Dolar bazında 10 yıl önceki fiyatların 10'da birinde olmak sizce ucuz olması için yeterli sebep midir? Piyasa olaya bence bu gözle bakmıyor.
O gözle bakacak olsak bile
1) 10 yıl önce bu şirketlerin coşkuyla ekstradan fiyatlanmasına neden olmuş durumlar var mıdır, yoksa bu fiyatlanma rasyonel miydi?
2) 10 yıl önceki özkaynakları ile bugünkü özkaynakları dolar bazlı karşılaştırıldığında bu 10'da 1 'lik fark orda da var mıdır?
TL bazlı fiyatlamarda fiyatı defter değerinin bile epey aşağısında olan gıda şirketleri mevcut. Bu gözle bakarsak bir iskonto içerdiği fikrine kapılabiliriz. Ancak Piyasa önümüzdeki mesela 6 aydan ne kadar ümitli bu şirketlerin işlerinde dramatik bir şekilde düzelme olacağına dair? Bu soru da akıllarda bulunmalı.
Dönemsel olarak belli sektörlerde yükselme olabileceği bir gerçek, ama borsa geneline yansıyabilecek ne kadar olumlu gelişme var? Yukarı yönlü çıkış ivmesine borsamızın geçmesi için şu anda çok fazla emare göremiyorum. Ama bazı radikal jeopoltik değişmeler olursa, beklenti ötesi faiz indirimleri filan başlarsa, o zaman başka bir durumu tartışıyor olabiliriz. Ancak ben kısa vadede borsa geneli bir yükselişi tetikleyebilecek nitelikte bir hikaye görmüyorum, en azından şu an için.
Bunlar benim görüşlerim. Herkeste olduğu gibi ben de yanılabilirim. Yanılırsam yanılgımda ısrar etmem ve dalga yönünde akıma katılırım.
Kendi görüşlerim bir tavsiye içermez.
Yer İmleri