Sayfa 53/298 İlkİlk ... 343515253545563103153 ... SonSon
Arama sonucu : 2384 madde; 417 - 424 arası.

Konu: Th trendhound ile hasbihal

1.  Alıntı Originally Posted by yelpaze Yazıyı Oku
    Tam tersini düşünüyorum sn. TH

Emeklilik ve sosyal güvenlik sistemimizin ponziye dönüştüğünü görebiliriz.
    Bu durumda eski mudilerin ödemelerinin aksamaması için sisteme, emekli olmak için toplu ödeme yapacak yeni adaylar kazandırmak kısa vadeli siyasetçi çıkarları açısından daha gerçekçi olacaktır. TL her sene %50 değer kaybederse maaşların bütçede yükü de azalmış olur.
    Aman öyle deme hocam sistem artık kaldırmıyor. Her 1 emekliye 1.5 çalışan düşüyor ve bu durumda zaten batmış demektir. Bunu ayağa kaldırmak için de 65 yaş ve 35 yıl hizmet şartlarının getirilmesi gerekiyor hem de acilen. Ben İngiltereden emekli olmak için 67 yaş ve 45 yıl hizmet şartlarına tabiyim. TR 20 sene erken emekli ediyor vatandaşlarını.
    20 Mart 2025'te 27.80 maliyetle YKBNK aldım (tek kağıt, ful borsadayım). 30.4.2025 vadeli hedge pozisyonum %10 zarar ile kapandı.

2.  Alıntı Originally Posted by yelpaze Yazıyı Oku
    Sanayi şirketlerinde enflasyon muhasebesinin etkili olmasını anlıyorum, maddi duran varlıklar ve stokların yeniden değerlemesiyle ortaya çıkacak farklar ile bu farkla dayalı ek vergi yükümlülükleri önemli olabilir ama bankalar zaten parasal varlık ve yükümlülüklere sahip değil mi? Ayrıca enflasyon muhasebesini ertelemek etkilerini de erteler mi? Adamlar var olmayan karlar üzerinden temettü dagıtabilecek. Neyse uzmanlar bunları düşünüyordur zaten.

Öte yandan bankalar azalan ve rekabetten etkilenen kredi koşullarında yüksek mevduat faizi ödemeye devam ediyor. Bir süre daha karlılık gerileyecek yorumları görüyorum. Türkiye'de bankacılık sektöründe rekabet fazla.
    Banka aktiflerinde Hazinenin zorla aldırdığı çok düşük getirili devlet tahvilleri var ve bunlar reel bazda külliyen zarar yazıyor. Mark to Market uygulaması olsa bu zararlar realize olacak. Enflasyon muhasebesi uygulanmaması neticesinde bankalar ödemeleri gereken verginin 2 katını ödüyor. Öte yandan kamu bankaları muhtemelen zarar açıklayacaktı eğer enflasyon muhasebesi uygulansaydı, onlar da böylece yırttı ve şahane fiktif kar açıklıyorlar.

Bankaların net faiz marjlarında bu çeyrekte ciddi bir artış söz konusu yani senin beklentinin tam tersi söz konusu ki bu da karlılılığı artırıyor. Net faiz marjlarındaki artış 50 baz puanına yakın ama yüzde artış olarak çok ciddi bir artış var.
    20 Mart 2025'te 27.80 maliyetle YKBNK aldım (tek kağıt, ful borsadayım). 30.4.2025 vadeli hedge pozisyonum %10 zarar ile kapandı.

3. Evet TR'de çok fazla banka var, sayı 50 küsür galiba. Sektörün bir konsolidasyona, birleşme ve satınalmalara ihtiyacı var. Bu sayı 3 te 1 gibi düşürülmeli.

4. sgk da o dediğiniz durumu engellemek için aylık bağlama oranlarını düşürdü zaten. Buradaki 1 emekli başka ülkedeki 0,5 veya altı emekliye denk gelir. tabiki sistemi ödenen prim büyüklüğüne göre maaş bağlayacak hale getirmeden bundan çıkış yok. yani insanlar emekli olmaya değil çalışmaya teşvik edilmeleri lazım. çalıştıkça artan emekli maaşları olmalı. asgari ücretli bir adam ne kadar yıl çalışırsa çalışsın asgari emekli maaşını bile hakedemiyor. bu adam niye uzun yıllar çalışmak istesin? tabiki biran önce emekli olmak ve minimum aylığı enazından bağlatmak isteyecektir.
    ayrıca bizim sgk sistemini batıran diğer konu da sağlıktır. Sgk nın ödediği sağlık faturaları çok anormal derece yüksek. yenidoğan çetesi bebekleri neden öldürdü? sgk sistemini soymak üzere. Sgk nın sağlık tarafına bağlanmış bunun gibi yüzlerce hortum vardır.
    Yazdıklarım kesinlikle yatırım tavsiyesi degildir..Sadece kendi kişisel görüşlerimdir...

5. Bir de bankaların çok fazla şubesi var. Artık millet eskisi gibi şubeye gitme durumunda kalmıyor ve pek çok hizmeti dijital bankacılıktan alabiliyor. Bu durumda şube sayısı %50 azaltılsa yeridir.

6.  Alıntı Originally Posted by pit Yazıyı Oku
    sgk da o dediğiniz durumu engellemek için aylık bağlama oranlarını düşürdü zaten. Buradaki 1 emekli başka ülkedeki 0,5 veya altı emekliye denk gelir. tabiki sistemi ödenen prim büyüklüğüne göre maaş bağlayacak hale getirmeden bundan çıkış yok. yani insanlar emekli olmaya değil çalışmaya teşvik edilmeleri lazım. çalıştıkça artan emekli maaşları olmalı. asgari ücretli bir adam ne kadar yıl çalışırsa çalışsın asgari emekli maaşını bile hakedemiyor. bu adam niye uzun yıllar çalışmak istesin? tabiki biran önce emekli olmak ve minimum aylığı enazından bağlatmak isteyecektir.
    ayrıca bizim sgk sistemini batıran diğer konu da sağlıktır. Sgk nın ödediği sağlık faturaları çok anormal derece yüksek. yenidoğan çetesi bebekleri neden öldürdü? sgk sistemini soymak üzere. Sgk nın sağlık tarafına bağlanmış bunun gibi yüzlerce hortum vardır.
    Evet pit, güzel dedin. Ben bir de bu ilaçları kamunun karşılamasını anlamıyorum. Bu bir kişisel sorundur ve o kişi tarafından karşılanması gerekir, kamu tarafından değil. Mevcut sistemde müthiş bir ilaç savurganlığı var, kamuya da müthiş bir yük biniyor. Hasta olan gitsin ilaç masraflarının tümünü kendi karşılasın.

7. Şahsen hiç bir ilacı kullanmam, aspirin dahi içmem, hiç bunlara ihtiyacım da olmadı çok şükür. Bende ne baş ağrısı olur ne mide ağrısı ne şeker ne kolesterol ne de tansiyon. Hiçbiri yok. Bunun nedeni ırsi nedenlerin yanında muhtemelen hiç ilaç kullanmamam. İlaçlar bir şeyi tamir ederken başka şeyleri bozuyor. Zararı faydasından çok daha büyük. Öte yandan bakıyorum en ufak bir şeyde millet ilaçlara sarılıyor. Türkiye milleti ilaç bağımlısı olmuş.

8. Soner Yalçının Kara Kutu kitabını muhakkak okuyun, ilaçlar mevzusunda aydınlanın.

Sayfa 53/298 İlkİlk ... 343515253545563103153 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •