
Originally Posted by
Emirhan06
Hocam komisyon demeyelim de ona kibarca prim diyorlar :)
Aslında bu profosyonel alemde olmayan bir durum değil. Bunu her şirket yapar. Patron yada YK , bir şirketin iyi şartlarda satılması için üst yönetime prim vaad edebilir. Bunlar olmayan şeyler değil. Normal.
Normal olmayan ise , danışmanlara , hukukçulara ve üst yönetime toplam 450 milyon lira civarı bir ödeme yapılmış olması.
3.2 milyara satılan bir malda %3 hadi diyelim düşündüğünüzden daha iyi fiyata sattılar maksimum % 5 primi kabul edebilirim de , burada bu masraf %15 boyutunda.
Yani emlakçıya bile evinizi sattığında %3-4 komisyon verirsiniz en fazla. %15 danışmanlık ücreti ve prim çok fazla.
Bunlar Redinghtondan ve YK üyelerinden habersiz ve bağımsız olmuyor . Sonuçta YK üyeleri belirlyor bu oranları. Ama maalesef bu tür patronu belli olmayan uluslararası şirketlerde , üst yönetimler bu şekil keyfi kararlar ve kendilerine yontulmuş kararlar alabiliyorlar. Bu işte hissedarların hakkını yiyerek bunu yapıyorlarsa Allah yedirmesin bunlara.
Tüm olay , 2.7 milyar TL kar beklerken , 2,15 milyar TL gelmesinden kaynaklanıyor. Yoksa herkesin zarar açıklamasına rağmen bırakın düşmeyi yükseldiği şu piyasada , 2,15 milyar gibi orta ölçekli bir bankadan daha fazla kar açıklayan bir şirket neden düşer.
Piyasa değerinin yarısı kadar kar eden bir şirket neden düşer. Şimdi herkes ama efendim kar tek defalık , üstelik efk da çok düşmüş , borcu da çok düşmemiş , şirketin faliyetlerinde sıkıntı var , tek defalık kar her çeyrek olmayacağı için yatırımcılar ileriye dönük kötü beklenti yüzünden satıyor denebilir.
EFK'nın neden düşük geldiğini , 3-5 kere yazdık burada. EFK tek defalık masraf ve kaydi değer muhasebe hareketi yüzünden düşük geldi. Yoksa 230 milyon geliyordu. Şirketin satışalrında ve brüt kar marjında düşüş yok ki EFK düşsün. Belli ki tek defalık muhasebesel hareketler ve tek defalık giderler yüzünden düştü.
Borç neden düşmedi ? Çünkü borç düşürmek yerine ticari alacağı yüksek göstermeyi tercih etmişler. Sonuçta borç düşmese bile cari oran 1'den 1,3'e yükseldi. Önemli olan da buydu.
Arena connect satılınca hem oradan gelecek parayla , hem de işletme sermayesi ihtiyacı azalacağı için , ticari alacaklardan yapılacak tahsilatlarla , kredi borcu da 3-5 ay içinde 1 milyarın altına rahatlıkla düşer.
Arena connect satılınca şirket 500 milyon USD ciroya düşer deniyor. Oraya düşmez ama ilk etapda 700 milyon USD civarına düşebilir.
Şirketin 2024 cirosu 1.05 milyar USD. Paynet sanırım en fazla 30-40 milyon USD ciro katkısı sağlıyordu. Arena connect de 300 milyon USD imiş. Dolayısıyla 350 milyon USD bir ciro kaybı olur. 700 milyon USD'a düşeriz.
Faaliyet raporunda cep telefonu işi cironun %43,5'i olarak görünüyor. Doğrudur. Ama bu işin tamamını arena connect yapmıyor. Arena connect öncesi de arenanın cep telefonu işi vardı. 2-3 markanın zaten distirbütörü konumunda. Başka markaların da ticaretini yapıyor. Yani bu %43'ün belki %30'u arena connecte ait ve bu kısım düşecek.
Dolayısıyla 700 milyon USD civarına düşebilir ciro. Ama başka bağlantılar ile ve asıl işe odaklanılarak , kısa sürede tekrar eski seviyeye çıkabilir.
Şirketin finansal yapısı kuvvetlendikçe , daha agresif pazar payı arttırma faaliyetleri yapabilir. Yada 700 milyonda kalıp sadece daha karlı iş kollarına odaklanabilir.
Paynet satış karı öncesi oluşan 500 milyon zarar da beğenilmedi. Bunun da sebeplerini açıkladık. 400 milyon ekstra vergi , 100 milyon prim ve 105 milyon arena connect şerefiye düşüş gideri. Toplarsanız 600 milyon eder. İçinde bulunduğumuz çeyrek bunların hiçbiri olmayacak hatta yönetim ve pazarlama gideri daha düşük olacak. Dolayısıyla bu çeyrek EFK da , net karda ilk çeyreğe göre çok daha iyi gelecek.
Ama bunu piyasaya anlatmak zor. O zaman da tahtacının insiyatifine kalıyoruz.
Yer İmleri