Originally Posted by
Usta
Merhaba arkadaşlar,
Bugün sizlere, ödüllü yeni ürünümüz Telemetri Pipeline hakkında biraz bahsetmek istiyorum. Aslında bu konuya daha önce de değinmiştim; ancak kullandığım bazı yapay zekâ araçlarının konuyu olduğundan fazla abartması, özellikle "gemini"nin hayal dünyasına gidebilmesi, rakamsal ifadelerde yanıltıcı olabilme ihtimali nedeniyle yazıyı kaldırmıştım. Bu kez daha temkinli, farklı kaynaklarla sentezlenmiş bir versiyonunu paylaşmak istedim.
Telemetri Pipeline, bu yıl bilançoda aktifleştirilen Ar-Ge ürünleri arasında yer alıyor. Hani bazen "acaba bilançoyu süslemek için mi aktifleştirildi?" diye endişe edilen o aktifleştirme meselesi var ya; ben de ilk çeyrek bilançoyu gördüğümde benzer bir endişe duymuştum ve yatırımcı ilişkilerine özellikle sormuştum. Gelen yanıtlardan biri Telemetri Verisi İşleme idi. (bir başkası ise DPI idi; bedelli izahnamesinde mevcut DPI'ın pasif konumda çalıştığı, 5G uyumlu ve yapay zekâ destekli bir yapıya evrilmeye çalışıldığı da ayrıca belirtiliyor.)
Zaten izahnamede de Telemetri Verisi İşleme Platformu, anılan projeler arasında yer alıyor. Muhasebe kuralları gereği bir Ar-Ge çalışmasının aktifleştirilebilmesi için oldukça net ve katı kriterler bulunuyor; ortaya somut bir ürün çıkacağı, ticarileşme potansiyeli ve pazarlanabilirliği gibi unsurların net şekilde ortaya konması gerekiyor. Yani bu, "bilançoyu biraz daha iyi göstermek için" keyfi şekilde yapılabilecek bir işlem değil. Amortisman yoluyla da bu varlığın değeri zaten yıllar içinde giderleştirilerek kâr/zarar tablosuna yansıtılacaktır.
Telemetri Pipeline; Kron'un yıllar içinde geliştirdiği IPDR logging kabiliyetlerinin modernize edilmesi, AAA tarafındaki accounting ve profiling tecrübesiyle harmanlanması ve Kubernetes-native, vendor-agnostic, güvenlik odaklı bir mimariye evrilmiş hâli olarak değerlendirilebilir. Dağıtık mimarisi sayesinde 5G'nin mimarisiyle doğal uyum içinde çalışıyor; verinin "yolda işlenmesi" yaklaşımıyla da 5G ile birlikte artması beklenen veri hacmi ve karmaşıklığının getireceği zorlukları azaltmayı hedefliyor.
Bu yönüyle Telemetri Pipeline, bu alanda faaliyet gösteren sınırlı sayıdaki platform arasında ürün olgunluğu ve telco seviyesinde ölçeklenebilirlik hedefi açısından dikkat çeken çözümlerden biri olarak konumlanıyor. Veri setinin yapısına bağlı olmakla birlikte, bazı PoC çalışmalarında çok yüksek oranlarda veri azaltımı (data reduction) sağlanabildiği görülüyor ki Kron sayfasında yüzde 93 olduğu test çalışmasından bahsediliyor.. Sunumlarda genellikle %50-90 aralığında verimlilikten bahsedilmesi de, bu oranın veri kirliliği ve kullanım senaryosuna göre değişebildiğini gösteriyor.
Kron'un önemli avantajlarından biri de PAM, AAA, DDM ve Telemetri Pipeline çözümlerini aynı platform ekosistemi içinde sunabilmesi. 5G dünyasında bu bileşenlerin her biri artık "olsa da olur" değil, neredeyse zorunlu hâle gelmiş durumda. Dolayısıyla şirketlerin bu bileşenleri ayrı ayrı ürünler olarak entegre etmek yerine, tek bir üreticiden ve uyumlu bir mimariyle temin etmeye daha yatkın olmaları beklenebilir.
Telemetri Pipeline ne yapıyor? Telekom şirketleri başta olmak üzere birçok sektörde, büyük hacimli verilerin uzun süre saklanması gerekiyor. Ancak bu saklama ihtiyacı ciddi maliyetler doğurabiliyor. Telemetri Pipeline, loglama sırasında tekrarlayan veya değeri düşük kayıtları ayıklayabiliyor; anomali tespiti yapabiliyor ve gerektiğinde kişisel verileri (örneğin kredi kartı numaraları gibi) maskeleyerek depolamaya gönderebiliyor. Yani veri henüz boru hattı içindeyken işleniyor ve daha az, daha anlamlı verinin depolanması sağlanıyor.
Bu açıdan bakıldığında, Telemetri Pipeline ile gidilen bir telekom ya da büyük ölçekli kurumsal müşteri, yalnızca veri depolama maliyetlerinden sağlanabilecek yıllık tasarrufu bile gördüğünde, ürünün fiyatının bu tasarrufun yanında oldukça makul kaldığını fark edebilir. Buna bir de regülasyonlara uyum tarafındaki katkılar eklendiğinde, ürünün ticari olarak anlamlı bir ihtiyaca hitap ettiği söylenebilir.
IPDR Logging geçmişte daha çok telco odaklı bir çözümken, Telemetri Pipeline bu birikimi alıp sektör bağımsız bir platforma dönüştürmüş durumda. Üstelik 5G ile aynı "DNA"yı taşıması, üzerine yeni yeteneklerin eklenebileceği geniş bir alan olduğunu da gösteriyor. Daha önce PAM pazarına görece geç girilmiş olması rekabeti zorlaştırmıştı; ancak bugün yapay zekâ çağında, bu tür veri işleme ve refine etme kabiliyeti yüksek platformların NHI/AI Agent PAM ya da OT + AI gibi alanlara hızlıca evrilebilme potansiyeli dikkat çekiyor. (makine ve servis kimlikleri (botlar, servisler arası trafik), yapay zeka ajanları)
Elbette riskler yok mu? Var! Bu nedenle yazılanlar kesinlikle yatırım tavsiyesi değildir.
Yer İmleri