2milyar yıllık favök beklenen borçsuz bir şirketi 8.5 milyardan herkes alır. buraya getirip burda tutanlar düşünsün onu. GYO projelerinden bahsetmiyorum bile. 2 yıldır Mpark Lkmnh ne kazandırmışki. Attım onlarda 2 yıldan önceki sürede yaptılar hareketini.
Burda dönüşüm 2 bilancodur başladı. Yüksek karlılık. Yani 40 üzeri favök marjı. Bu yüksek karlılıgın devamı cok önemli. Bizim gördügümüzü yerli/yabancı fonlarda geliyordur. Onlarda gelir alıma yakında bence.
Bu kar marjını sürdürdüğü sürece Tınaztepe nin fiyat oluşumu çok başka yerlere gelecektir. Matematik yalan söylemez ve gerçek eninde sonunda yerini bulur.Borsada da gerçek değerlemedir. Burada bir parantez açmak istiyorum kumar kağıtlarına yatırım yapanların söylediği çok klasik cümleler vardır bu işler karla fk ile piyasa değeri ile olmuyor işte bilmem ne kağıdı şu karla herkes zararda. Ama gerçek şudur yaz aylarında yazmıştım o yüzden örnek veriyorum 10 bin fk lı Vişne Maden alırsanız portföyünüz değer kaybetmez bütün varlığınızı yitirirsiniz. Orada yatırım yapmak değil zar atarsınız. Zar 2 kere gelir 3.de herşeyi kaybedersiniz. Yazın 850 tl olan hisse bugün 100 civarında. Halen kamyonla mal satılıyor hissede çünkü gerçek değeri 15-20 lira. Valla benimde elimde 20 lira ederi olan malımı 100 lira veren olsa hiç düşünmem satarım. Zaten bütün patronlar da sıraya girmiş 3x5x değerde olan kağıtlarını bir güzel işlem gören tipe çeviriyor. Geçen bir hissede şahsi finansal ihtiyaçlarını karşılamak için şu kadar lot patron tarafından satılmıştır diye kap haberi vardı .İşin çivisi çıkmış durumda. Buna benzeyen balon 70-80 hisse var ve insanlar matruşka içi boş birbirine içine girmiş Şirketlere yatırım (!)yapıyor ancak baya soyuluyorlar. Eğer konumuz borsada yatırım yapmaksa her ne kadar Türk borsası için her sözünü doğru bulmasam da Warren Buffet in şu yorumu çok haklı. Ben diyor bir hisseye yatırım yaptığımda ertesi gün borsa kapandı 5 yıl sonra açılacak deseler hiç takılmam. Çünkü zaten Şirket in 5 yıl sonra ulaşacağı noktadaki değerlemesine yatırım yapıyorum. Sonuç olarak X te heleki şu aralar insanlar feryat figan gidiyor büyük kayıplar var. Bu sebeple Tınaztepe bu bilançolarla olumlu görüşü hakediyor. Eksikler yok mu mutlaka var ama bunlar da zamanla çözülür diye düşünüyorum.
Bence bizim hissede sıkıntı 2.5 sene önce bugünleri çok önceden biraz da abartılı fiyatlamış olması gerçi o günlerde abartılı fiyatlanmayan kağıtta pek yoktu. Ama sonuçta burada rutine girmiş bir Şirketten de bahsetmiyoruz büyütmesini hızlandıracak hem marjlarıyla hem de cirosuyla çok daha iyi değerlemeler yakalayacak bir yapıdan bahsediyoruz. Mutlaka bunları da önden fiyatlamaya başlayacak yeni yatırımcıları çekecektir. Bugün kimse konuşmaz X te baktığımda ratingi en düşük hisselerden biri ama gün gelir herkes almaya koşar .
Son olarak bir Şirketin değerini en iyi patronu bilir patronun hisse sattığı Şirketlerden kaçmak hisseleri topladığı tek el yaptığı yerde durup beklemek gerekir. İstisnalar olabilir ama kaideyi bozmaz.
Tabii biz tahtayı ve piyasa yapıcıyı eleştirmeye devam edeceğiz . O konu bunların dışında.
Yer İmleri