aynı şekilde esas faaliyet karını da yıllıklandır ve onu 10 ile çarp..çıkanı da ödenmiş sermayeye böl.
al sana 2.ayak.. bu da bir hesap yöntemi ve tek başında şirket değerlemesidir..
biz 4 tane ayrı modelden bulacağız..
böylelikle 2 oldu..
aynı şekilde esas faaliyet karını da yıllıklandır ve onu 10 ile çarp..çıkanı da ödenmiş sermayeye böl.
al sana 2.ayak.. bu da bir hesap yöntemi ve tek başında şirket değerlemesidir..
biz 4 tane ayrı modelden bulacağız..
böylelikle 2 oldu..
3. olarak
çok basit...son gelen özkaynaklrı,ödenmiş sermayeye böl..
bu 4 ayağın en gaddarıdır..şirketin dükkan kapattığını farket lot başına sana vereceği paradır bu..
esas dinamiktir..en net halidir..statik fiyat diyorum ben buna..
bu 3.
2024/3 bilançodayız diyelim..
bu bilançodaki Özkaynak 115 tl...
gel 2023/3 bilançosuna...ordaki Özkaynak 80 tl ve bilanço tarihindeki fiyat 5 tl..
bugün kü fiyat önemli değil..
basit oran kur..
5 tl karşılığı 80 tl Özkaynak var ise, 115 karşılığı fiyat ne olmalı...7,18 i bulduk mu..
al sana 4. ayak..bak şimdi bugünkü fiyatına..
şimdi 4 tane ayrı fiyat var yani eder var elimizde..ortalamayı alacağız.
100 desek hepsine, her bir model 25 olur değil mi..eşit aldığımız vakit..
eşit almayacağız..
ben Özkaynak modelinin çarpanını 37 alırım mesela..
net dönem karına göre çıkan rakamın katsayısı da benim için 20 dir mesela..neden ..net dönem karı değişir..varlık satarsın kar fırlar ama sürekli gelir değildir..
buna mukabil esas faaliyet karına verdiğim değer 30 dur mesela..
bunun gibi sizde ,size göre önemli olanların üstel ortalaması ile bu 4 ayağın ortalamasını alırsanız...
çok çok profösyenelce olmamakla birlikte,100 ky nín 85 nín önüne geçersiniz..
bu modelleme sanayi temettü veren bir sektör için geçerlidir.
banka,faktöring,gyo larda çok çalışmaz..
bir şekilde konuya girip kendinizi geliştirmeye başlayınca hemen kavrarsınız zaten..fort-ereğli-aselsan vb başlayın ...gerisi merak ve azminize kalmış
tekrar altını çiziyorum..
bu en basit şekilde statik usül değerlemedir..bu işi benden daha iyi bilenlerde vardır..
kalkıp da şu şu şu da hesaplanır şurdan da şu alınır vs vs gibi şeyler demesinler...
bendeki değerleme modelinde bunun gibi 3 kısım daha var..
sermaye karlılığı, yatırım karlılığı, borçlar, nakit akım, büyüme radyoları vs vs gibi ayrı grupların modellemeleride var..
bu, küçük yatırımcının en basit şekilde ve yüksek oran doğrululukla bulacağı bir modelleme...
kesinlikle üzmez..
Yüksekten satıp düşükten alacaksınız ne kadar zor olabilir? Sakız çiğnemek, merdiven çıkmak gibi bir şey. Bunu yapamayan da kendine yatırımcı demesin artık pes ya.
Yer İmleri