Sayfa 358/359 İlkİlk ... 258308348356357358359 SonSon
Arama sonucu : 2872 madde; 2,857 - 2,864 arası.

Konu: Dev'ayna Masalları

1.  Alıntı Originally Posted by palmet Yazıyı Oku
    donuk gıda sektorunde dolar bazında 10 yıl oncesının 10 da bırı fyatında hısseler var
    Dolar bazında 10 yıl önceki fiyatların 10'da birinde olmak sizce ucuz olması için yeterli sebep midir? Piyasa olaya bence bu gözle bakmıyor.

O gözle bakacak olsak bile

1) 10 yıl önce bu şirketlerin coşkuyla ekstradan fiyatlanmasına neden olmuş durumlar var mıdır, yoksa bu fiyatlanma rasyonel miydi?

2) 10 yıl önceki özkaynakları ile bugünkü özkaynakları dolar bazlı karşılaştırıldığında bu 10'da 1 'lik fark orda da var mıdır?

TL bazlı fiyatlamarda fiyatı defter değerinin bile epey aşağısında olan gıda şirketleri mevcut. Bu gözle bakarsak bir iskonto içerdiği fikrine kapılabiliriz. Ancak Piyasa önümüzdeki mesela 6 aydan ne kadar ümitli bu şirketlerin işlerinde dramatik bir şekilde düzelme olacağına dair? Bu soru da akıllarda bulunmalı.

Dönemsel olarak belli sektörlerde yükselme olabileceği bir gerçek, ama borsa geneline yansıyabilecek ne kadar olumlu gelişme var? Yukarı yönlü çıkış ivmesine borsamızın geçmesi için şu anda çok fazla emare göremiyorum. Ama bazı radikal jeopoltik değişmeler olursa, beklenti ötesi faiz indirimleri filan başlarsa, o zaman başka bir durumu tartışıyor olabiliriz. Ancak ben kısa vadede borsa geneli bir yükselişi tetikleyebilecek nitelikte bir hikaye görmüyorum, en azından şu an için.

Bunlar benim görüşlerim. Herkeste olduğu gibi ben de yanılabilirim. Yanılırsam yanılgımda ısrar etmem ve dalga yönünde akıma katılırım.

Kendi görüşlerim bir tavsiye içermez.
    "İyi bir planın en büyük düşmanı, mükemmel bir planın hayalini kurmaktır."
    Clausewitz

2.  Alıntı Originally Posted by deva-i dert Yazıyı Oku
    Dolar bazında 10 yıl önceki fiyatların 10'da birinde olmak sizce ucuz olması için yeterli sebep midir? Piyasa olaya bence bu gözle bakmıyor.

O gözle bakacak olsak bile

1) 10 yıl önce bu şirketlerin coşkuyla ekstradan fiyatlanmasına neden olmuş durumlar var mıdır, yoksa bu fiyatlanma rasyonel miydi?

2) 10 yıl önceki özkaynakları ile bugünkü özkaynakları dolar bazlı karşılaştırıldığında bu 10'da 1 'lik fark orda da var mıdır?

TL bazlı fiyatlamarda fiyatı defter değerinin bile epey aşağısında olan gıda şirketleri mevcut. Bu gözle bakarsak bir iskonto içerdiği fikrine kapılabiliriz. Ancak Piyasa önümüzdeki mesela 6 aydan ne kadar ümitli bu şirketlerin işlerinde dramatik bir şekilde düzelme olacağına dair? Bu soru da akıllarda bulunmalı.

Dönemsel olarak belli sektörlerde yükselme olabileceği bir gerçek, ama borsa geneline yansıyabilecek ne kadar olumlu gelişme var? Yukarı yönlü çıkış ivmesine borsamızın geçmesi için şu anda çok fazla emare göremiyorum. Ama bazı radikal jeopoltik değişmeler olursa, beklenti ötesi faiz indirimleri filan başlarsa, o zaman başka bir durumu tartışıyor olabiliriz. Ancak ben kısa vadede borsa geneli bir yükselişi tetikleyebilecek nitelikte bir hikaye görmüyorum, en azından şu an için.

Bunlar benim görüşlerim. Herkeste olduğu gibi ben de yanılabilirim. Yanılırsam yanılgımda ısrar etmem ve dalga yönünde akıma katılırım.

Kendi görüşlerim bir tavsiye içermez.
    aynı şekilde düşünüyorum, gıda sektorunde ramazan ayı için donemsellık yazısına isitnaden yazmıştım. borsadan şahsım adına bende pek umutlu değilim.
    ''Yatırım Tavsiyesi Değildir'' görüşlerim tamamen şahsi düşüncelerim olup beni bağlar

3.  Alıntı Originally Posted by deva-i dert Yazıyı Oku
    Piyasadaki ve ülke gündemindeki kırılganlıklardan ve BIST'teki testere piyasasından yoruldum.. 1 ay içinde BIST'ten komple ilişkimi kesip sadece NYSE ve NASDAQ hisseleri ile devam edeceğim. 1 haftadan beri stock screener'lar ile bir kaç alternatif kısa/orta vade setup'ları üzerine çalışıyorum. En az 1 hafta kadar daha devam edecektir bu çalışma. Sayıca 6000'in üstünde hisse senedi olduğu için buraya göre ucu bucağı belirsiz bir evren ile karşı karşıya olacağız ve risk burdan çok daha fazla, ancak doğru set up'lar ile kazanma potansiyeli de buradan çok daha fazla. Oranın da boğa sezonuna bir es verme ihtimali yüksek aslında, ve bir ayı sezonu tetiklenmesi de yaşanabilir. Duruma göre hareket edeceğiz. Olmazsa boğa sezonu devam eden piyaslarla idare ederiz. Nasibimiz bize ne kadarını verirse artık..

Kalan ve devam eden arkadaşlara bol ve bereketli kazançlar temenni ederim. Hakkınızı helal edin.
    Mesajı yazalı 2 haftayı geçti. Amerikan piyasaları hem Trump'ın gümrük tarifelerinin getireceği belirsizlikler ve riskler, hem FED tarafından faizlerin daha yavaş ve uzun bir süreçte indirileceği beklentisi, hem Trump politikalarının ekonomiyi tekrar enflasyonist bir yöne evirebileceği, hem de son günlerde sıklıkla işlenen yeniden bir resesyona girilebileceği endişeleri nedeniyle arada bir nefes alarak da olsa 13-14 iş günüdür düşüyor. Bu nedenle herhangi bir pozisyona girmeden nakitte bekleme durumunda kaldık.

NASDAQ COMPOSITE, S&P 500, RUSSEL 2000 endeksleri 200 günlük hareketli ortalamalarının altına sarkarak bence teknik olarak düzeltme fazından ayı sezonu fazına geçiş yaptılar. Dow Jones Industrial da bugün 200 günlük ortalamaların altına iğne atsa da üstünde kapandı. Ama onda da trend aşağı yönlü ve muhtemelen o da 200 günlük HO'nun altına sarkacaktır. Arada bir düzeltmeler olsa bile, aşağı yönlü hareketin bir süre daha devam etmesi muhtemel görünüyor. Soru şu: ABD piyasalarında 2022 yılı gibi 1 seneyi bulan bir düşüş ve dip yapma ve sonrasında dipten toparlanma sürecine benzer bir ayı sezonu mu yaşanacak? Zira 2024 yılı içerisinde iki kere yaşanan düzeltme hareketlerinden daha sert bir dalgaya benziyor bu hareket.. NASDAQ'taki satışların daha sert olması da düşündürücü. Bu satış dalgasını dotcom bubble'ı sonrası oluşan büyük çöküşe benzetenler de pek az değil.. Nasıl o zamanlar bir internet furyası ile arkası tam doldurulmamış büyük bir bubble oluşmuş ve sonrasında çöküş gelmişti ise, şimdi de bir AI dalgası ile arkası tam doldurulmamış bir bubble oluştuğunu ve benzer bir çöküşün oluşabileceğini dillendirenler de çok az değil. Böylesi sert bir çöküş olur mu bilemem ama sıradan bir düzeltmeye pek benzemiyor bu hareket. Teknik olarak zaten hem NASDAQ COMPOSITE hem de S&P 500 AB=CD pattern'ına uygun bir fiyat hareketi izleyip hedef fiyatlarına ulaşmışlardı ve sonrası ufak bir yatay konsolidasyon sonrası da düşüşe geçtiler.

İkinci soru da şu: ABD piyasalarında böyle sert bir düzeltme dalgası oluşurken diğer dünya borsaları bundan bağımsız hareket etmeyi başarabilecek mi?

Ben BIST'ten ayrıldıktan sonra doğal olarak BIST'te son 2 haftada oluşan yukarı yönlü hareketin içerisinde bulunamadım. Portföyün yarısını ABD dolarına çevirmiş, yarısını ise TL olarak bırakmış ve % 100 nakit pozisyonda park etmiştim ve şimdilik poziyonumda bir değişiklik yok. BIST'te kısa vadeli bir swing trading fırsatını da bu şekilde tepmiş olduk. Sağlık olsun. "Borsa yarın da açık" diye bir genellememiz var zaten. Yani bu piyasalarda para kazanma fırsatları hiç tükenmez. A piyasasında olmazsa B piyasasında mutlek surette bir fırsat oluşacaktır. O nedenle bunu ciddi bir fırsat kaybı olarak görmemeyi tercih ediyorum.

BIST kendi yerel gerçekleri ile ve borsa tarafından olumlu karşılanan, ancak bence çok da realist görünmeyen bazı gelişmeler ve buna ilaveten beklenti altı gelen aylık enflasyon verisi ve TCMB'nin faiz indiriminin de bunu destekleyici pozisyonda olmasından ötürü bu süreçte pozitif ayrışmayı başarabildi. Bu pozitif ayrışmayı şirketlerin finansalları maalesef desteklemiyor, gelir tablolarının büyük kısmı fecaat boyutunda. Ancak şirket finansallarını da aşabilecek pozitif gelişmeler devam ederse hikaye başkalaşabilir. Diğer türlü ABD tarafından gelen negatif fiyatlanma diğer dünya borsalarını etkilerse BIST'in bu negatif dalgadan kaçabilecek güçte olduğunu çok düşünmüyorum ve bu durumda en iyi ihtimalle 2024 benzeri bir yatay bantta dalgalanma seyredebiliriz.

Bu durumda ben ne yapacağım? ABD borsalarında düşüş devam ederken dahi güçlü kalan ve yukarı hareket eden hisseler var, ama ben genel düşüş dalgasının aksine pozisyon almayı profesyonel ve sağlıklı bulmuyorum. Dip'in dip olduğuna inanmadan yani net bir dönüş emaresi görmeden de 'buy the dip' saçmalığına prim vermeden nakitte kalmaya devam edeceğim. Bu arada da dönüş sonrası pozisyon alabileceğim hisselerin listelerini oluşturmaya devam ediyorum sabırlı bir şekilde.

Yazdıklarım kişisel görüşlerim olup, herhangi bir yön ya da yatırım tavsiyesi içermez.
    Clausewitz

itibar puanı veremiyorum ama paylaşım için teşekkürler... ben de full nakitteyim.. ellerim 1-2 senette tuşlara zor da gitse , kısa süreliğine dükkanı kapadım... ancak 3-5 günlük olası bir düzeltme sonrası yukarı beklentim devam ediyor..
    olası düzeltmenin, 10.186 kırılması ile başlayacağını ve 9966 - 9916 aralığının aktif olacağını, bu aralığında dikiş tutmaması halinde 9.780 seviyesine kadar devam edebileceğini düşünüyorum.. 9.623 mürdüm desteğini gündemde tutmamakla birlikte geçen düşüşte çok yakın takip ettiğimi söylememde yarar var...

Burada yer alan yatırım bilgi,yorum ve grafikler ''Yatırım Danışmanlığı'' kapsamında değildir ve kesinlikle al-sat tavsiyesi içermez.

5. Abd borsalari/diÄŸer borsalar
    Rasyo su olaÄŸan deÄŸeri 5 birim ise
    Tam 3.3 kati yani 16.5 birim
    Dot.com balkonundan bile 1.5 kat fazla imis bugun borsa daki hir hustadin
    Amerika yatirim bankalarından birinin
    Abd borsası için olan paylaşımında

Keza ordaki muhteşem yediğiniz borsa içindeki ağırlığı uzaya cikmis

Abd boÄŸulurken bizim yukaei gitmemiz bence normal

Biz de sirker bilamcolari bence dibi gördü bundan sonra iyi geleceği düşünülerek özellikle yan kağıtlar in gideceğini düşünüyorum
    Çünkü
    Bist 30 da Ucuz hisse yok hepsi pahali.. bist 30 durup yada az çıkıp yanlar gidecek gibi

Ytd

Sent from my SM-G990E using Tapatalk

6.  Alıntı Originally Posted by kitmiricimoku Yazıyı Oku
    Abd borsalari/diÄŸer borsalar
    Rasyo su olaÄŸan deÄŸeri 5 birim ise
    Tam 3.3 kati yani 16.5 birim
    Dot.com balkonundan bile 1.5 kat fazla imis bugun borsa daki hir hustadin
    Amerika yatirim bankalarından birinin
    Abd borsası için olan paylaÅŸımında

Keza ordaki muhteÅŸem yediÄŸiniz borsa içindeki aÄŸırlıÄŸı uzaya cikmis

Abd boÄŸulurken bizim yukaei gitmemiz bence normal

Biz de sirker bilamcolari bence dibi gördü bundan sonra iyi geleceÄŸi düÅŸünülerek özellikle yan kaÄŸıtlar in gideceÄŸini düÅŸünüyorum
    Çünkü
    Bist 30 da Ucuz hisse yok hepsi pahali.. bist 30 durup yada az çıkıp yanlar gidecek gibi

Ytd

Sent from my SM-G990E using Tapatalk
    Şirket tablolarının henüz dibi gördüğüne çok da inanamıyorum işin açıkçası. Yılın son çeyreği hariç Enflasyon Muhasebesinin uygulanmayacağı sadece Vergi Dairesine bildirilecek olan finansal tablolar mı yoksa UFRS/TFRS standardında bize sunulan tablolar da buna dahil mi orasını henüz inceleme fırsatı bulamadım. Ancak her ikisini de kapsıyor olsa bile, EM etkisi nedeniyle gelir tablolarının alışık olduğumuz görüntüden daha kötü görünmesinin etkisi giderek azaldı. Finansal Tablolardaki şu andaki kötü görünümdeki ana etken finansman maliyeltleri, yani yüksek faiz oranları ile alınan kredilerin oluşturduğu yüksek finansman giderleri. Faizlerin inmeye başlaması ile bunda kısmi düşüşler olacak olsa da, bunun gelir tablolarında etkisi tedrici olarak bir düzelmeye ancak fırsat sunacaktır. Sonuçta % 50'den 42,5'a toplamda 750 bps'lik indirimin şirketlerin kredi faizlerine de bir şekilde yansıdığını düşünecek olsak bile oluşacak faiz oranları yine hala çok yüksek olacaktır 2-3 sene öncesine göre. Yani finansman giderleri üretim/satışlar maliyeti sonrası yine Gelir Tablolarının en büyük kara deliği olmaya bir süre daha devam edecek gibi duruyor. Yani hasılı ben 2025 yılının büyük kısmında borsaya kote şirketlerin en fazla % 10'unda oluşabilecek "eh fena değilmiş" şeklinde finansal tablolar hariç çok da parlak bir görüntü beklemiyorum ve genel görüntünün vasat altı oluşacağını tahmin ediyorum. Tabi borsa fiyatlaması genelde forward fiyatlama olacağı için, ABD tarafından gelen negatif baskıya rağmen halen yukarı gitme potansiyeli yok denemez. Kaldı ki uzun süre sonra çok kötü bir ekonomik döngüye giren Almanya'nın DAX'ının tarihi zirvelerinde dolaşması da borsaların her zaman birebir ekonomik gerçekliği fiyatlamadığı ya da epey hayali bir forward fiyatlama yapabildiği gerçeğini de unutmamak lazım.

Stan Weinstein'ın 'fiyat olmuş ve olması mümkün her şeyi zaten içerisinde barındırır" şeklinde bize tercüme edilen "The tape tells all" prensibinin genel yaklaşımına inanan birisi olarak öncelikle fiyat hareketini takip etmeyi daha anlamlı buluyorum. Çünkü 'only price pays' yani cebimize yansıyacak olan bizim farazi değerlemelerimiz değil fiyatın bize gerçekte ne verdiğidir.

Yazdıklarım kişisel görüşlerim olup, herhangi bir yön ya da yatırım tavsiyesi içermez.
    Clausewitz

7. "There is a time to go long, a time to go short, and a time to go fishing."

Livermore
    Clausewitz

8. "When the best set ups don't work, you don't go to the worst set ups... You go to cash."

"En iyi kurulumlar işe yaramadığında en kötü kurulumlara gitmezsiniz... Nakde dönersiniz."

Mark Minervini
    Son düzenleme : deva-i dert; 12-03-2025 saat: 17:55.
    Clausewitz

Sayfa 358/359 İlkİlk ... 258308348356357358359 SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •