Sayfa 582/1009 İlkİlk ... 82482532572580581582583584592632682 ... SonSon
Arama sonucu : 8072 madde; 4,649 - 4,656 arası.

Konu: Dolarda Yükseliş Kaçınılmaz

1. [QUOTE=gundwane;932433]TRENDHOUND geçen eurusd için spekülasyon yapılamayacak kadar büyük dedi. Yanılıyor.............QUOTE]

Dostum, yanılma ihtimalim pekala olabilir ama bu sıfıra yakındır. Günlük spot işlem hacmi 1 trilyon dolara yakın olan EURUSD paritesine spekülasyon yapmak suretiyle yön vermek mümkün değildir. Merkez bankaları eliyle manipülasyon yapılıyor olabilir (zaten yapılıyor da) ama o değişik kategoridedir. Yalnız EURUSD de değil, diğer paritelerde de spekülasyon sonucu yön verilemez. USDTRY paritesine bakalım: Günlük FX işlem hacmi 5 trilyon dolardan fazladır. Bunun %50 civarı spot işlem hacmidir. USDTRY'nin ortalama spot günlük işlem hacmi bu toplam spot hacmin %2 si kadardır yani 50 milyar dolar (gerçi son aylarda bu hacim %50 gibi düşmüş durumda). Böyle derin ve çok yüksek hacimli bir piyasaya dünyanın en büyük fonları spekülasyon yoluyla müdahale etmeye kalksa bile yine de beceremezler. Sonuçta da FX deki paritelere spekülasyon yoluyla yön vermek abesle iştigaldir.
    20 Mart 2025'te 27.80 maliyetle YKBNK aldım (tek kağıt, ful borsadayım). 30.4.2025 vadeli hedge pozisyonum %10 zarar ile kapandı.

2.  Alıntı Originally Posted by BORA YAŞAR Yazıyı Oku
    USDTRY VİOP kontratlarda kaldıraç 18 gibi.

Oysa bu BİST kontratlarında 12 kadar.

Yani daha ucuza daha çok kapsamlı bir kontrat döviz kontratı.
    Başlangıç teminatlarına oranla maximum kaldıraç oranlarıdır bunlar ama 5 kaldıraçtan fazlası aşırı risk içerir, tamamen bir profesyonel gibi pozisyonu yönetmeniz icabeder yani stoploss'u daha pozisyonu açmadan belirlemek, sonra da taviz vermeden uygulamak, her zaman bir B planına sahip olunması vs vs. Bunları uygulamak da son derece güçtür ve bilgi beceri tecrübe ve makul ölçüde risk iştahı gerektirir.
    20 Mart 2025'te 27.80 maliyetle YKBNK aldım (tek kağıt, ful borsadayım). 30.4.2025 vadeli hedge pozisyonum %10 zarar ile kapandı.

3.  Alıntı Originally Posted by sadecegrafik Yazıyı Oku
    Yüksek Faiz Düşük Kur politikası meyve verdi. zakkum olabilir.

Osmanbey sahibinden 'kiralık'
    Tekstil sektörünün kalbinin attığı semtlerden Osmanbey’de zor günler yaşanıyor. Bir zamanlar boş dükkan bulmanın imkansız olduğu bölgede neredeyse iki binadan birinde kiralık ilanı asılı. Durum arka sokaklara indikçe daha da yoğunlaşıyor.

https://www.dunya.com/sektorler/osma...-haberi-381741
    Bir arkadaşım Osmanbey'deki dükkanını 1.5 milyon dolardan satılığa çıkarmıştı ama aradan 3 sene geçmesine rağmen satamadı. İstediği fiyat 12.5 yıllık kira getirisine tekabül ediyordu yani makul idi. Piyasa maalesef çok kötü. Nakit yok piyasada. Eh, 12.5 yıl olan amortisman süresi demek yılda %8 lik bir kira getirisi demek, hem de brüt. Bankalar %14 faiz veriyorken hiç kimse %8 e tamah etmez.

4. Tanıdığım mali müşavir arkadaşlarımla sohbet ederim sık sık, şirketlerin içinde bulunduğu durumu 1. elden öğrenmek amacıyla. Büyük kurumlarda çalışıyor bu arkadaşlarım, genelde de yabancı kökenli kurumlar. Şirketler çekle işlerini döndürmeye çalışıyorlar, 6 ila 12 ay vadeli çeklerle. Nakit ile iş yapan firma çok az.

5.  Alıntı Originally Posted by TRENDHOUND Yazıyı Oku
    Bir arkadaşım Osmanbey'deki dükkanını 1.5 milyon dolardan satılığa çıkarmıştı ama aradan 3 sene geçmesine rağmen satamadı. İstediği fiyat 12.5 yıllık kira getirisine tekabül ediyordu yani makul idi. Piyasa maalesef çok kötü. Nakit yok piyasada. Eh, 12.5 yıl olan amortisman süresi demek yılda %8 lik bir kira getirisi demek, hem de brüt. Bankalar %14 faiz veriyorken hiç kimse %8 e tamah etmez.
    Açıkçası kira hesabınız biraz hatalı, 12.5 yıl boyunca mülkün değerinin yerinde sayacağını varsayıyorsunuz, gayrimenkul fiyatları özellikle istanbulda enflasyonun üzerinde artıyor, kira getirisi de bonus oluyor, yani %12+8 gibi düşünmek daha doğru. Yoksa niye millet bu kadar parayı gayrimenkule gömme heveslisi olsun. Anapara vadeli mevduat faizinin üzerinde değerlenirken üstüne bir de kira geliri geliyor. Verdiğiniz örnek de cazip duruyor ama doğru hesap için kira ve satış fiyatını doğru belirlemek gerek. Üç yılda 1.5 milyondan satamadıysa o mülkün değeri 1.5 milyon değildir.

6.  Alıntı Originally Posted by BORA YAŞAR Yazıyı Oku
    Bakın daha başından beri yazıyorum.

Bu başlıkta elindekileri koruma amaçlı dolara yatırdığını ifade eden bir çok insan var.

Genelde kısa vadeli iniş çıkışa oynamıyorlar.

Şahsen benim amacım da bu.

100.000 dolarlık konrata al-sat 280 lira komisyon veriyorum.

Para mı allahaşkına?

Mevduatçıların başlıkta en çok yazıp çizdikleri konu,banka EFT ücreti alıyor mı almıyor mu?

Bunun gibi bir şey.

Kaldı ki dolar çıkış sürecine girdiğinde istediğiniz zaman kapatırsınız pozisyonunuzu olur biter.
    Dedikleriniz doğru, viop konusunda bilgisi olmayanlar için yazdım tüm yönlerini bilsinler diye.
    Dövizle iş yapan kişi/şirketlerin ya da döviz kredisi kullananların mutlaka viop öğrenip kullanması lazım.
    Bunun dışında dolarına faiz getirisi almak isteyip de fiyat hareketlerinden rahatsız olanlar da önerdiğiniz şekilde kullanabilir.
    Borsada hisselerinin temettü gelirlerini almak isteyen, onun dışında iniş çıkış istemeyenler de viopla fiyatlarını sabitleyebilir.
    VİOP yerine varant da kullanılabilir, hisse senedi gibi alıp satılıyor, ben varantı tercih ediyorum mesela, teminat yok ancak onun da başka dezavantajları var.

7. [QUOTE=TRENDHOUND;934330]
     Alıntı Originally Posted by gundwane Yazıyı Oku
    TRENDHOUND geçen eurusd için spekülasyon yapılamayacak kadar büyük dedi. Yanılıyor.............QUOTE]

Dostum, yanılma ihtimalim pekala olabilir ama bu sıfıra yakındır. Günlük spot işlem hacmi 1 trilyon dolara yakın olan EURUSD paritesine spekülasyon yapmak suretiyle yön vermek mümkün değildir. Merkez bankaları eliyle manipülasyon yapılıyor olabilir (zaten yapılıyor da) ama o değişik kategoridedir. Yalnız EURUSD de değil, diğer paritelerde de spekülasyon sonucu yön verilemez. USDTRY paritesine bakalım: Günlük FX işlem hacmi 5 trilyon dolardan fazladır. Bunun %50 civarı spot işlem hacmidir. USDTRY'nin ortalama spot günlük işlem hacmi bu toplam spot hacmin %2 si kadardır yani 50 milyar dolar (gerçi son aylarda bu hacim %50 gibi düşmüş durumda). Böyle derin ve çok yüksek hacimli bir piyasaya dünyanın en büyük fonları spekülasyon yoluyla müdahale etmeye kalksa bile yine de beceremezler. Sonuçta da FX deki paritelere spekülasyon yoluyla yön vermek abesle iştigaldir.
    Her ticari emtianın bir dayısı vardır..
    FX camiasının dayılarıda MB larıdır..

Spekülasyon manipülasyon onların oluru olmadan onlara ragmen yapılamaz..
    2005 yılında daha alan greenspan FED başkanı ike FX e bulaştım idi..
    Dinle bunları ama dediklerini tersini yap dendi idi.

Şu an FED in ECB in 1 1.5 sene içinde nasıl hareket edeceği BİLİNİYOR..

8.  Alıntı Originally Posted by pilavli Yazıyı Oku
    Açıkçası kira hesabınız biraz hatalı, 12.5 yıl boyunca mülkün değerinin yerinde sayacağını varsayıyorsunuz, gayrimenkul fiyatları özellikle istanbulda enflasyonun üzerinde artıyor, kira getirisi de bonus oluyor, yani %12+8 gibi düşünmek daha doğru. Yoksa niye millet bu kadar parayı gayrimenkule gömme heveslisi olsun. Anapara vadeli mevduat faizinin üzerinde değerlenirken üstüne bir de kira geliri geliyor. Verdiğiniz örnek de cazip duruyor ama doğru hesap için kira ve satış fiyatını doğru belirlemek gerek. Üç yılda 1.5 milyondan satamadıysa o mülkün değeri 1.5 milyon değildir.
    Amerika ve Avrupa'da QE'nin yavaşlaması ve sonlanması ile 1 milyon dolar değerinin üzerinde gayrimenkullerin Türkiye'de önümüzdeki 10 yıl dolar bazında değerlenmeleri ciddi anlamda zor gözüküyor. O nedenle de çok düşük kira çarpanlarında dahi alıcı çıkmayabiliyor. Kiranın tahsili , yüksek meblağlı kiranın ödenebilirliği ve devamlılığı, kiradan alınan vergi ve emlak vergisi bu tür yüksek değerli gayrimenkullerde risk unsurları içerebiliyor.
    En güçlü veya en zeki olan değil, DEĞİŞİME en açık olan türler hayatta kalır...Charles Darwin
    https://twitter.com/r_x_p_u

Sayfa 582/1009 İlkİlk ... 82482532572580581582583584592632682 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •