
Originally Posted by
yelpaze
Erman hoca'nın son FB maçını yorumladığı yayında spikerle arasında geçen dialoğun ufak bir kısmını tesadüfen x'de gördüm. 83 dakikalık programın 14. dakikasında başlayan kısım...
Erman hoca spikere, geçen hafta yarıda kalan(Adana sahadan çekilmiş) GS maçının VAR hakemine 100 üzerinden kaç verirsin diye soruyor, spiker hiç düşünmeden SIFIR cevabını yapıştırıyor. Sonra hoca soruyu değiştiriyor; 100 üzerinden hata puanı vereceksin diyor, spiker bu defa düşünmeye başlıyor ve bir önceki yorumuna göre %100 olması gereken cevap %80 oluyor. Deneysel psikolojinin üzerinde çalıştığı bir konu bu.
Bir önceki soruda %100 kusurlu olan VAR, aynı soru, şekil olarak negatif ifadeye dönünce %80 kusura düşüyor. Eğer biraz daha uzun düşünme süresi olursa %50'ye kadar düşme olasılığı var. Bu hisseyi alır mısınız ile elinizdekini tutmaya devam eder misiniz soruları ne kadar farklı? Genelde kendimizi, hisseyi elden çıkarmaya ikna etmeye çalışırken yaptığımız bir özsorgulama veya pozisyonumuzu sürdürmek için kendimizi ikna yöntemlerinden biri. Özellikle piyasa diplerinde, hisse değişimi yaparken de sık karşılaşılan bir soru.
İnsan doğası gereği, kayıplardan kaçınma eğilimi kazanma isteğinden 1 kat daha yüksektir. Aynı koşullarda, %100 olasılıkla 100 lira kayıptan kaçınmak ile %50 olasılıkla 200 lira kazanma girişiminin sonuçları aynıdır. (Kayıptan kaçınma ön yargısı). Karlı yatırım olanaklarına oldukça ihtiyatlı biçimde yaklaşırken zarar üzerinde oturmaktan daha az rahatsız olma eğilimlerinin arkasında yatan güç kayıpları realize etmenin vereceği acı ancak bu noktada farklı bir olgu devreye giriyor; ortalamaya dönüş prensibine inanç. İster emlak ister hisse senedi olsun tüm yatırım araçlarını tutanların değişmez inancı fiyatlar düşse de uzun dönemde gerçek değerlerine ulaşacak yani ortalamalara gelecektir. Refah planlarımızın zaman boyutunu biraz esneterek dişimizi sıkarsak ortalama gelir seviyelerini uzun vadede yakalayabiliriz! Zararı realize etme noktasında acı verici olan şey zararın kendisi mi yoksa sattığımız hissenin bizim yeni yatırımımızdan daha fazla yükselerek bizi yanıltması ihtimali mi? Yatırım araçlarının ani sıçrayışlar gerçekleştirme ihtimali de önemli bir faktör ancak bunlar çok nadir durumlar olduğundan dışlamak daha akılcı bir yaklaşım olur.
Yer İmleri