Sayfa 1006/7020 İlkİlk ... 65069069569961004100510061007100810161056110615062006 ... SonSon
Arama sonucu : 56156 madde; 8,041 - 8,048 arası.

Konu: Sanat Mozaik

1. Paramount Network, Kevin Costner'in yeni dizisi Yellowstone'un resmi fragmanini yayinladi.

2. Warner Bros. Pictures, Annabelle Wallis, Jeremy Renner ve Jon Hamm'in rol aldigi komedi Tag'in posterini yayinladi.

3. Ingiliz sair John Milton, 27 Nisan 1667’de Kayip Cennet (Paradise Lost) epik siirini Londrali yayinci Samuel Simmons’a 10 Pound karsiliginda satti.

4. Ingiliz yazar, kadin haklari savunucusu ve Kadin Haklarinin Gerekcelendirilmesi'nin yazari Mary Wollstonecraft'in dogum yildonumu (27 Nisan 1759)

"Erkekler kolece itaatimiz yerine, akilci arkadasligimizi tercih edip zincirlerimizi kirmamiza comertce yardim etselerdi, bizlerin daha dikkatli kiz cocuklara, daha duyarli kiz kardeslere, daha sadik eslere, daha akilci annelere - kisaca daha iyi yurttaslara - donusecegimizi gorurlerdi. O zaman onlari daha gercek bir sevgiyle severdik, cunku kendimize saygi duymayi ogrenirdik."

"They would men but generously snap our chains, and be content with rational fellowship instead of slavish obedience, they would find us more observant daughters, more affectionate sisters, more faithful wives, more reasonable mothers - in a word - better citizens. We should then love them with true affection, because we should learn to respect ourselves."

5. Alman besteci ve piyanist Ludwig van Beethoven, unlu piyano eseri Fur Elise'nin bestesinin 27 Nisan 1810’da tamamladi.

6. Amerikan dusunur, yazar ve sair Ralph Waldo Emerson'in olum yildonumu (27 Nisan 1882)

"SIK ve cok gulmek; zeki insanlarin saygisini ve cocuklarin sevgisini, sefkatini kazanmak; durust elestirilerin takdirine layik olmak ve yanlis arkadaslarin ihanetlerine katlanabilmek; guzelligi takdir edebilmek, baskalarindaki "en iyiyi bulabilmek"; saglikli bir cocuk, bahçcelik bir arazi ya da daha iyi duruma getirilmis bir sosyal durum yoluyla bu dunyayi oldugundan biraz daha iyi birakarak terk etmek; bir tek yasamin bile sirf siz yasadiniz diye daha rahat soluk almis oldugunu bilmek.Iste basarmis olmak budur."

Tek basima koruluga, dere vadisine
    Iniyorsam biri sanmayin kaba ve hasin;
    Gidiyorum ben ormanin efendisine
    Sozlerini alip insanlara getirmek icin.

Kollarimi kavusturmam yuzunden,
    Dere kenarinda, tembellikle suclamayin beni;
    Defterime bir harf yazar, gokyuzunden
    Gecip giden bulutlardan her biri.

Azarlamayin beni, ey caliskan kesim
    Getirdigim aylak ciceklerden oturu;
    Elimdeki her yildizcicegi benim
    Gider eve bir fikirle yuklu.

Yok asla ciceklerdeki nakislarin
    Haricinde bir baska sir,
    Cardaklarda soylediginden baska kuslarin
    Asla gizli tarih olmamistir.

Tasindi tarlandan ilk verim
    Gucuyle eve dogru okuzun,
    Buyudu arazinde, benim
    Bir siirde topladigim ikinci urun.

7. Amerikan edebiyatinda cok onemli bir figur kabul edilen, romantik sair Hart Crane’nin olum yildonumu (27 Nisan 1932)

Agacin ustunde elma, sehvetidir kadinin-
    Pariltilarla asili, gunesten maskarasi.
    Agac, kesmis solugunu kadinin; yeltenip
    Yukselip ustune dal dal, dilsizce dilli sesi
    Cikiıverir gozlerine bir kararti perdesi.
    Kadin tutsak agaca ve yesil parmaklarina.

Ve kendini agac sanir dusuncesinde kadin.
    Ruzgar kucaklayip orer taze damarlarini,
    Kaldirir onu goklere, ucari mavilige,
    Ellerinin atesini bogup gun isiginda.
    Hic anisi yok kadinin, korkusu, umudu yok
    Ayaklarindaki ottan ve golgelerden ote.

The apple on its bough is her desire,—
    Shining suspension, mimic of the sun.
    The bough has caught her breath up, and her voice,
    Dumbly articulate in the slant and rise
    Of branch on branch above her, blurs her eyes.
    She is prisoner of the tree and its green fingers.

And so she comes to dream herself the tree,
    The wind possessing her, weaving her young veins,
    Holding her to the sky and its quick blue,
    Drowning the fever of her hands in sunlight.
    She has no memory, nor fear, nor hope
    Beyond the grass and shadows at her feet.

8. Yunan sinemasinin oncu yonetmenlerinden Theodoros Angelopoulos'un dogum yildonumu (27 Nisan 1935)

Sayfa 1006/7020 İlkİlk ... 65069069569961004100510061007100810161056110615062006 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •