14.6 milyar TL, bireysel bazda küçük görünse de toplumsal ve altyapı projeleri açısından bakıldığında oldukça ciddi bir kaynaktır. 2026 yılı maliyetleri ve ekonomik verileri (Mart 2026 döviz kuruyla yaklaşık **440-450 milyon Dolar**) üzerinden bu parayla yapılabilecekleri şöyle listeleyebiliriz:
### 1. Eğitim ve Sağlık Yatırımları
Bu bütçe ile Türkiye'nin dört bir yanına modern tesisler inşa edilebilir:
* **
42 Adet Tam Donanımlı Okul:** 24 derslikli ve atölyeleri olan büyük bir meslek lisesinin yaklaşık maliyeti 345-350 milyon TL'dir. Bu parayla yaklaşık **42 tane** devasa eğitim kompleksi sıfırdan yapılabilir.
* **
3 Büyük Şehir Hastanesi veya Onlarca Devlet Hastanesi:** Orta ölçekli bir devlet hastanesinin maliyeti göz önüne alındığında, Türkiye'nin farklı illerine yayılmış **10-15 adet modern hastane** binası inşa edilebilir.
### 2. Konut ve Barınma
TOKİ ve genel inşaat maliyetleri (m² birim fiyatı 2026 için ortalama 20.000 - 25.000 TL bandında) baz alındığında:
* **
Yaklaşık 6.000 - 7.000 Sosyal Konut:** 100 m² büyüklüğünde, depreme dayanıklı yaklaşık **6.500 adet daire** anahtar teslim şekilde inşa edilip ihtiyaç sahiplerine verilebilirdi.
### 3. Teknoloji ve Ulaşım
* **
6-7 Adet Airbus A320neo Yolcu Uçağı:** Havayolu filosuna katılacak bu kadar uçak, ciddi bir operasyonel güç sağlar.
* **Metrobüs veya Raylı Sistem Hattı:** Yaklaşık **15-20 kilometrelik** modern bir tramvay hattı veya çok geniş bir elektrikli otobüs filosu (yaklaşık 800-900 adet elektrikli otobüs) kurulabilirdi.
### 4. Sosyal Yardımlar ve Tarım
* **
800 Bin Öğrenciye Burs:** Üniversite öğrencilerine bir yıl boyunca ayda **1.500 TL** ek burs verilse, bu paradan yaklaşık **810.000 öğrenci** faydalanabilirdi.
* **Tarım Desteği:** Yaklaşık **
300.000 çiftçiye**, üretim maliyetlerini düşürmek amacıyla kişi başı **50.000 TL** doğrudan hibe desteği sağlanabilirdi.
---
### Karşılaştırmalı Tablo (Özet)
| Yatırım Alanı | Ne Kadar Yapılabilirdi? |
| --- | --- |
| **Büyük Modern Okul** | 42 Adet |
| **Sosyal Konut (100m²)** | 6.500 Adet |
| **Elektrikli Belediye Otobüsü** | ~850 Adet |
| **Öğrenci Bursu (Yıllık)** | 810.000 Kişi |
> **Not:** Bu hesaplamalar 2026 yılı resmi birim maliyetleri ve yaklaşık piyasa verileri kullanılarak yapılmıştır.
NE GEMINIYMIŞ BEEE
TOGG hepsini yedi mi şimdi

Yer İmleri