Sayfa 106/637 İlkİlk ... 65696104105106107108116156206606 ... SonSon
Arama sonucu : 5090 madde; 841 - 848 arası.

Konu: ...:::Beyaz Yaka için Yatırım Koçluğu...:::

1. İş bir noktadan sonraşu noktada kilitleniyor...Risk alarak yılda ortalama %30-40 getiri mi? Yoksa çok çok az risk alarak yılda %15 getiri mi? Ortalaam enflasyon %10 ve mevduat-tahvil faizi gibi garantili kazançların getirisi de %12 diyelim...Ben şahsen erken emeklilik planı yapan bizim gibiler için az riskli olanını tercih ederim.

2. Konuyu sayısal bir örnekle açayım.

Biri size dese ki, %50 getiri potansiyeli olan bir yatırım aracı var, ama bunun gerçekleşme ihtimali %25...diğer tarafta %20 getiri potansiyeli olan başka bir yatırım var, bunun ihtimali de %60...hangi alternatifi seçerdiniz??

3. Sayın Cautionary,
    Bu sorunuzun cevabı kişinin kişilik ve yatırımcı özelliklerine göre değişir.

Yada tam tersten bakarsak, kişilerin vereceği cevaba göre, kişilik ve yatırıncı özellikleri ortaya çıkabilir.

Ama sorun şu ki, bu farazi sorunun cevabını farazi olarak ben %50 riski alırım diyenlerin çok çok büyük bir kısmının, verdikleri soğukkanlı farazi cevap ile riski gerçekten aldıkları zamanki davaranış özellikleri taban tabana zıt olacaktır.

Gerçekler karşısındaki davranış modelleri hep kayıplara sebep olacaktır.

Bu farazi sorunun nasıl cevaplanacağını bilemem ama şunu bilirim ki, gerçekte kimse çıkıp size borsaya şu dönemde girersen %50 kazanacaksın ama bu %25 ihtimalle gerçekleşir, aynı dönemde dolarda %20 kazanacaksın %60 ihtimalle, diyemez.

Bence siz çok anlamlı bir amaçla başlattığınız bu başlığın, diğer başlıklar altında bol kepçe tartışılan ama hiçbşr şekilde bir yere varılamayan olasılık hesapları ile boğulmasına izin vermeyin. Bizde, özellikle genç beyaz yakada faydalanmaya devam etsin. Elbette başlık sizin takdir sizin.

Beninkisi sadece öneri.

SM-G920F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.

4. Sevgili Cauti,

Ornek farazi de olsa sahsen ben sizin tercih ettiginiz sekilde yapiyorum tercihlerimi.

Bu konuda Sn.Ctugrul ile muttefik olarak yazdiklarimiz ilgili topicte duruyor.

Insan kazandiginda bu kazanci biriktirmek ister.

Soru, hangi asset'te birikim yapacaksiniz ? noktasina geliyor sonucta.

Bizim yillardir kararimiz belli.

5. Sevgili ctugrul,

Aslında pek çok arkadaş sizin gibi düşünüyor...karmaşık ihtimal hesapları filan. Hatta böyle bir ihtimal hesabı mantıklı değil, ya da mümkün değil vs.

Aslında seçim kolay, beklenen deger teoremi denen bir kavram var...kısaca şunu söyler..bir yatırımın beklenen getirisi, beklenen değer artışı ile ihtimalin çarpımına eşittir.

1-) Beklenen getiri=%50*%25=%12,5
    2-) Beklenen getiri= %20*%70=%14

Hesap ortada aslında.

Bu konuyu şundan açtım...her zaman yüksek getiri ön planda oluyor, buna odaklanılıyor, ama riskler göz ardı ediliyor.

Biz burada uzun vadeyi konuşuyorsak, riski az ve getirisi makul opsiyonlara odaklanmalıyız.

Alıntı Originally Posted by ctugrul Yazıyı Oku
    Sayın Cautionary,
    Bu sorunuzun cevabı kişinin kişilik ve yatırımcı özelliklerine göre değişir.

Yada tam tersten bakarsak, kişilerin vereceği cevaba göre, kişilik ve yatırıncı özellikleri ortaya çıkabilir.

Ama sorun şu ki, bu farazi sorunun cevabını farazi olarak ben %50 riski alırım diyenlerin çok çok büyük bir kısmının, verdikleri soğukkanlı farazi cevap ile riski gerçekten aldıkları zamanki davaranış özellikleri taban tabana zıt olacaktır.

Gerçekler karşısındaki davranış modelleri hep kayıplara sebep olacaktır.

Bu farazi sorunun nasıl cevaplanacağını bilemem ama şunu bilirim ki, gerçekte kimse çıkıp size borsaya şu dönemde girersen %50 kazanacaksın ama bu %25 ihtimalle gerçekleşir, aynı dönemde dolarda %20 kazanacaksın %60 ihtimalle, diyemez.

Bence siz çok anlamlı bir amaçla başlattığınız bu başlığın, diğer başlıklar altında bol kepçe tartışılan ama hiçbşr şekilde bir yere varılamayan olasılık hesapları ile boğulmasına izin vermeyin. Bizde, özellikle genç beyaz yakada faydalanmaya devam etsin. Elbette başlık sizin takdir sizin.

Beninkisi sadece öneri.

6.  Alıntı Originally Posted by Cautionary Yazıyı Oku

..bir yatırımın beklenen getirisi, beklenen değer artışı ile ihtimalin çarpımına eşittir.

.
    Sevgili Cautionary,
    Ben bunu ilk defa duyuyorum. WF'ın veya onun hocası kabul edilen BG'ın değerleme modellerini okudum ama bunu daha önce duymamıştım.

Tanımlamada bir terslik var gibi sanki. Denklemin bir tarafında "Beklenen getiri" diğer tarafında "Beklenen Değer Artışı" ifadeleri var. Bunlar aynı şeyler değil mi, zaten?

Beklenen getiri dediğimiz şey, sizin alım yaptığınız nokta ile çıkış yaptığınız nokta arasındaki yüzdesel değer ise, bu değer aynı zamanda sizin paranızın değer artışıda olmazmı? Örneğin başra 100 TK param var. 150 TL oaram olmasını bekliyorum. Bu 50 TL hem beklenen getri hemde beklenen değer artışı olmuyor mu?

Ayrıca denklemin diğer tarafı da birde "İhtimal" tanımı var.

İki sorum var,
    1-Bu ihtimal rakamı neye göre belirleniyor? Örnekle açıklarmısınız? Mesela BIST 100'ün 6 ay sonra %30 değer kazanma ihtimali nedir? Nasıl hesaplanır?
    2- "Beklenen getiri" ve "Beklenen Değer Artışı" aynı şey ise, bir denklemin iki tarafında var olan aynı değeri, bir tarafta bir rakamla çarparken diğer tarafta çarpmayıp aynı değeri buluyorsak, aynı değeri çarptığımız rakamın 1 olması gerekmezmi?

7. Basit bir finans matematiğinden bahsediyorum...Master ya da doktora düzeyindeki eğitimlerin giriş konularındandır, lisansta mühendislik okudum, ama lisanta da anlatılıyor olması lazım.

İfadelere takılmayın...çok temel bir şeyden bahsediyorum...Olasılık hesabından yani....önünde iki seçim var, birinde bir saat çalış sana 40 tl vereceğim diyor iş veren...diğerinde ise yazı tura atacağız yazı gelirse 100 tl verceğim, tura gelirse para yok diyor...hangisini seçersin. birinde 40 tl alman garanti, 40*%100=40 tl..diğerinde %50*100=50 tl(yazı gelme ihtimali %50 dir).

Yani rasyonel insan şöyle yapmalı...%50 ihtimalle 100 tl kazanma ihtimalinin beklenen getirisi, 50 tl olduğu için bunu garanti 40 tl ye tercih etmeli.

Ama insanın psikolojik yapısı şöyle çalışıyor...emek verip uğraştığı için, 40 tl garanti parayı, yazı tura atıp yazı gelirse 100 tl ye tercih eder...ama rasyonel insan beklenen getirisi daha yükske olduğu için yazı tura atmayı tercih etmesi gerekirdi.

Olayı portföy yönetimi açısından ele alırsak..aynı mantıkla...mevduat %10 vaadediyor, gerçekleşme ihtimali %100...hisse piyasası %30 vaadediyor, gerçekleşme ihtimali %30...birinde beklenen getiri %10 iken, ikincisinde %9 çıkar...rasyonel insan mevduatı tercih etmesi gerekirken, pek çoğumuz yüksek getiriye odaklanıp, riskleri iyi analiz edemediği için hisse piyasasını tercih ediyor.

ihtimal nasıl belirleniyor vs..işin detaylı teorisine girmeyeceğim...literatürde expected value diye geçer...özellikle portföyün beklnen getirisi hesaplanırken, her enstrümanın beklenen getirisi hesaplanır, sonra portföydeki ağırlıklarına göre portföyün ortalama getirisi hesaplanır...hepimiz az çok biliyoruz bunu, özellikle tecrübeli arkadaşlar otomatik uyguluyordur bunu...ama teoriden habersiz pek çoğumuz.

8.  Alıntı Originally Posted by Cautionary Yazıyı Oku
    Basit bir finans matematiğinden bahsediyorum...Master ya da doktora düzeyindeki eğitimlerin giriş konularındandır, lisansta mühendislik okudum, ama lisanta da anlatılıyor olması lazım.

İfadelere takılmayın...çok temel bir şeyden bahsediyorum...Olasılık hesabından yani....önünde iki seçim var, birinde bir saat çalış sana 40 tl vereceğim diyor iş veren...diğerinde ise yazı tura atacağız yazı gelirse 100 tl verceğim, tura gelirse para yok diyor...hangisini seçersin. birinde 40 tl alman garanti, 40*%100=40 tl..diğerinde %50*100=50 tl(yazı gelme ihtimali %50 dir).

Yani rasyonel insan şöyle yapmalı...%50 ihtimalle 100 tl kazanma ihtimalinin beklenen getirisi, 50 tl olduğu için bunu garanti 40 tl ye tercih etmeli.

Ama insanın psikolojik yapısı şöyle çalışıyor...emek verip uğraştığı için, 40 tl garanti parayı, yazı tura atıp yazı gelirse 100 tl ye tercih eder...ama rasyonel insan beklenen getirisi daha yükske olduğu için yazı tura atmayı tercih etmesi gerekirdi.

Olayı portföy yönetimi açısından ele alırsak..aynı mantıkla...mevduat %10 vaadediyor, gerçekleşme ihtimali %100...hisse piyasası %30 vaadediyor, gerçekleşme ihtimali %30...birinde beklenen getiri %10 iken, ikincisinde %9 çıkar...rasyonel insan mevduatı tercih etmesi gerekirken, pek çoğumuz yüksek getiriye odaklanıp, riskleri iyi analiz edemediği için hisse piyasasını tercih ediyor.

ihtimal nasıl belirleniyor vs..işin detaylı teorisine girmeyeceğim...literatürde expected value diye geçer...özellikle portföyün beklnen getirisi hesaplanırken, her enstrümanın beklenen getirisi hesaplanır, sonra portföydeki ağırlıklarına göre portföyün ortalama getirisi hesaplanır...hepimiz az çok biliyoruz bunu, özellikle tecrübeli arkadaşlar otomatik uyguluyordur bunu...ama teoriden habersiz pek çoğumuz.
    Çok güzel anlatmışsın.
    Ancak çoğu yatırımcı ve insanlar rasyonel değil daha “insani†olduğundan garanti parayı seçmiş olabilir

http://islamiktisadi.net/index.php/2...ichard-thaler/
    Yatırım tavsiyesi içermez ve asla yatırım tavsiyesi DEĞİLDİR.

Sayfa 106/637 İlkİlk ... 65696104105106107108116156206606 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •