https://www.hisse.net/topluluk/showt...35#post7062335
3 yýl önce gümüþü tavsiye ettiðimde fiyatý 19usd/ons idi(ayrýca altýn için de).Daha sonra da bu yönde çok sayýda yazým oldu.
https://www.hisse.net/topluluk/showt...37#post7118737
https://www.hisse.net/topluluk/showt...27#post7128127
Þimdi bu kadar prim yaptýktan sonra hala al tavsiyesi vermek zor tabii ,gümüþ fiyatý ve ,altýn fiyatý ise tüm zamanlarýn en yüksek fiyatýný gördü.
Ama mevcut uluslararasý politik gerilimler,potansiyel çatýþma riskleri,küresel ekonomik risklerle,- zaman zaman kar realizasyonlarý ve teknik düzeltmelerle- orta/uzun vadede daha epeyce gidecek yolu var gibi gözüküyor.(Temel nedenleriyle ile ilgili düþüncelerimi önceki sayfalarda paylaþtým,kýsacasý dünyadaki jeopolitik görünüm ikinci dünya savaþý öncesi görünüme giderek daha çok benzemeye baþladý,savunma harcamalarýnda büyük artýþ var,ABD,Çin ve Avrupa küresel bir savaþa hazýrlanýyor).Ýkinci neden de altýn ve gümüþ deðeri dolar ile ölçülen metaller.Gelecek yýl Fed yönetimi deðiþecek,Trump'ýn yörüngesine girecek,büyük faiz indiriminden sonra faizler reel olarak negatif olacak ve varlýk fiyatlarýndaki balonun artmasýyla enflasyon yükselecek,ABD Hazine tahvillerinden çýkýþla faizler yükselecek,bu da altýn ve gümüþ rallisine ivme kazandýracak.Gümüþ için 3. bir neden daha var.Doðadaki en iyi iletken metal gümüþ.Kablolarda ve tellerde gümüþ kadar iyi iletken olmasa da bakýr tercih ediliyor ama performansýn önemli olduðu elektrikli otomobillerde ve yapay zeka veri merkezleri için yoðun gümüþ talebi var ve gümüþ doðrudan çýkarýlan deðil,bakýr gibi baþka çýkarýlan metallerden ayrýþtýrýlan bir metal olduðu için arz talebi þu anda karþýlamýyor."Fiyat çok yükseldi,açýða satalým para kazanalým "diyen vadeli iþlem oyuncularýný piþman ediyor.Açýða satanlar pozisyonllarýný kapatýrken yeniden yükseliyor.
Bu nedenlerle altýn ve gümüþü ellerinde bulunduranlarýn mevcut þartlar deðiþmedikçe ellerinde tutmaya devam etmesi uygun olur.Yeni alýmýn riskleri var ama elinde hiç olmayanlarýn her þeye raðmen portföylerine bir miktar koymalarý uygun olur.
-----------------------------------------------------------------
Intel uzun vadeli bir yatýrým,riskleri olan bir yatýrým ama ayný zamanda büyük bir potansiyeli de olan hisse senedi,diðer trilyon dolarlýk teknoloji hisslerine göre piyasa fiyatý þu anda çekirdek fiyatýnda,baþarýlý olursa büyük prim yapar.Yatýrým portföyü çeþitlendirmesi yaparken risk getiri maksimizasyonu yaparken ,altýn ve gümüþ gibi saðlam defansif yatýrým enstümanlarýyla ,intel gibi riskli yatýrýmlarý bir denge içinde yatýrým sepetine dahil etmek strateji açýsýndan doðru olur.
2002 yýlýndan bu yana bu forumda yazýyorum.2009 yýlýnda ABD Borsasýnda büyük bir çöküþ oldu,ve küresel ölçekte piyasayayý domine eden çok sayýda büyük ABD þirketi çok cazip fiyatlara geldiler büyük bir alým fýrsatý yarattýlar.O tarihten bu yana Türk borsasýnda hisse senedi yatýrýmýmým yok ve bunu bu baþlýkta paylaþmýþtým.Bu baþlýkta da,öncek forumda da bu konuda çok sayýda önerilerim olmuþtu.Bu önerime uyanlar büyük paralar kazandýlar.Türk borsasýnda kalmaya devam edenler ise þu anda çok mutsuz.
Aslýnda her yatýrýmýn konjonktürel þartlara göre döngüsel zamaný vardýr.Bu baþlýðý baþýndan beri takip edenler çok iyi biliyor.Zamanýnda Eurobond faizleri çift haneli hale gelince eurobond yatýrýmý önerdim(faizleri düþtüðü için artýk önermiyorum),zamanýnda Altýn ve gümüþ yatýrýmý önerdim(önerim hala devam ediyor),kýsa vadeli ihtiyaçlar için TL faizleri uygun olduðu için likit yatýrým fonu tavsiye etmiþtim(tavsiyem hala devam ediyor ama artýk düþen faizlerle portföydeki aðýrlýðýný azaltmak gerekiyor).ABD borsalarýndan hisse senedi tavsiye etmiþtim(Þu anda aþýrý primlenmiþ durumdalar,biraz kar realizasyonu yapmakta fayda var,ama seçici olarak ,fýrsat olursa ,yeni hisse senetleri alýnabilir,özellikle savunma sanayi hisseleri ve yapay zeka ile yeni start-up þirketleri mercek altýna alýnmalý).ABD hazine tahvilleri önermiyorum,deðer kaybetmelerini ,uzun vadeli tahvil faizlerinin yükselmesini bekliyorum.
Ve son olarak,eðer size ait bir eviniz yoksa muhakkak satýn alýn, ama yatýrým amaçlý, kiraya vermek üzere, bir gayrýmenkul yatýrýmýný tavsiye etmiyorum.
Böylece 2025 yýlý sona erer,2026 yýlýna girerken yatýrým portföyü sepeti için de bir gözden geçirme yapmýþ olduk.
Yer Ýmleri