Artan

15,86 9.99 18:10
136,50 9.99 18:10
13,56 9.98 18:10
29,38 9.96 18:10
55,75 9.96 18:10
Artan Hisseler

Azalan

113,50 -9.99 18:10
36,06 -9.99 18:10
186,80 -9.98 18:10
253,50 -9.95 18:10
580,00 -9.66 18:10
Azalan Hisseler

İşlem

11.548.192.361,10 18:10
11.434.325.772,56 18:10
10.432.490.576,58 18:10
8.841.301.680,52 18:10
6.814.036.599,75 18:10
Tüm Hisseler
Sayfa 1093/1230 İlkİlk ... 935939931043108310911092109310941095110311431193 ... SonSon
Arama sonucu : 9840 madde; 8,737 - 8,744 arası.

Konu: ...::: Beyaz Yaka İçin Tasarruf ve Yatırım Koçluğu-2 :::...

1.  Alıntı Originally Posted by nosfecagri Yazıyı Oku
    Paylaşımların hepsi Nefis herkese teşekkürler.

Ben de farklı bakış açısı getireyim, her gün işe zevkle gidiyorum orada da %250 kendimi veriyorum işim azsa sağa sola borsaya da gayet takılıyorum. Ekibim var, hepsinden memnunum seviyorum onlar da beni sevdiklerini söylüyorlar ( artik ne kadari mecburiyetten bilmek zor ) patronu da seviyorum. Keyfim yerinde. İşimle ilgili de oldukça iyiyim abd de avrupada sunumlar yaptım ödül aldım kendim teknik kökenliyim.

Belki çıksam daha çok kazanacağım ama çıkmaya hiç elim gitmiyor, onun yerine kazancımı degerlendireyim artırayım istiyorum. Çünkü mesela ayrıldın sirket kurdun ( geçmişte deneyimim var ) bin turlu kalitesiz adamla muhatap olacaksın, para alacaksin alamayacaksın canın sıkılacak, stresi sıkıntısı ayrı dert. Arkadaşlar çıkman lazım diyor ama ben de gayet memnunum çok kararsızım açıkçası. Birikim de yapabiliyorum %50 biriktiriyorum ortalama. Biraz şükretmeyi de bilmek lazım. Daha fazlası için sağlığı ömrü kaybedip bir de elindekinden olmak var...

SM-N985F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
    Hiç bir gün işe kufrederek, nalet okuyarak gitmedim. Son yıllarda eskisi kadar mutlu olmadığımı düşündüm, bana verilen değerin azaldığını hissettim ve çıkış kararı aldım. Arkadaşlarımdan saygısızlık girmedim, yöneticilerimden baskı vs görmedim. Bırakma zamanım geldi diye düşündüm ve bıraktım.

Şimdi, senin pozisyonunda işi bırakmanın bir anlamı yok.. işinde mutluysan, yöneticilerin de senden memnunsa, o zaman devam...sıkılana ya da değersiz hissedene kadar. Yeter ki finansal olarak Özgür ol, para kazanmak için değil, orada mutlu olduğun için işe gidiyorsan sıkıntı yok zaten.
    Önemli dönüm noktalarını, beğendiğim analizleri Twitter dan da paylaşıyorum...@cautionary53

Alıntı Originally Posted by kirk7 Yazıyı Oku
    amerikalilarin 4% kurali vardir, der ki:"yillik 4%'unu cekerek ihtiyaclarini giderebilecegin bir portfoy seni olene dek yasatir". tasa yazilmis bir kural degil elbette, uzun sureli tahvil ve hisse reel getirileri uzerinden ulasilan kaba bir parmak hesabi. bu kural da aslinda 25 yillik(300 aylik) bir harcamalar toplaminin yeterli olacagini ongoruyor. bence de temel olarak onemli olan harcamalarinizi dustukten sonra reel olarak degerinden bir sey kaybetmeyecek bir portfoy buyuklugu. beyaz yakalilar acisindan erisilebilir makul hedefin ben de ali bey'in de ifade ettigi gibi emekli maasi baglanana kadar yasaminizi cevirebileceginiz bir birikime sahip olmak oldugunu dusunuyorum. bu noktadan sonra ceketi alip cikabilme rahatliginda calismak cok zevkli olacaktir. ihtiyactan fazlasi icin ugrasirken aslinda kalan zamanimdan da calacagimi dusunuyorum.

esimle prim gunumuzu dolduracagimiz 48 yasina kadar calismayi ongoruyoruz. bunun ustune bir 2 yil daha calismak, toplam calisma suresine nazaran kucuk gorunebilir ama saglikli bir sekilde gecirilecek emeklilik suresine nazaran cok daha onemli bir oranda kayip demek bence. herkesin amacinda kucuk farkliliklar olabilir ama en onemli dinamikler yuksek bir birikim orani(hem birikimin artmasi hem de giderlerin az olmasi adina) ve yatirimlara saglanacak makul bir reel getiri diye dusunuyorum.
    Yüzde 4 kuralinin isledigini kendi acimdan söyleyebilirim. Bilmeden ulastigimi da söylemek zorundayim acikcasi.
    Calisma hayatinda her daim 60-70 yasindan önce is hayatimi bitirmek istedim ve o sekilde finansal planlar yaptim. Sonucunda 50 yasima gelmeden önce is hayatini biraktim. Asagi yukari 8 yil oldu is hayatimi bitireli. Ilk 2-3 yil sonunda sermayemim planladigimdan daha az eridigini fark ettim. Sermayem bir sekilde hisselerin hareketleriyle genelde yerinde sayiyor. Sahsen su ana kadar ilk hesaplamalarimin 1/3'i kadar sermayem eridi, ki basarili bir yatirimci degilim. Daha fazlasini harcayacagimi bekliyordum/hesaplamistim. Yasam tarzimda bir degisiklik olmadi. Calisirken nasil yasiyorsam öyle yasadim/yasiyorum.

Ancak yasam tarzinin büyük bir önemi var tabiiki.
    Bizim icin diger bir faktör cocugumuzun olmamasi oldu. Cocuklari olan arkadaslarin cok daha fazla emek sarf etmeleri gerekiyor mutlaka.

Fark ettigim diger bir nokta, kendi büyüklerimi göz önünde bulundurarak, yaslilikta tahminimizden daha az harcamanin gerektigini gördügümdür.
    Cok ciddi bir saglik sorunu olusmuyorsa masraflar da cok ciddi bir sekilde olmuyor.

Ancak isin icine hesap etmediginiz seyler girebiliyor (finansal olmayan) ve finansal özgürlügünüzü kazanmis olsanizda, istediginiz gibi yasayamiyorsunuz. O yüzden yapmis oldugunuz plani uygulamanizi tavsiye ederim.

3. Yazılanları okuyorum da asgari ücret kadar her ay yatırım yapılsa düzenli olarak, emeklilik (300 katı) hayal gibi..
    Asgari ücretin iki ile bile çok uzun zaman çalışmak gerekir..
    Diyelim 3000 tl 2020de her ay yatırım yaptık. Sene sonu 36000 TL biriktirdik.%20 de arttı birikim, 7200 ekledik.
    Bir sonraki seneye 43.200ile başladık.
    3200 her ay alım yaptık. 38400 TL. %20 de toplamadan 81600 TL.
    3500 her ay, 42000 TL.
    %20 artışla beraber 148320
    Sene oldu 2024.
    3700 her ay alım, 44400.
    +%20, 192.720 TL oldu.

Sene 2025, 4000 tl biriktirelim. 48000 TL %20ile birlikte 240.720 TL oldu.

5 senede bir Renault megane parası bile çıkaramadık. Hayırlı olsun.

Bu arada senede yatırılan toplam paraya %20 ekledim. Yani, ilk ay yatırılan 3000 tl ye de son ay yatırılan 3000 tl ye de %20 artış yazarak işimizi kolaylaştırdım. (sanki hepsini 1 ocakta almışız gibi) Buna rağmen hayattan çok uzağız.

Ben en iyisi marketcap i çok düşük olan defi(merkeziyetsiz finans) projelerine yatırıma devam edeyim... Bir kaç günde iki katına, bir kaç ayda 100 katına çıkan projeleri bulurum...

Ayrıca, 2015 senesi 1 Eylül de 1.500.000 TL lik koç holding hissesi almış olsaydık, 213.108,60 TL temettü almış, 522.624,43 TL de hisse senedi değer kazanmış olacaktı.
    2015 1 Eylül deki 1,5milyon TL ise şu anda 2,7 milyon TL değere eşit.
    Yani, 300 katı kuralı da her geçen sene fazlasıyla eriyor gibi...

SM-G955F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

4. Bir ay kadar önce bu ülkenin en değerli şirketi kent gıda değil miydi?
    Boşuna çabalıyoruz bence. Belki de bir ömür boyu daha da "ucuzlaşacağız".

Bu arada.com balonunda ya da büyük krizlerde borsa hariç piyasalar nasıl tepki gösterdi? Ciddi anlamda "her şey" mi düştü, tek kazanan vadeli mevduatlar mıydı?

Sanırım önce her şey düşüyor sonra altın/gümüş yükselmeye başlıyor, her şey düşmeye devam ederken. Doğru mu?

SM-G955F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Yazılanları ilgiyle okuyorum daha önce de yazmıştım.Şu an 50 yaşındayım 70 liyim yani bence gençken gezin eğlenin maaşın %10 unu gezmeye eğlenmeye harcayın hala gücüm kuvvetim yerinde tirmanirim yuzerim koşarım ama ne 30 undaki nede 40 daki gibi. ilk seyatimden biriktirdiğim dostluklarım var. Teknoloji sayesinde artık daha çok iletişimimiz var bunlardan biri Avustralyalı bilen bilir 6 ay çalışır 6 ay işi bırakıp gezerler diyeceksiniz ki onların para derdi yok evet çoğunun yok çünkü deneyimlerini hayatlarında kullanabiliyorlar kitapları gerçeklerle yaşamlarıyla harmanlayabiliyorlar çünkü bunun için zamanları var. Sizde sadece maaşın %10 unu biriktirip kendinize yeni dunyalar açabilirsiniz. Yılda 2000 Euro dan bahsediyorum. Lonely Planet alın bir tane rehber, sırtınıza çantanızı yuklenin dünya sizin.

6.  Alıntı Originally Posted by nilkiz Yazıyı Oku
    Yazılanları ilgiyle okuyorum daha önce de yazmıştım.Şu an 50 yaşındayım 70 liyim yani bence gençken gezin eğlenin maaşın %10 unu gezmeye eğlenmeye harcayın hala gücüm kuvvetim yerinde tirmanirim yuzerim koşarım ama ne 30 undaki nede 40 daki gibi. ilk seyatimden biriktirdiğim dostluklarım var. Teknoloji sayesinde artık daha çok iletişimimiz var bunlardan biri Avustralyalı bilen bilir 6 ay çalışır 6 ay işi bırakıp gezerler diyeceksiniz ki onların para derdi yok evet çoğunun yok çünkü deneyimlerini hayatlarında kullanabiliyorlar kitapları gerçeklerle yaşamlarıyla harmanlayabiliyorlar çünkü bunun için zamanları var. Sizde sadece maaşın %10 unu biriktirip kendinize yeni dunyalar açabilirsiniz. Yılda 2000 Euro dan bahsediyorum. Lonely Planet alın bir tane rehber, sırtınıza çantanızı yuklenin dünya sizin.
    Bence kim nasıl mutlu oluyorsa öyle yapsın. Bir reçete yazalım herkese uysun diyemiyorum şahsen.

Mesela ben evcil biriyim, internet, kitap ve asgari gıda ihtiyacı olsun, bir ay evden dışarı çıkmayabilirim. Ayrıca adrenalin sevmem, riskli işlerden hoşlanmam. Lunaparkta hız trenlerine vs bile binmem.

Yani, dünyayı gezeyim göreyim diye bir hevesim de yok. Çoğu kişi tarafından dünyanın en gezilesi görülesi şehirleri Stockholm ve Barcelona’da bulundum. Üstelik Barcelona’da katolanya bağımsızlık gösterileri vs vardı. Ortalık panayır yeri gibiydi. Tekrar gideyim demem. Üstelik Barcelona Türkiye dışında yasamak zorunda olsam ilk tercih edeceğim yer olur.

Özetle, nasıl mutlu olacaksanız, o yönde plan yapın, o yol doğrultusunda yürüyün. Hayat kısa, ileride mutlu olmak için bugün mutsuz olmadan yaşamaya çalışın derim. Naçizane abi tavsiyesi.
    Önemli dönüm noktalarını, beğendiğim analizleri Twitter dan da paylaşıyorum...@cautionary53

7. Yazılanları okuduktan sonra kendi ekonomik yaşam serüvenimi kısaca anlatmak geldi içimden.Benimkisi kimisi için nasıl yatırım yapmamalıyız hikayesi olarak da kullanılabilir.

Yaşım 43.Elektronik teknikeriyim.Asıl iş hayatımın temel dayanağı da bu mesleki eğitimimdir her ne kadar sonraları işletme fakültesi okumuş olsamda.Borsayla tanışmam çok eskilere dayanır.Henüz reşit değilken astsubay olan abimin hesabından işlem yapardım.Elimde iken tahtası kapanan hisselerim Meges Boya,Sevgi hastanesi,Gorbon ışıl.Sadece meges boya tasviye sonrası cüzzi bir miktar hesabıma para yatırmıştı diğerleri buhar oldu.Bu arada ailem fakir bir aileydi ama babam tasarrufun ordinaryus profösörüydü diyebilirim.2006 yılında kendi işyerimi açtım ufak bir işletme.İş hayatımdan kazandıklarımı para piyasalarına yatırdım.Sonraları çeşitlendirme anlamında şehir merkezinde arsa yatırımı yaptım.Olurda borsada bir aşama kat edemezsem burdan yürürüm diye düşündüm.(ordan da yürüyemedim)

Sayın Cautinary beni özelden kendisine sorduğum soru ile hatırlar.Eski Bisaş tekstil yatırımcısıyım.Batık hisse dedektörü gibiyim maşallah.Bu şirket tüm ekipmanını, arsasını ,işyerini satmış bir masa dört sandalye sekline dönmüştü.Yıllar içersinde şimdiki RALYH hissesine dönüştü.Tahmini 7 sene boyunca elimde tuttum.Sadece bu hissedeki satışımla üst gelir gurubuna girdim diyeyim kabaca.(Daha açık beyan etmek uygunsuz olur)Henüz bu değişimin hayatımdaki etkilerini ve dönüşümünü gerçekleştiremedim.Hala eskisi gibi yaşıyorum ve etrafımdaki hemen hemen hiç kimse bu tür bir ekonomik güce ulaştığımı bilmiyor.2008 doblo arabaya biniyorum.Burdan pay biçin işte.

Yaşadıklarımı bir rastlantıymış gibi anlatmak kendime ihanet olacağından bu tür bir sonuca nasıl olupta ulaştığımı kendimce anlatmak gerekirse;_

Hep doğru olanı yaptım.Kimsenin hakkına girmemek için ticaretimde hep dikkatli oldum.Para piyasalarına ve siyasi ekonomik gelişmelere hep madalyonun diğer yüzündeki gerçeği görmeye odaklandım.İşin aslı ben geldiğim bu seviyeye önce Allah u Teala nın bir lütfu sonra ise öngörülerimle ulaştım.Sayın Cautinary nin özellikle bu sayfada anlattığı bence en önemli değer tasarruftur.Biz atalarımızdan bu günki gibi har hurup harman savurmayı görmedik.2 liralık kazançlarla 5 liralık yaşamayı hiç görmedik.Babam 3 lira kazanırsa hep 2liralık yaşar 1 lira köşeye koyardı.

Günümüzde bozulan ekonomik yapıdan dertliyiz hepimiz.Evet çok doğru zor zamanlardan geçiyoruz.Ama asıl bizi zorlayan artık cebimizden fazlasını harcamaya sistemin izin vermemesidir.

8.  Alıntı Originally Posted by dealer35 Yazıyı Oku

Hep doğru olanı yaptım.Kimsenin hakkına girmemek için ticaretimde hep dikkatli oldum.Para piyasalarına ve siyasi ekonomik gelişmelere hep madalyonun diğer yüzündeki gerçeği görmeye odaklandım.İşin aslı ben geldiğim bu seviyeye önce Allah u Teala nın bir lütfu sonra ise öngörülerimle ulaştım.Sayın Cautinary nin özellikle bu sayfada anlattığı bence en önemli değer tasarruftur.Biz atalarımızdan bu günki gibi har hurup harman savurmayı görmedik.2 liralık kazançlarla 5 liralık yaşamayı hiç görmedik.Babam 3 lira kazanırsa hep 2liralık yaşar 1 lira köşeye koyardı.

Günümüzde bozulan ekonomik yapıdan dertliyiz hepimiz.Evet çok doğru zor zamanlardan geçiyoruz.Ama asıl bizi zorlayan artık cebimizden fazlasını harcamaya sistemin izin vermemesidir.
    İşin özeti burada bence...biraz inançla alakalı bir konu...bu nedenle detaya girmeye gerek yok...ama ben de bu görüşteyim...zaten şuna inanıyorum, çok para biraz yazgı işi...Çok çalışırsın, hep doğruları yaparsın, bir noktada ters bir şeyler olur, bir aksilik çıkar, sonuca ulaşamazsın.

Bu nedenle, çok para kazanma hırsı ile hareket etmemek lazım bence...ayrıca senin hikayen mutlu sonla bitse de, dediğin gibi bunu lütuf olarak görmeli, ve yanlışta ısrar etmemelisin...zira haydan gelen huya gidebilir...hatta paranın %90 ını borsa dışına çıkarman hayrına olabilir.

Sayfa 1093/1230 İlkİlk ... 935939931043108310911092109310941095110311431193 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •