Bakalım 50 dolara indirebilecek mi? ABD ekonomisini dikta ile yönetmek o kadar kolay değil.
Bakalım 50 dolara indirebilecek mi? ABD ekonomisini dikta ile yönetmek o kadar kolay değil.
26 Eylül 2025 de tüm portföy ile 61.95 den AKBNK aldım. Tek kağıt.
VW imtiyazlı hisse 1 yıldır tıkılı kaldığı €90-100 euro kanalını yukarı yönde kırdı gibi görünüyor. €107 de tutundu hisse.
Volkswagen AG Non-Vtg Pfd.
Dec 10, 2025
€107.10 (+0.25 +0.23%)
Palantir Michael Burry ye inat yönünü yukarı çevirdi ve şort gittiği 183 doların üzerinde seyrediyor, spot 187 dolarda. Şortların vadesi bilinmiyor ama 6 ay deniyor, muhtemelen Nisan vadede açtı şortları. Daha uzun vade olsaydı 6 milyon lotluk put için likidite bulamazdı yani bu pozisyonun tersini alacak (putları ona saracak) yatırımcı bulamazdı. Vadeye kalan gün sayısı azaldıkça put fiyatının zaman değeri eksponensiyel olarak azalır. An itibariyle adam %10 a yakın zararda yani 10 milyon dolar. En kötü senaryoda 110 milyon dolar kaybeder. Beklentisi gerçekleştiğinde ve hisseler 100 dolara indiğinde 400 milyon dolar net kar elde eder, 110 milyon doları yarım milyar dolara çıkar.
David Einhorn 2008 mali krizinde adını duyurdu. Greenwich Capital'in kurucusu ve sahibidir. Yatırım bankalarında (Bear Stearns, Lehman Brothers vs) aldığı şort pozisyonlardan milyarlarca dolar kazandı. Einhorn Burry den çok daha başarılı ama medyatik değil.
Burry nin put maliyetinin 183 dolar olduğunu nasıl anlıyoruz? SEC e sunduğu 13F dokümanında fiyat vermiyor ama pozisyonların adet ve toplam değeri veriliyor. Palantir ve Nvidia fiyatları hemen hemen ayni seviyede. Ayni vadedeki put fiyatları da çok farklı değil çünkü volatiliteleri benziyor. Toplam değer olan 1.1 milyar doları 6 milyona bölersek 183 dolar çıkar, işte Burry'nin maliyeti budur.
Tabii 183 dolar ortalama maliyet. Muhtemelen 5 milyon Palantir 185 dolardan, 1 milyon Nvidia 180 dolardan şeklinde put pozisyonu almıştır, böylece ortalama 183 oluyor.
Put opsiyonlarını kim sattı acaba ? Ciddi bir risk almış, aslında her ikisi de öyle. Bence böyle bir poz açan adam ne zaman değerine bakacaktır ne oynaklığına vs.. Uzlaşmaya kadar sürükler büyük ihtimal. Dayanak varlıklara etki edebilecek bir süreç programlaması imkansız. Amerikan tipi olması satış şansı doğuruyor ama long giden dayanakta böyle büyük put bir pozun ne kadarını satabilir, kim alır.. ? Gerçekten stratejik olarak ne yapılabilir.? Aydınlatırsan sevinirim.
Yer İmleri