thy gibi şirketlerin aynı işi alması duru unda belki 2 tavan çeker ve yine orta ölçekli ama rüzgarı arkasına almış yeni palazlanan, yeni arz olmuş ve şimdilik patronu güven veren bir şirket ise 12 tavan çekebilir, demek ki nicelikten çok nitelik gerekir.
İçeriden bilgi her zaman olmuştur ve olacaktır. Benim kuzenim de şu anda borsaya kote bi şirketin üst düzey yönetiminde ama şirketin patronuna güvenmediğim için hiç sormadım bile ona şirketin durumuyla ilgili bi bilgi.
Yer İmleri