Originally Posted by
indregandi
Trump Tarifeleri ilk konuşulmaya başlandığında burada yazmıştık,..piyasalar ise hoş karşılamamıştı,...
daha sonra piyasalar Trumpın ardına düşüp Trumpla birlikte yol almaya devam ettiler,
çünkü Trump tarifelerle sık boğaz ederken diğer taraftan faizlerin düşmesi gerektiğini söyleyerek Powel den pencere aralıyordu,..
her zama yaptığını yapıyor bir yerden sıkarken diğer taraftan gevşetiyordu,..
öte yandan tarife demek ülke ekonomileri için koruma kalkanı demek,...
tarifeler öncesinde küreselleşme ile birlikte sistem şu idi, sınırlar kalksın siz bize satın bizde size satalım,
bu düşünce tek taraflı çalışıyor teknolojide ileri giden gelişmiş ülkeler 10 yıllar bundan kazançlı çıkarken,
gelişmekte olan ülkeler ise tarifesiz ve sürtünmesiz ortamda paranın devir hızından ve dönüş hızından istifade ediyorlardı,
para ve mal hızlı döndüğünden açık verilmesi zor hale geliyordu,..
ABD den beklenen ise para basması, basmadığı zamnlarda parayı düşük faizler üzerinden görece serbest bırakarak bir döngü ortamı yaratması idi,...bu döngüde ise uzun vadede ABD zarar ediyordu,..yani ülkeler birer ikişer deyim yerindeyse ABD den para aşırıyor ve ülkeleri olmasada bireysel olarak bunu istifliyorlardı,..bunu en güzel Çin senelerce yaptı ve bayağı bir dolar rezervi elde etti,
şimdi burada Trumpla gelinen noktada Trump artık diyor ki ben korumacıyım,...benim ekonomime öyle kolay girip mal satamaz karşılığında USD alamazsın,..ha girmek istiyorsan bir tarife koyuyorum buna katlanmalısın,..malını o şartla alır tarife paramıda peşin peşin cebime atarım,...tabi bu durum ÜLKELER İÇİN paranın(USD), üretim yerinde(ABD), mal karşılığı USD alımını bloke eder,..
çünkü diğer ülkeler USD üretmiyor ya ne yapıyorlar USD alabilmek için mal üretiyorlar ve bu mallarını satamazlar ise döviz açıkları vercekler,..haliylen bu durum piyaslar için negatifti,...ve zamanında buna tepki gösterdiler düştüler, daha sonra dediğim üzere Trumpın faizi ön almasıyla tarife konusunu daha fazla görmeyip daha çok faiz olayına kilitlendiler,..
şimdi mahkeme üzerinden Tarifelerin kaldırılması haliylen pozitif bir durum,...paranın ve malın daha devirli dönmesi demek,..
üstelik Trump birde faizlerin düşmesinden yana,..bu daha da olumlu,...
ABD tarife yoksa uzun vade açık vermeye devam eder, açık verdikçe para basmaya daha istekli olur, para basıldıkça diğer pazarlar daha rahat olur,...pawlov ekonomileri bu şekilde salya salgılıyor ve şartlı reflex buna,..
oysa ABD nin kendi açısından izlemesi gerekli yol tam da Trumpın izlediği yoldu,...
bir diğer hususta ABD tarife koyduğunda diğer ülkelerin de bu yolu izlemesi,..esas korkulan tam da bu idi,...
tüm globta ekonomilerin birer ikişer tarifeli hale gelmesi,..
her yerde gümrük duvarları ve tarifeler varsa mallar bu duvarlara çarpacak demekti,...ekonomilerin devir hızları düşecek demekti, aslen buda dünya ve ikilim duyarlılığı için iyi ama kapitalist mod için oldukça kötü,...
yani bu gelinen nokta şimdilik ne şiş ne kebap oldu,..ne ABD tarifelere geçebildi ne de diğer ülkeler ABDyi takip edip birer ikişer tarife koyma yoluna gidebildiler,...gelinen nokta da üstüne bir de Trump düşük faiz le bu işe bir de cila yapmış oldu,..
ancak Trump bu işten vaz geçmeyecektir,..
çünkü ABD kendini takip ettirip, bu iş akım haline dönüşüp her ülkeye trife koydurabilirse ülkelerin tarife yoluna giriyor olması Çinin üretimine darbe vurur, çünkü nasıl ki ABD baş USD üreticisi ise, Çinde baş mal ve hizmet üreticisidir,...
mal ve hizmet satamayan ülkeler elbette mal ve hizmette alamayacaklardır,...tabi bu olabilseydi böyleydi,...
bu yola girldi,...gerildi, faizle gevşetildi, mahkemece boşa çıkarıldı,...
tarife askıda kaldı, faiz düşüşü extra yarar sağladı,
Trump şunu diyemez, len tarifemi engellediniz bende faizleri artıyorum,...
aslında aynı hesap tresten,...ama diyemez,...SP direk satar,...
Trump SP nin satmayacağı bir reçete bulmuştu,..
Trump ı bu konuda izlemeye devam,...
Yer İmleri