Artan

38,72 10 18:10
1,32 10 18:10
156,20 10 18:10
145,20 10 18:10
13.620,00 9.99 18:10
Artan Hisseler

Azalan

30,96 -10 18:10
14,64 -9.96 18:10
585.100,00 -9.85 18:10
28,46 -8.19 18:10
2,79 -7.31 18:10
Azalan Hisseler

İşlem

12.407.378.932,25 18:10
8.790.086.131,88 18:10
6.391.210.512,19 18:10
6.249.460.477,35 18:10
5.938.404.533,40 18:10
Tüm Hisseler
Sayfa 1085/1113 İlkİlk ... 8558598510351075108310841085108610871095 ... SonSon
Arama sonucu : 9840 madde; 8,673 - 8,680 arası.

Konu: ...::: Beyaz Yaka İçin Tasarruf ve Yatırım Koçluğu-2 :::...

Hybrid View

Previous Post Previous Post   Next Post Next Post
  1.  Alıntı Originally Posted by Miriel Yazıyı Oku
    Haydar Acun'un anlattigi kadariyla piyasadaki temel analistlerden farklilastigi temel bir nokta var. Insanlar genel olarak finansal raporlarin icerisinde gelir tablosu ve gelir tablosunun gelecek senaryolarini modellemeye calisirken, Haydar bey bilancoya odaklandigini soylemisti. Benim gordugum kadariyla bu bircok kisinin yapmadigi bir husus.

Hedge denedim, yapamadigimi gorunce vazgectim; insan yonetemiyorum, dolayisiyla yonetmeye calismiyorum mantigi benim hosuma gitmisti, farkinda olmasi ve yapamadigi seyleri zorlamamasi guzel bence.

Ata Yatirim'i bu siralar cok begeniyorum, siteleri haric. Portfoyumu hicbir hizmet alamadigim Garanti'den buraya tasimayi planliyorum.
    ata yatırıma alışmadığın için olabilir...kullandıkça, bir şekilde benimsiyorsun...ama, web üzerinden, ana sayfadan işlem yapmayı kastediyorsan, çok zayıf..hele işlemlerin hızı arttığında bazen hiç işlem yapamıyorsun..ama orada da app üzerinden işlem yap diyorlar.

öte yandan şu an iki kurumla çalışıyorum..biri ata yatırım...zaten 99 da bu işlere ata online ile başladım..hala hesabım duruyor yani..cal center ı kalitelidir, arayınca düzgün temsilcilerle muhatap olursun...bence kalitesini her zaman belli bir seviye üzerinde tutabildiler..en azından 21 yıllık deneyimim bu yönde.

HA nın viop u beceremedik itirafı güzel..en azından ego sorunu olmadığını anlıyoruz...zaten becerememesinde aşırı boğa ruhlu olmasının etkisi var bence, hep hisseler daha da yükselmeli modunda olan birisi, portföyü hedge yaparak getirisini arttıramaz yoksa, atla deve değil hedge işi, biraz kafası çalışan, biraz da piyasayı bilen adam çok rahat yapar..HA gerçekten istese kralını yapar.

benim o iki hisseyle alakalı takıldığım esas unsur..aşırı küçük olmaları...fon büyüklüğü ve hisse oranlarına bakınca, piyasadaki lotların %30 u bu fonda..büyük risk..patronla anlaşman yoksa, bir bedelli açıklar mahveder seni...likit olmadığı için de elinde patlar mallar...yani iki durumda da kötü...patronla anlaşmalıysa etik değil, anlaşmamışsa bu sefer de çok riskli bir iş yapıyor demektir.
    Önemli dönüm noktalarını, beğendiğim analizleri Twitter dan da paylaşıyorum...@cautionary53

Alıntı Originally Posted by Cautionary Yazıyı Oku
    Biraz TEFAS a baktım...Genel olarak fonlar pek başarılı değil ama öne çıkanlar da var.

Haydar Acun'un MAC fonu başarılı. Ama diğerleri o kadar kötü ki, başarılı olanlar parlıyor doğal olarak. BIST ile kıyaslayınca 5 yılda bist %100 artarken, MAC fonu %370 artmış..Göz kamaştırıcı gibi..Ama, yıllık %36 ya denk geliyor. Böyle bakınca da normal bir getiri gibi...Dediğim gibi rakipler o kadar kötü ki, iyiler inici gibi parlıyor.

Benim yatırım işinde baktığım iki temel konu var. Birincisi sürdürülebilirlik, yani yeterince uzun süre tatminkar getiri, ve getiriler arasında yıldan yıla fazla sapma olmaması. İkincisi ise, bu getiriler nasıl elde ediliyor. Yani sonuç iyi olabilir, ama bu sonuca giderken nasıl tercihler yapılmış.

Mesela MAC fonunda, en çok ağırlığı olan iki hisse ditaş doğan ve çelik halat...doğru dürüst kar üretemeyen, 300 milyon piyasa değeri olan, benim kolay kolay yatırım yapmayacağım küçük hiseler....üstelik 20 yıldır piyasadalar, yani gelecek vaadediyor demek de zor...20 yılda dolar bazında yerinde saymış hisseler. Kerameti nedir bu hisselerin?

Bu nedenle MAC fonu birinci kriter açısından iyi olsa da, ikinci kriterden sınıfta kalıyor bence.

Ata portföyü ve yöneticisi Mehmet Gerzi de beğeniyorum...Rize'li hemşerim olduğu için de bir sempatim var tabi Birinci kriterden geçiyor ata hisse fonları..ikinci kriter olarak da detay bilgim olmasa da...genelde sanayi ağırlıklı ve büyük hisselere yatırım yapıyorlar. Bu açıdan da sınıfı geçiyor.

Tabi yıl uzadıkça, yıllık %5-10 gibi piyasa üstü getiri farkı, çok farkediyor..mesela ata portföyde hisse yoğun fon 5 yılda %200 getirmiş, mac fonu %370.. mac fonu yıllık ortlama getiri %36 iken, ata da %25...bileşik getirinin gücü

Öte yandan bir de tacirlerin fonu var..5 yılda %500 yapmış ve yıldan yıla getirileri de dengeli..Ancak, bunlar da çok al sat yapıyorlar, sevmediğim bir tarz...vade uzadıkça trade başarısı, başarısızlığa da dönebilir..

Bir de dönemin avantajı nedeniyle başarılı gözüken pasif fonlar var...döviz çok arttığı için yabancı hisselere yatırım yapan fonlar, hele bir de teknoloji ağırlıklıysa zaten çok iyi getrmiş oluyor...ama bunlar da benim nazarımda pasif fon gibi, dönem değişir, getiriler çok düşebilir.

bu açıdan bakınca 2016 başında 100 tl iken aldığımız gramda 5 e katladı, %400 getirdi...ama bu dönemin avantajı işte..önümüzdeki 5 yılda böyle bir getiri imkansız gibi...buna da çok dikkat etmek gerekiyor.
    İçinde rtalab, taze kuru gibi kilit hisseler olmayan fonlardan uzak durmak gerekiyor.

Şaka bir yana bizim burada emek vermeden göremediğimiz trendleri takip edip zamanında gerekli dönüşleri yapsalar yeterli aslında.

Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
    O egeli ben değilim

3. MAC fonunun buyuklugunu bılmıyorum ama bızdekı pıyasada hısse senetlerı agırlıklı olanlarda fon buyudukce endeks uzerı getırı saglamak da zorlasır... sahıs portfoyu gıbı degıl, bır gunde tutup yon degıstıremezsın, her hısseye gıremezsın, gırdıgınden oyle tek tusla cıkamazsın... mecbur ımkb 100 hatta 30 sırketlerıne yogunlasmak gerekır, o zaman da getırı endeks getırısıne yakınsar ıster ıstemez...

mevzuat ızın verıyor mu bılmıyorum... verıyorsa ve vıopta pay vadelılerde pozısyon alabılırlerse ordan ayrıstırabılırler kendılerını belkı bır mıktar.. ama lıkıdıte sorunu orda da var buyuk fonlar ıcın tabı, her ay vade sonu pozısyon tasıma problemı vs vs... kolay bır cozumu yok...
    Markets may remain irrational longer than you can remain solvent.

4. Profesyonel olarak kendi portföyümü yönetmeye başladığımdan bu yana, aktif işlem yaptığım portföy 3 yılda ortalama yıllık %45 getirmiş..Bu yıl pandemi dengemi bozana kadar, getirim çok daha iyiydi, bu yıl ortalamayı düşürdü bir miktar.

öte yandan, hiç bir şey yapmadan, yatış pozisyonundaki gram altın hesabım da 3 yılda yaklaşık %45 getirmiş yıllık...mevzu zaten sürdürülebilir olması getirilerin...altın iyi getirdi diye 10 yıl daha altında kalacak halimiz yok...konu hep burada tıkanıyor zaten.

mesela, mac fonu son 5 yıldaki getiri ortalaması olan %36 yı yine getirecek deseler, paramı bu fona yatırır..kendim uğraşmam..çünkü %10 civarı bir fark için, bu riki almaya, bu emeği harcamaya değmez bence...ama konu hep önümüzdeki 5-10 yıl boyunca ortalama getiri ne olacak sorusunda düğümleniyor.

aslında şu pandemi ortamı, gerek hayat, gerekse piyasalardaki keyfimi bozdu..yoksa, gayet mutlu mesut piyasalarda takılıyorduk...bir de az çok temel analiz ile giden hisseler bulunabiliyordu...artık iş iyice kumara döndü, nerede çer çöp hisse, hepsi uçtu kaçtı..giden büyük kağıtlarda dönemel hareketlerle gidiyor, o dönmde hissede değilsen yandın...endeksin %1 gittiği, hisse özelinde bir haberin olmadığı yerde ereğli tavan oldu...görülmüş iş değil...saçma işler bunlar...ya da paralı bir tarder giriyor, bakıyorsun petkim gibi bir hisse tavan oluyor...sevmiyorum ben böyle işleri.
    Önemli dönüm noktalarını, beğendiğim analizleri Twitter dan da paylaşıyorum...@cautionary53

5. hey gidi orlando calumeno..portföy yönetim stratejileri dersi almıştım mba deyken...2002 yılıydı...kriz sonrası, bedava fiyatlar, deli gibi alıyorum diyordu...şu an blooobberght de konuşuyor (net holding finansın başında)...bu da azılı boğalardandı.

her çıktığında yazıyorum bunu, farkındayım ama çok değerli adamlardan ders almışız, şimdi daha iyi anlıyorum.

Duhul
    Feb 2017
    İkamet
    Istanbul, New York
    Gönderi
    3,060
     Alıntı Originally Posted by Cautionary Yazıyı Oku
    Profesyonel olarak kendi portföyümü yönetmeye başladığımdan bu yana, aktif işlem yaptığım portföy 3 yılda ortalama yıllık %45 getirmiş..Bu yıl pandemi dengemi bozana kadar, getirim çok daha iyiydi, bu yıl ortalamayı düşürdü bir miktar.

öte yandan, hiç bir şey yapmadan, yatış pozisyonundaki gram altın hesabım da 3 yılda yaklaşık %45 getirmiş yıllık...mevzu zaten sürdürülebilir olması getirilerin...altın iyi getirdi diye 10 yıl daha altında kalacak halimiz yok...konu hep burada tıkanıyor zaten.

mesela, mac fonu son 5 yıldaki getiri ortalaması olan %36 yı yine getirecek deseler, paramı bu fona yatırır..kendim uğraşmam..çünkü %10 civarı bir fark için, bu riki almaya, bu emeği harcamaya değmez bence...ama konu hep önümüzdeki 5-10 yıl boyunca ortalama getiri ne olacak sorusunda düğümleniyor.

aslında şu pandemi ortamı, gerek hayat, gerekse piyasalardaki keyfimi bozdu..yoksa, gayet mutlu mesut piyasalarda takılıyorduk...bir de az çok temel analiz ile giden hisseler bulunabiliyordu...artık iş iyice kumara döndü, nerede çer çöp hisse, hepsi uçtu kaçtı..giden büyük kağıtlarda dönemel hareketlerle gidiyor, o dönmde hissede değilsen yandın...endeksin %1 gittiği, hisse özelinde bir haberin olmadığı yerde ereğli tavan oldu...görülmüş iş değil...saçma işler bunlar...ya da paralı bir tarder giriyor, bakıyorsun petkim gibi bir hisse tavan oluyor...sevmiyorum ben böyle işleri.

Ben de Mart 2017 itibariyle kendi fonumu aktif yönetmeye başladığımda, , tefastaki yatırım fonlarının izahname ve portfoy dağılımlarını örnek alarak yön vermeye başlamıştım.
    İlk başlarda temel-teknik analizlerle "tahmin edilebilir" ortam oluşuyordu. 2019 yılından sonra piyasadaki serseri para her şeyi değiştirdi. Ne alırsan ikiye-üçe katlar piyasası oldu. Tabi burda bir çok kişinin gözden kaçırdığı "USD" bazında da portfoyleri korumak/artırmaktı.
    Bu dönem her zaman olmaz.
    --
    Bakalım 2020'yi USD ve TL bazında nasıl kapatacağız. Rakamlar anlık günceldir
    Dağılımım :
    %66 Hisse
    %15 Eurobond
    %18 Bono
    %1 BES

takip ettiğim fonlar; MAC, GSP (2 kez temettü öder), AFT (dönemsel takipte) ,NNF, TKF
    “Sermaye piyasası, sabırsız kişiden sabırlı kişiye para aktaran bir araçtır". Warren Buffett
    "Don't be dazzled by the stock market.. It's a giant distraction" John Bogle

7.  Alıntı Originally Posted by Trade Shark Yazıyı Oku

Ben de Mart 2017 itibariyle kendi fonumu aktif yönetmeye başladığımda, , tefastaki yatırım fonlarının izahname ve portfoy dağılımlarını örnek alarak yön vermeye başlamıştım.
    İlk başlarda temel-teknik analizlerle "tahmin edilebilir" ortam oluşuyordu. 2019 yılından sonra piyasadaki serseri para her şeyi değiştirdi. Ne alırsan ikiye-üçe katlar piyasası oldu. Tabi burda bir çok kişinin gözden kaçırdığı "USD" bazında da portfoyleri korumak/artırmaktı.
    Bu dönem her zaman olmaz.
    --
    Bakalım 2020'yi USD ve TL bazında nasıl kapatacağız. Rakamlar anlık günceldir
    Dağılımım :
    %66 Hisse
    %15 Eurobond
    %18 Bono
    %1 BES

takip ettiğim fonlar; MAC, GSP (2 kez temettü öder), AFT (dönemsel takipte) ,NNF, TKF
    yaklaşık %40 yıllık bileşik getiri, gayet başarılı, tebrikler...bence 3-4 yıl gibi dönemlerde usd getiriye odaklanmaya gerek yok..5 yıl üzerinde usd ye bakmak doğru olur...benchmark olarak aynı dönemde bist ortalama getirisi ve ortalama enflasyon artışı baz alınabilir.

bir de şu yanılgıya düşmeyelim...fon yöneticileri iyi kazandırdı, biz de iyi kazandık ya..bist 100 dışı uçanları bir kenara bırakalım. bist 100 içinde bile dönemsel çok iyi getiriler oluyor...yani bist100 %30 gitmişken %60 kazanmak çok zor değil...çünkü bu dönemde pek çok bist100 hissesi %100 den çok artmış oluyor...yani banka almasan, sanayi hisselerinden bir portföy yapsan bist100 ü ikiye katlamak çok zor olmazdı.

buna değinen fon yöneticisi pek görmedim..iyi performasta bu konu çok etkili bence.

8. @nosfecagrı, bu yazdıklarımdan şu soncu çıkarabiliyor musun? orta vadeli hisse portföy+viop dönemsel hegde/rallilerde long...yıllık %50 ortalama getiri hiç de zor değil, sürdürülebilir de bence...ayrıca ekran karşında olmaya, anlık işlem yapmaya da gerek yok..robotla vs uğraşmaya da gerek yok.

yıllık %50 getiriyi beğenenler bu dediklerimi düşünsün ve çalışsın..yok yetmez, %100 hedefliyoruz diyenler, kendileri bilir...benim dediğimi %20 becerir bence, öbürünü belki %1, o da belki.

Sayfa 1085/1113 İlkİlk ... 8558598510351075108310841085108610871095 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •