Sayfa 926/926 İlkİlk ... 426826876916924925926
Arama sonucu : 7404 madde; 7,401 - 7,404 arası.

Konu: KRONT - Kron Telekomünikasyon

1. Bu aralar, twitter'da hangi telekom şirketinin 5G'ye geçişten en çok etkilenecegi sorgulanıyor. Telekom operatorleri ile yazılım şirketlerinin kıyaslanması bana tuhaf geliyor. Her neyse. 5G'nin elbette guvenlik yazılımlari ve veri işlenmesi uygulamalarına etkisi var. ChatGpt ve diger AI uygulamalarına, bu etkiyi sordum, kabaca derleyip yazıyorum:

Bu, çok yerinde bir stratejik soru, özellikle Kron Teknoloji gibi PAM (Privileged Access Management) ve telemetri güvenliği alanında çalışan bir siber güvenlik firmasını değerlendirirken.
    Aşağıda 5G'nin Kron Teknoloji (KRONT) satışlarına doğrudan ve dolaylı etkilerini, etki büyüklüğünü ve zamanlamasını ayrı başlıklar altında açıklayayım:
    1. 5G'nin Teknik Olarak Ne Getirdiği

5G altyapısı, eski mobil ağlara göre:

10-100 kat daha hızlı veri aktarımı

Milyonlarca bağlı cihaz (IoT, sensör, baz istasyonu, vs.)

Bulut tabanlı ağ mimarisi (Network Function Virtualization - NFV)

Daha yüksek güvenlik ve erişim yönetimi ihtiyacı

getiriyor.

Bu da şu demek:

Eskiden yalnızca birkaç yüz erişim noktasının güvenliği gerekirken, 5G ile birlikte on binlerce ayrı erişim kimliği ve cihaz PAM sistemine dahil edilmek zorunda kalıyor.

Cybersecurity Tools Segmenti

Privileged Access Management (PAM)
    5G'de ağ bileşenlerinin, baz istasyonlarının, API yönetiminin artmasıyla erişim kontrolü kritik hale geliyor
    Yüksek etki(+%25-30 gelir artışı potansiyeli)

Multi-Factor Authentication (MFA)
    5G cihaz sayısı ve uzaktan erişim arttıkça MFA'nın hem operatör hem kamu sektöründe zorunlu hale gelmesi. PAM projeleriyle birlikte bundle satılabilir.
    Orta etki (+%10 civarı potansiyel)

Dynamic Data Masking
    Finans, e-devlet, sağlık gibi sektörlerde kişisel veriye erişim arttığı için veri maskeleme zorunlu hale geliyor. Özellikle KVKK ve GDPR uyum projeleriyle entegre.
    Orta etki (%5-10 potansiyel)

Unified Access Manager (UAM)
    5G'nin getirdiği kimlik yönetimi karmaşasında (IoT, servis sağlayıcılar, vendor erişimleri) merkezi yönetim ihtiyacı artıyor.
    Yüksek etki (%15-20 potansiyel)
    5G + Zero Trust modelinde kritik katman.

Telecom Infrastructure Segmenti

Network Performance Monitoring (NPM)
    5G çekirdek ağ trafiği çok katmanlı hale geliyor ; anlık performans izleme ihtiyacı artıyor. 5G core ve edge network testlerinde zorunlu bileşen.
    Yüksek (%20-25 artış potansiyeli)

Network Configuration Management
    SDN/NFV altyapılarında otomatik yapılandırma güvenliği kritik. Kron'un mevcut telco müşteri tabanında cross-sell potansiyeli.
    Orta-Yüksek etki (%15 civarı)

Telemetry Pipeline (Data Stream Processing)
    5G ile cihaz ve ağ sayısı 100x artıyor ; devasa telemetri akışı doğuyor.
    Çok yüksek etki (%30+ potansiyel)

AAA Server (Authentication, Authorization, Accounting)
    5G ağlarında kullanıcı kimliği ve erişim kayıtları çok daha karmaşık hale geliyor.
    Yüksek etki (%20)

Subscriber Management
    5G ile M2M (machine-to-machine) abonelikleri patlayacak ; yönetim platformları kritik hale geliyor. Operatörlerin kendi sistemleriyle entegre edilirse büyür.
    Orta etki (%10)

QA Platforms for Proactive Testing
    5G rollout öncesi ağ kalitesi testleri, SLA izleme ihtiyacı artıyor. Yeni gelir hattı olabilir.

5G'nin Türkiye ve benzeri pazarlarda etkisi gecikmeli olacak:

2025-2026: Operatörlerin çekirdek ağ (core network) ve güvenlik katmanını 5G'ye hazırladığı dönem.

2026 sonrası: 5G servislerinin yaygınlaşmasıyla PAM sistemlerinin genişletilmesi.

Bu nedenle Kron'un gelirlerinde 5G kaynaklı doğrudan etki 2026'dan itibaren netleşebilir.
    Ancak ön satış ve PoC (Proof of Concept) süreçleri şimdiden gelir yaratabiliyor.

Ayrica, Avrupa'da çoğu ülke, Amerika'nın bazi eyaletleri 5G'ye kademeli geçmis durumda. Kron'un açilmaya çalıştığı Suudi Arabistan da yüksek 5G indirme hızları ile dikkat çekmekte ve bölgenin önde gelen 5G pazarlarından biri olmayı hedeflemektedir. Kron, 5G'ye geçişte ön planda olan ülkelere daha fazla odaklanabilir. (Guney Kore, Japonya gibi). Bu, Kron'un 2026 sonrası için Turkiye'de şimdiden hazir olmasını da saglar.

Yatirim tavsiyesi degildir

2. Zeynep Hanim'in Is Yatirim ile yaptigi roportaji 5 gunde 22bin kisi izlemis. Inanilmaz bir rakam.

https://www.youtube.com/watch?v=2ZvlEI94zr0

Gerci Is Yatirim'in son 3 gundeki net lotu azalmis

Acaba diyorum, 9. maddede, Kamu'ya satis payimizin artmayacagini ongoruyoruz ifadesi bunda etkili olmus mudur diye aklima gelmedi degil. Cunku Temmuz basinda Saglik Bakanligi ve Ulastirma Bakanligi (ve SAT) ile yapilan anlasmalarla cok buyuk beklentiye girilmis olabilirdi. Bu satislarin katkisi 10 milyon da olabilirdi, 100 milyon da. Zeynep Hanim'in ifadesinden, 100 milyon olmadigi gibi bir fikir ortaya cikmis olabilir. Cunku, Zeynep Hanim, diger sektorlerde de artma bekledigimizden, yuzde 10 civarinda kalmasini bekliyoruz demisti. Simdi Kamu'nun payi 35-40 milyonken, 100 milyon katki olsa, diger sektorlerin de ayni oranda artmasi icin toplam satislarin 1 milyari gecmesi lazim ki, gelir artisi yuzde 7-10 bekleniyorsa, bu imkansiz gibi bir seydir.

Ben sahsim adina, o ifadeyi uzun vade bir beklenti olarak algilamistim, uzun vadede ben Kamu'ya satis miktarinin artmasini elbette bekliyorum. Dolayli olarak, Zeynep Hanim'in 9. maddedeki ifadesine bagli olarak, diger sektorlerde de satislarin orantisal bir sekilde artmasini bekliyorum. Cok daha uzun vadede, globalde cok etkin oldugumuzda ise, kamunun payinin yuzde 10'un altinda inmesini bekliyorum.

Roportajda dikkatimi ceken diger bir unsur ise, Zeynep Hanim'in hic gerek yokken, 2022 yilinda stratejik bir oyuncu ile olan satis niyetini ifade etmesi. Hatta zorlama bir sekilde oraya yerlestirilmis gibi geldi bana, cunku sonraki cumle ile ilintilemesi biraz zor oldu. Ben bunu bize degil ama ilgili kisilere mesaj olarak algiladim. Guclu bir oyuncu ile guzel bir urun, daha guclu bir sekilde pazarlanabilir. Dusunsenize, Amerika'da senelerdir hep 1-2 kisiye bagli olarak satis yapmaya calistik, Ortadogu'da, diger yerlerde de benzer sekilde. Ben urunlerimizin hakettigi yerde olmadigini dusunuyorum. Amerika'da su an calisan pazarlamaci elemanlarimizin, simdiye kadar alaninda en yetkin calisanlarimiz oldugunu dusunuyorum. Insallah cabalari sonuc veriyordur.

3.  Alıntı Originally Posted by Usta Yazıyı Oku
    Zeynep Hanim'in Is Yatirim ile yaptigi roportaji 5 gunde 22bin kisi izlemis. Inanilmaz bir rakam.

https://www.youtube.com/watch?v=2ZvlEI94zr0

Gerci Is Yatirim'in son 3 gundeki net lotu azalmis

Acaba diyorum, 9. maddede, Kamu'ya satis payimizin artmayacagini ongoruyoruz ifadesi bunda etkili olmus mudur diye aklima gelmedi degil. Cunku Temmuz basinda Saglik Bakanligi ve Ulastirma Bakanligi (ve SAT) ile yapilan anlasmalarla cok buyuk beklentiye girilmis olabilirdi. Bu satislarin katkisi 10 milyon da olabilirdi, 100 milyon da. Zeynep Hanim'in ifadesinden, 100 milyon olmadigi gibi bir fikir ortaya cikmis olabilir. Cunku, Zeynep Hanim, diger sektorlerde de artma bekledigimizden, yuzde 10 civarinda kalmasini bekliyoruz demisti. Simdi Kamu'nun payi 35-40 milyonken, 100 milyon katki olsa, diger sektorlerin de ayni oranda artmasi icin toplam satislarin 1 milyari gecmesi lazim ki, gelir artisi yuzde 7-10 bekleniyorsa, bu imkansiz gibi bir seydir.

Ben sahsim adina, o ifadeyi uzun vade bir beklenti olarak algilamistim, uzun vadede ben Kamu'ya satis miktarinin artmasini elbette bekliyorum. Dolayli olarak, Zeynep Hanim'in 9. maddedeki ifadesine bagli olarak, diger sektorlerde de satislarin orantisal bir sekilde artmasini bekliyorum. Cok daha uzun vadede, globalde cok etkin oldugumuzda ise, kamunun payinin yuzde 10'un altinda inmesini bekliyorum.

Roportajda dikkatimi ceken diger bir unsur ise, Zeynep Hanim'in hic gerek yokken, 2022 yilinda stratejik bir oyuncu ile olan satis niyetini ifade etmesi. Hatta zorlama bir sekilde oraya yerlestirilmis gibi geldi bana, cunku sonraki cumle ile ilintilemesi biraz zor oldu. Ben bunu bize degil ama ilgili kisilere mesaj olarak algiladim. Guclu bir oyuncu ile guzel bir urun, daha guclu bir sekilde pazarlanabilir. Dusunsenize, Amerika'da senelerdir hep 1-2 kisiye bagli olarak satis yapmaya calistik, Ortadogu'da, diger yerlerde de benzer sekilde. Ben urunlerimizin hakettigi yerde olmadigini dusunuyorum. Amerika'da su an calisan pazarlamaci elemanlarimizin, simdiye kadar alaninda en yetkin calisanlarimiz oldugunu dusunuyorum. Insallah cabalari sonuc veriyordur.

Hala 22bin 400 kusur izlenme goruluyor. 3-5 kisi artmis. Ilk 1-2 gun 50-100 kisi, sonra 5. gunde 22K kisi, sonraki gun 3-5 kisi daha artiyor. Belli ki dogal olmayan bir seyler var. Benim tahminim, is yatirim, sagda solda reklamlar veriyor, arka planda bu calisiyorsa, izlenmis gibi gorunuyor olabilir. Isyatirim'in birbirine benzeyen diger video'larindaki izlenme sayilari arasindaki buyuk farklar da bir seylerin normal olmadigini gosteriyor.

Yani oyle 22bin tane yatirimci oyle oturup da bunu izlemis degil. Zaten o kadar kisi ilgi gostermis, oturup izleyecek kadar onemsemis olsaydi, simdi durumumuz cok farkli olurdu. 22bini birak, 300-500 yatirimci bile cok sey degistirirdi. Alici-satici o kadar az ki, 50bin lotla taban, 100bin lotla tavan olabilecek durumda.

Benim anlamadigim, kimi, neden kandirmaya calisiyorlar!! Yazik!!

Yatirim tavsiyesi degildir.

4. Kron, Kuppingercole tarafından Secure Remote Access for OT/ICS alanında liderler arasında gösterildi.

Secure Remote Access (SRA) for OT/ICS (Operasyonel Teknoloji/Endüstriyel Kontrol Sistemleri) kısaca, endüstriyel ortamdaki kritik sistemlere (PLC'ler, HMI'lar, SCADA vb.) güvenli bir şekilde uzaktan erişim sağlamak için kullanılan çözümdür. Bu sistemler genellikle kritik altyapıları yönettiği için, uzaktan erişimin geleneksel IT çözümlerinden farklı, çok daha sıkı güvenlik önlemleri ile yapılması gerekir.

OT Güvenligi Kron Pam'in alt modüllerinden sadece birisi.

https://www.kuppingercole.com/resear...ess-for-ot/ics

Sayfa 926/926 İlkİlk ... 426826876916924925926

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •