Originally Posted by
varsayım
10 sene önce "ne zaman emekli olurum" diye bakmıştım. 2042 yılı demişti. Ulan demiştim, şirkette herkes ölecek, yine de zor emekli oluyorum. O günden beri bir daha bakmadım. 30 sene kalmıştı. Şimdi 20 sene kalmış.
en son eyt liler için emekliliğin bir anlamı var. yoksa 65 yaş ve diğer koşulları sağlamak artık çok zor yeni nesil için.
bir de sgk ödeme yapamayacak, mevcut yüksek prim ödeyip yüksek maaş alacaklardan kırpacak söylemi var...halbuki her geçen yıl sgk nın eli rahatlıyor, hem millet daha geç emekli olacak, hem de eskiye göre daha az maaş ödeyecek göreceli olarak...yani sgk için kötüye değil, iyiye gidiş var.
sgk eğer, 40-45 yaşında emekli olunduğu dönemlerde batmdıysa, bu yeni yasayla hiç batmaz, kimse merak etmesin.
yeni neslin yapması gereken, özellike beyaz yaka ve kurumsal bir firmada çalışıyorsa, sigorta primleri zaten yüksekten yatacaktır...işten ayrıldığında, ya da başka işe girdiğinde brüt maaşına, sigorta primine dikkat etsin..brüte karışma, sen netine bak modası da yaygınlaşmaya başlıyor...maaş alırken emekliliğe nasıl etkisi olacak mutlaka bakmalı herkes.
zaten gidişatı görüp 5 yıl önce bu başlığın ilkini açtık..beyaz yaka iyi tasarruf yapsın, tasarruflarını iyi değerlendirsin ve 65 i beklemeden bireysel emeklilik vs ile 55 de en azından emekliliğe hazırlasın kendini dedik....yoksa çoğu beyaz yaka arkadaşımız 65 e kadar çalışmak zorunda olacak(keyfi yerinde olan 65 e kadar da çalışsın isterse, ama çalışmak zorunda olmak ile çalışmayı tercih etmek arasında kalın bir çizgi var).
Önemli dönüm noktalarını, beğendiğim analizleri Twitter dan da paylaşıyorum...@cautionary53
Yer İmleri