20 Mart 2025'te 27.80 maliyetle YKBNK aldım (tek kağıt, ful borsadayım). 30.4.2025 vadeli hedge pozisyonum %10 zarar ile kapandı.
Şimdi sırada FENER var. Halka açık diğer 3 sportif bedelli süreçlerini tamamladılar ve uzunca bir süre onlarda bedelli olmaz. Bu üçünün kağıtları dibine kadar sulandı artık, bedelli yapacak alanları da pek kalmadı. FENER önümüzdeki 6 ay içinde %300@5TL ila %400@5TL arası bir bedelli açıklar diye düşünüyorum (sadece şahsi bir tahmindir). Kayıtlı sermaye tavanı 1.25 milyar tl olduğuna göre maksimum %400 bedelli olur ve ödenmiş sermaye böylece 250 milyondan 1.25 milyar tl ye çıkar. Mevcut hisse başına 15-20 TL para talep edebilirler. Bu da hisse üzerinde baskı oluşturur. İşte tam bu süreçte eğer fırsat ayağa gelirse FENER almak yerinde bir karar olabilir. Tabii hissenin düşüp düşmeyeceği, düşerse nereye kadar düşeceği, bedellinin boyutu gibi faktörler çok önemli. Şu anki fiyat bazında konuşursam 35 tl nin altı bana göre alım için uygundur.
20 Mart 2025'te 27.80 maliyetle YKBNK aldım (tek kağıt, ful borsadayım). 30.4.2025 vadeli hedge pozisyonum %10 zarar ile kapandı.
En dinamik, kurumsal anlamda en profesyonelce yönetilen, en önemlisi de hissesi sulanma etkisine maruz kalmamış yegane sportif hisse sizce hangisi? Toplam 7.5 milyar hissesi olan TSPOR mu, 6 milyar hissesi olan BJKAS mı, 5.4 milyar hissesi olan GSRAY mı, yoksa sadece 250 milyon lot hissesi olan FENER mi? En ufak bir alım talebi olduğunda bunlardan hangisi yukarı zıplayıp ciddi bir prim yapar?
FENER'in borsada işlem gören 94 milyon lotu var. Bunun 12 milyon lotu bir fona daha yeni satıldı ve bunlar borsada satışa müsait değil. Geriye kaldı 82 milyon lot. Bunun kabaca yarısı da satışa müsait değil çünkü fonlar ve BY ler tarafından uzun vade bazlı elde tutuluyor. Geriye kaldı hepi topu 40 milyon lot. Günlük bazda sürekli alıma ve satıma konu olan lotlar işte bu kadar. Bu hisse neden çok dinamik diye kafa yormaya hiç gerek yok aslında.
PD/DD oranına bakarak hüküm vermek çok yanıltıcı olabiliyor agha. Bakılması geren ne FK oranı ne de DD oranı. Genel anlamda temel analiz perspektifinden bakarak konuşursak esas faaliyetlerden elde edilen karların "trendine" bakmak lazım. Özellikle de son 5 yılı mercek altına almalıyız. Enflasyon varsa düzeltme uygulanmalı. DD ye oranla büyük iskonto sergileyen hisseler alım fırsatı olarak gözükse de genelde bunun tam tersi oluyorlar, bildiğin ölü eşek durumu işte. EREGL KCHOL ALARKO THYAO vs vs buna çok güzel örnek. Bir hisse DD ye oranla büyük bir iskonto ile işlem görüyorsa bunun bir nedeni vardır muhakkak ve işte o neden de hisseyi kelepir seviyeye itekliyor.
Borsadaki saflığı ve cehaleti gösteren bugüne ait bir tespit:
Ederi 2 TL olan bir ürüne bunun 3-4 katını öder misiniz? Ödeyenler var.
Bugün BJKAS birincil piyasada 633 lot 7.86 dan, 12 bin lota yakın 7.25 TL den, 2 bin lota yakın da 3 TL den işem gördü. Kağıdın ederi 2 TL. Hangi aklı başına adam 7.86, 7.25, 3.00 gibi fiyatlardan bunu alır acaba? Spot fiyatı belli zaten, 1.99-2.00. Ayni ürün için yan tahtada ederinin 3-4 katını ödemek de nedir? Borsa ile ilgilenen biri bu kadar saf olabilir mi? Demek ki olabiliyormuş.
Yer İmleri