https://youtu.be/uJSPfo9rnOY?si=CH0xLtoyJmF0hZXM
34:20 de Sasa başlıyor
özetle uçacak kaçacak bir durum ortada yok diyor.
https://youtu.be/uJSPfo9rnOY?si=CH0xLtoyJmF0hZXM
34:20 de Sasa başlıyor
özetle uçacak kaçacak bir durum ortada yok diyor.
Sasa brüt kar marjı yüzde 30 larda.
Devletten dev teşvikler alıyor ve bu büyük teşvikleri yatırımlar bitene kadar da almaya devam edecek
Sasa 2030 yılık ciro hedefi 25 milyar dolardır.
Borsa anı değil geleceği satın alan bir yerdir !!!
Sasa ortalama yüzde 15 net kar marjla çalışsa;
2030 yılında dolar kuru 70 lira olursa;
25 milyar dolar cirodan , 1 trilyon 750 milyar tl ciro olur 2030 yılında..
Yüzde 15 net kardan , 262 milyar tl net kar oluşur.
Bu durumda Hisse başı kazanç 6,10 olur( Hisse başı kazanç = Net kar bölü ödenmiş sermaye )
#sasa hisse fiyatı şu anda 4,29 lira .
2030 yılı HBK = 6,10
F/K : 4,29 bölü 6,10 = 0,70
Ortalama 15 F/K ile fiyatlansa hissenin olması gereken fiyat 90 lira civarı .
hisse fiyatı şu an da 4 lira .
Hisse 90 lira olursa 22,5 kat kazanç demek
30 F/K ile fiyatlanırsa ise hisse 180 lira civarı olur.
hisse fiyatı şu an da 4 lira .
Hisse 180 lira olursa 45 kat kazanç demek
2030 yılında dolar kuru 70 lira değil de 35 lirada kalırsa ;
4 liraya göre kazançlar sırasıyla , 11,25 kat ve 22,5 kat olur.
hesap kitap icin tesekkurler emegine saglik ,
bi iki konuda senin hesaplamana parantez acmak istedim ,
yuzde 15 net kar marji ile hesaplamissin , iyimser bi oran olmus yuzde 15 , aslinda sasa yuzde 17-20 arasi net kar marji ile calisiyor ,
en kotu ihtimalle yuzde 17 olarak hesaplarsak , 25 milyar dolar da yuzde 17 = 4 milyar 250 milyon dolar yapar ,
5 yil sonra dolarin 70 tl olacagini varsaymissiniz ama buda oldukca iyimser bi rakam , 5 yil sonra cok daha ucuk rakamlara gelebilir diye dusunuyorum dolar tl fiyati , cunku burasi tc![]()
o yuzden hesaplama yaparken dolar tl fiyatina ne desek yaniliriz , en guzeli dolar bazinda hesap yapmak daha uygun olur diye dusunuyorum ,
bu durumda hisse basi kazanc ; 0.097 dolar eder buna kabataslak =0.1 dolar diyebiliriz
sizin hesabiniza gore ; 0.1 dolar = 3.5 lira ederse bugunku kurdan ,
15 fk ile fiyatlanirsa; hisse fiyati 52 bucuk lira yapar buda 13 kat kazanc olur
olurki fk 30 ile fiyatlanirsa 26 kat kazanc ile 105 tl yapar bu durumda ,
yalniz benim hesabim 2030 yilindaki dolar kuru ile degilde bugunku dolarin kuru ile hesapladim yani farzedinki BUGUN fabrikalar bitti ve 25 milyar dolar ciro yaptik bugunun sartlarinda ve Bugun olmasi gereken rakam bu sekilde cikar ,
yani bugun fabrikalar bitmis olsa olmasi gereken fiyat carpani 15 fk ile 52 bucuk lira , 30 fk ile 105 lira olmasi gerekiyor ,
ama burda bisey var turkiye gercegi denen bisey var , turkiyede dolar fiyati 5 yil sonra ne olur nerelere gelir onu siz hayal edin ama asla bu fiyatlarda kalmayacagi belli , ona gorede dolar kuruna bagli cikan sonuclarda farkli olacak ,
siz dolarin 70 tl olacagini varsayarak yaptiginiz bi hesaplama vardi ama benim tahminim dolar 2030 da en az 150 lira uzerinde olur , bu da en iyimser sekilde polyannacilik oynarsak ...
benim cikardigim sonuc bugunku 35 lira olan dolar kuru uzerineydi , ama dolarin en kotu 150 lira oldugunu varsayarsak bu cikan sonucu ,rakami 4 ile carpmak lazim olur
52 bucuk lira ve 105 lira sonucunu 4 ile carpmak lazim yani
bir sey daha , asil can alici noktaya gelelim ;
bu yaptigimiz hesap sasanin bugunku sartlarinda yapmis oldugu kar marjina endeksli bi hesaplama idi ,
ama su anda acilmis olan bi pta fabrikamiz var , ve bu pta fabrikasi urettigi mali eskiye gore yuzde 70 daha ucuz uretecek yani karlilik burada pta fabrikasinda 3 e katlayacak ,acikcasi su ana kadar uretip sattigimiz maldan elde edilen karin 3 kati fazla kar yazacak bu pta dan uretilen mal ile , yani bizim su anki yaptigimiz hesaplamanin uzerinde bi rakam yada sonuc cikacak , bunu dikkate almak lazim ..
sasa alindiginda hisse fiyati kuruslardaydi , bugun geldigi nokta kac bin kat yukselmis dimi ,
neden peki ?
cunku son 10 yilda acilan fabrikalarin yazdigi bi kar var ve bu yeni acilan fabrikalarin yaptigi kar ile sasa da kac kat eskiye gore kari artti , kac kat artan kara oranla sasa hisseside buna gore primlendi bugunku fiyatlara ulasti ,
simdi sasanin guncel fiyati 4 .3 lira ama yillik net kari ortalama 20 milyar lira , peki 25 milyar dolar ciro yaptiginda yapacagi net kar en az 175 milyar lira kar olacaktir ,
sasanin net kari su anki karin en az 8 kat fazlasina ulastiginda tum projeler bitipde tc nin en buyuk sanayi endustri kurulusu oldugunda hisse fiyati ne kadar primlenir bi hayalini kurun , bu hayali kurarken ; son 10 yilda kac tane fabrika actigini ve bu acilan fabrikalardan kaynakli hisse fiyatinin kac bin kat yukseldigini dusunurken bu saatten sonra 13 tane tesis fabrika rafineri acagini ve bu 13 tesis ile kar ini kaca katlarken hisse fiyatinin kac kat primlenebilecegini de bi dusunun![]()
hayali bile guzel , hayallerimizin hayirlisi ile gerceklesmesi ve bizimde bundan nasiplenmemiz dilegiyle ..
Yumurtalık yatırımı tamamlandığında o şekilde bir ciro gelebilirdi. 2026da yumurtalık yatırımına başlayacağı ve yaklaşık 12 yılda tamamlanacağı faaliyet raporunda yazıyor. Mevcut pta tesisini sözde 2023 te faaliyete geçecekti yıl 2025 oldu daha faaliyete geçemedi. O yüzden 25 milyar dolar ciro 2030da hayal ürünüdür.
merhaba cebirci ,
faaliyet raporunda 12 yilda yatirimlarin tamamlanacagi yaziyor dediginiz dogru , ama ayin 10 unda bi yorumda erdemoglunun bizzat kendisinin yaptigi raportaji yayinlamistim ,
erdemoglu kendisi yumurtalik ile tum izinlerin alindigini sadece mevcut arazinin endustri bolgesi ilan edilmesinin beklendigini belirtmisti , bu izin yarin ciksada yatirim icin 2026 yilini bekliyecegiz demisti ve
2027-2032 yillarinda rafinerinin tamamlanma tarihini kendisi bizzat veriyor ,
bide o tarihte 25 milyar dolarlik yatirimi tamamlayacagiz diyor , 1.2.3. faz diyerek her fazda hangi fabrikalarin tesislerin hangi yillar arasinda yapilacagini bizzat patronun kendisi erdemoglu veriyor, bu roportaji adam bosuna yapmaz , basin yayin yoluyla halka duyuruyor iste ne yapacagini ..
bende adamin yalancisiyim , ne duyarsak ne bilirsek resmi agizdan en yetkili kisiden ,onu paylastim burada ,
bazi seyler benim kendi yorumlarimdir , kendi ongoru yada dusuncelerimdir ama ben zaten diyorum sahsi dusuncemdir diye belirtiyorum onlari , ama ayin 10 unda resmen erdemoglunun roportajini yayinladim burada herkesin bilgisi olsun son yeniliklerden haberlerden diyerek sizinle de paylastim ...
sirketin faaliyet raporu hemen 1 gunde yazilip cizilen bi rapor degil , uzun zaman once baslanan ve hazirlanmasi zaman alan bi rapordur , siz en son erdemoglunun patronun bizzat agzindan cikan sozu dikkate alin derim , yine sizin bileceginiz is neye isterseniz ona inanirsiniz , ben sadece size cevap verdim ,
ayrica pta fabrikasinda taseron firmalar iscilerini alip oradan ayrilali aylar oldu , fabrika coktan tamamlandi , test calismalari 2 aydir devam ediyor , test calismalari demek uretim yapilmasi demek , uretimde aksakliklar yanlisliklar standartlar kontrol edilir , varsa eksiklik yanlislik duzeltilir , su anda uretim var pta da , sadece halka pta declare edilmedi , yada resmi acilis toreni yapilmadi diyeyim , o grand opening sadece show amacli yapilir , fabrika tamamlanir calismaya baslar ,uretir ama grand opening daha sonra kararlastirilan tarihte devlet adamlarinin yada resmi kurum yetkililerinin katilimiyla show amacli yapilir ,
yani , devlet erkanini cagirirsin , sen bana bu izinleri verdin , bu kredileri bu tesvikleri verdin ben yatirimimi yaptim fabrikayi kurdum , simdi gel sen acilisini yap kurdeleyi kes denir , ama zaten o tesis coktan calisiyodur calisan tesisin kurdelesini kesmek amaciyla o devlet erkani davet edilir , tesekkur amacli , ve devletin yada bakanlik yetkililerini onure etmek amaciyla ve ekonomi dunyasinda yaptigi yatirimla adini duyurmak reklamini yapmak amaclidir bu acilis ,
bu yuzden acilis tarihine takilmayin , acilis tarihi ileri tarihlide olsa sorun degil ,onemli olan fabrikanin tamamlanmis olmasi ve su anda calisip uretiyor olmasi, bizim icin bu onemliydi zaten ..
ben daha evvel 4 farkli yerde pre-opening ,grand opening te bulundum , acilis tecrubem var calistigim sektorde yurt icinde ve abd de ,
yurt icinde cumhurbaskani geldi acilisa tesrif etti , abd de ise avrupadan bazi ulkelerin krallari ve devlet adamlari geldi , acilisa
ve tanitima , ben bizaat o ulkelerin krallariyla devlet adamlariyla muhattap oldum o acilista , ama onlar geldiklerinde zaten orasi hazirdi tamamlanmis calisiyodu , onlar daha sonraki surecte geldiler ve acilis diyerek haber kanallari haber yapti tanitimi yapildi reklam edildi , ben tecrubeme dayanarak soyluyorum butun bunlari , yani neyin ne oldugunu bilerek yaziyorum ..
Aynen öyle Erdemoğlunun bahsettiği tüm yatırımlar yapılacak..
2-3 sene gecikme olsa bile önemli olan sonuçtur yani önemli olan yatırımların yapılacak olması.
Edemoğlu sasa yı aldığında "maddi duran varlıklar kalemi " sadece 150 milyon tl idi .
Şimdi ise bilançodaki "maddi duran varlıklar kalemi" 137 milyar tl oldu yani 913 kat büyüme var bu kalemde.
https://hizliresim.com/erkfk2t
Genel olarak bir şirket yatırım yapıyorsa bunu bilançoda görmenin yolu "maddi duran varlıklar" kalemidir.
Yatırımların en büyük göstergesi maddi duran varlıklar kalemidir. Sasa da geçmişten bu yana 913 kat artış var bu kalemde
137 milyar tl şu anki dolar kuru karşılığı 4 milyar dolar civarı yapar. Önümüzdeki dönem için hedef ekstra 25 milyar dolar yatırım daha.. ha 2030 olmuş ha 2032-2033 yılına sarkmış farketmez.. Önemli olan yatırımların yapılacak olması.
Ve unutulmamalıdır ki borsa her zaman geleceği satın alan bir yerdir.
Sasa şimdi bile 2030 yılını fiyatlasa kimse neden sasa böyle fiyatlanıyor diyemez. Çünkü geçmişte yapılan yatırımlar belli oluşan ciro belli ve oluşabilecek ciroyu, net esas faaliyet karını , net karı F/K oranını , Sasanın tahtacısı ve de biraz matematik hesabı yapabilen herkes hesaplayabilir
Bu da Sasanın kısa vadeli teknik grafiği ..
https://hizliresim.com/lmxlich
SASA MAYIS 2025.jpg
Kısa vadede 4,80 tl üzeri gidip kalıcı olursa bana göre ilk hedefi 10,40 lira.
Hisse şu anda hisse 4,27 tl.
Hisse 10,40 liraya geldiğinde, şu anki fiyata göre yani 4,27 liraya göre , Sasa kısa vadede 2,4 kat yükselmiş olacak.
3 ay içinde Mayıs sonuna kadar 10,40 tlye yükselmesini bekliyorum teknik grafiğe göre. Bu yükseliş yarından itibaren de başlayabilir, Şubat ayında, Mart ayında veya Mayıs ayında da olabilir.
Uzun vadede ise Sasa için yukardaki yazılarımda temel analize göre hedeflerimi yazdım
Son düzenleme : lionnes1; 06-01-2025 saat: 03:29.
halamın bıyıkları olsaydı amcam olurdu...
Yatırım tavsiyesi değildir.
Yer İmleri