Sayfa 1217/1230 İlkİlk ... 217717111711671207121512161217121812191227 ... SonSon
Arama sonucu : 9840 madde; 9,729 - 9,736 arası.

Konu: ...::: Beyaz Yaka İçin Tasarruf ve Yatırım Koçluğu-2 :::...

1.  Alıntı Originally Posted by Metali Yazıyı Oku
    Bu ülkede maaş ile hiç birsey elde edemessiniz. Tasarruf ederek bile edemessiniz. Bugun bir defa daha öğrendik.

2013 yılında b segment sıfır km bir araba 35.000 tl asgari ucret ise 800 tl imiş. Yani kişi 43 tam maaş biriktirse alabiliyormus.
    Bugun b segment sıfır km bir araba ise 180.000 tl , yeni asgari ucret ise 2825 tl yani aynı araba icin bu defa 63 ay tam maaş biriktirmesi gerekiyor.

Yani emek ve tassaruf ile mal mulk alınmaz bu ulkede , artık mümkün değil.
    Beyaz yakaymış mavi yakaymış , hikaye. PEH.
    Kardeş, dediğimiz şu (muhtemelen yaşın benden küçüktür, yoksa hitap için kusura bakma).

Hayat eskiden de maaşlı kesim için zordu, bugün daha zor, yarın daha da zor olacak. Üç yıl önce bu başlıkta yazmaya başlayınca, temel anafikir olarak bunu vurguladık. Bu öngörüye katılmayan var mı?

Peki, eğitime 20 sene harcamış, doktor- mühendis olmuş adam. Ne yapsın, maaşla birikim yapılmaz diyip ticarete mi atılsın. Aileden bir birikim yoksa, kolay mı ticaret vs.

Sonuçta ben realist olma taraftarıyım. Ne bilinçsizce yaşayıp, gerçeklerden kopup, günü yaşayalım. Ne de aşırı karamsar olalım. Bugün beyaz yaka için zor olsa da, haddini bilerek yaşayan, tasarruf etmesini bilen, az da olsa tasarruflarını reel olarak arttıran...işinde de kendini geliştirirse, ileride daha güzel bir gelecek oluşturabilir. İşini iyi yapan, kendini geliştirmiş eğitimli kesim, bugüne göre, 5 yıl sonra hak ettiği değeri görebilir. Var olan şartlarda, elinden gelenin en iyisini yapmaya çalışmak lazım her zaman.
    Önemli dönüm noktalarını, beğendiğim analizleri Twitter dan da paylaşıyorum...@cautionary53

2.  Alıntı Originally Posted by steed1987 Yazıyı Oku
    Arkadaşlar merhaba
    İlk başlık ve burada oldukça vakit geçirdim ancak uzun zamandır giremiyorum foruma.
    Ben Şubat 2018 de ilk hissemi aldım ve yolculuğuma başladım. Amacım erken emeklilik ve bu yolda uzun vadeli düşünüyorum. Portföyüm oldukça muhafazakar aslında. Bugün hesapladım hisse alımı için harcadığım paradan satış ve temettülerden kazandıklarımı çıktım. Şu anda %104 kardayım. Kimine az gelebilir ama ben gayet memnunum. Cautionary hocam sağolsun çok yardımları olmuştu. Eğer siz de tecrübesiz iseniz bu başlıktan çok şey öğrenirsiniz.
    Ne kadar kazandığın değil, nasıl kazandığın önemli. 2020 de biraz da şansla, iki üç çöp hissede işlem yapıp parasını 2-3 katına çıkarmış birine göre, senin kazancın İnan daha değerli. Hem olaya 10-15-20 sene perspektifinden bakarsan, 1-2 yıllık yüksek kazancın bir önemi yok. Önemli olan yıllık enflasyon+%10-20 getiriyi ( yani reel %10-20 getiri), ortalama olarak, uzun yıllar boyunca elde edebilmek.

Piyasalar da hayat gibi. Genelde bi kere batınca, bir daha toparlanmazsın, finansal ölü haline gelirsin. Bu nedenle, birinci koşul, büyük finansal hatalar yapmamak. Az ya da orta seviye kazan, ama bir şekilde sürekli kazanan tarafta ol.
    Önemli dönüm noktalarını, beğendiğim analizleri Twitter dan da paylaşıyorum...@cautionary53

Alıntı Originally Posted by Cautionary Yazıyı Oku
    Kardeş, dediğimiz şu (muhtemelen yaşın benden küçüktür, yoksa hitap için kusura bakma).

Hayat eskiden de maaşlı kesim için zordu, bugün daha zor, yarın daha da zor olacak. Üç yıl önce bu başlıkta yazmaya başlayınca, temel anafikir olarak bunu vurguladık. Bu öngörüye katılmayan var mı?

Peki, eğitime 20 sene harcamış, doktor- mühendis olmuş adam. Ne yapsın, maaşla birikim yapılmaz diyip ticarete mi atılsın. Aileden bir birikim yoksa, kolay mı ticaret vs.

Sonuçta ben realist olma taraftarıyım. Ne bilinçsizce yaşayıp, gerçeklerden kopup, günü yaşayalım. Ne de aşırı karamsar olalım. Bugün beyaz yaka için zor olsa da, haddini bilerek yaşayan, tasarruf etmesini bilen, az da olsa tasarruflarını reel olarak arttıran...işinde de kendini geliştirirse, ileride daha güzel bir gelecek oluşturabilir. İşini iyi yapan, kendini geliştirmiş eğitimli kesim, bugüne göre, 5 yıl sonra hak ettiği değeri görebilir. Var olan şartlarda, elinden gelenin en iyisini yapmaya çalışmak lazım her zaman.
    Haklısınız. Ama sizde ifade ediyorsunuz borsada spekülatif hisse bol, dolar kurunu tutmak için ciddi para harcandı, piyasa canlansın diye düşük faizle para dağıtıldı. Bütün bu hareketlerin parçası olmadan para kazanmak zor değil mi ?

Uluslarası piyasada borsalarda şişmiş durumda faaliyet karlarından ziyade hisse geri alımları ile yükselen fiyatlar mevcut. Altın hak ettiği fiyatı bulamazken, sanal paralar uçup gidiyor.

Bütün bunlara rağmen beyaz yakanın bu spekülasyon trenlerinden birine atlamadan sadece rasyonel davranarak para kazanması mümkün mü ?

Sizin paylaşımlarınızdan bolca yararlanıyorum. Mesela geçen sene sonunda
    Pandemisiz altın tahminiz 1900 dolardı şimdi pandemili altının 1900 dolar olması ne kadar normal ?

Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
    O egeli ben değilim

4. Sevgili Egeli,

Gerek burada, gerekse Twitter da çok yazdım. Bence altın için dediğim gibi pandemi olmasa da buralarda olurduk. Pandemi hisselere ve kripto paralara yaradı. Doğru ya da yanlış, sonuçta parası çok olanlar trendlere yön veriyor.

Peki inanmadığımız, hatta saçma bulduğumuz finansal hareketler olunca ne yapacağız. Şahsi tercihim seyirci olma yönünde, hiç kripto para işlemi yapmadım, yapana bir şey demem, ama ben muhafazakar bir yatırımcı olarak tercih etmiyorum. Çok gitti diye ah vah edecek halim yok.

Bu sene temeli 5 para etmez bazı hisseler 5-10 katına çıktı diye, ah vah mı edelim..inanın benim hiç gözüm yok bu paralarda.

Şunu diyebilir bazı genç arkadaşlar. Sen nispeten kendini kurtarmış, erken emekli modunda yaşıyorsun, senin için bunları söylemek kolay...ben de derim ki, olaya 1-2 yıl değil, 10-15 yıllık perspektifte bakınca, ara ara yaşanan bu yıla benzer anomalileri göz ardıc etmek en doğru yaklaşım bence..zira bu yıla bakıp, gelecek yıllara dönük strateji belirlemek çok zararlı olabilir.

Alıntı Originally Posted by Cautionary Yazıyı Oku
    Sevgili Egeli,

Gerek burada, gerekse Twitter da çok yazdım. Bence altın için dediğim gibi pandemi olmasa da buralarda olurduk. Pandemi hisselere ve kripto paralara yaradı. Doğru ya da yanlış, sonuçta parası çok olanlar trendlere yön veriyor.

Peki inanmadığımız, hatta saçma bulduğumuz finansal hareketler olunca ne yapacağız. Şahsi tercihim seyirci olma yönünde, hiç kripto para işlemi yapmadım, yapana bir şey demem, ama ben muhafazakar bir yatırımcı olarak tercih etmiyorum. Çok gitti diye ah vah edecek halim yok.

Bu sene temeli 5 para etmez bazı hisseler 5-10 katına çıktı diye, ah vah mı edelim..inanın benim hiç gözüm yok bu paralarda.

Şunu diyebilir bazı genç arkadaşlar. Sen nispeten kendini kurtarmış, erken emekli modunda yaşıyorsun, senin için bunları söylemek kolay...ben de derim ki, olaya 1-2 yıl değil, 10-15 yıllık perspektifte bakınca, ara ara yaşanan bu yıla benzer anomalileri göz ardıc etmek en doğru yaklaşım bence..zira bu yıla bakıp, gelecek yıllara dönük strateji belirlemek çok zararlı olabilir.
    Dün dolar topiğinde de bol bol konuşuldu. Asgari ücret artışının, devlet tarafından hesaplanan enflasyonun çok üzerinde olduğu, bunun maliyetlere yansıyacağı ancak beyaz yakalıların enflasyon oranında zam alacağı için çemberin daralmakta olduğu, bu nedenle son yıllarda sahip olduğu bazı lükslerden vazgeçmek zorunda olduğu ifade edildi.
    Buradan yola çıkarsak önümüzdeki sene beyaz yakalıların maaş dışındaki alternatif gelirlere olan ihtiyacı dahada artacaktır. Buradada en basit yol yine borsa ve spekülasyondan geçtiği bu sene gibi bir sene yaşamamız olası olacaktır.
    Sizinde belirttiğiniz üzere denetleyici kurumlar daha sıkı denetim yapmasına ihtiyaç bulunmaktadır.

O egeli ben değilim

6.  Alıntı Originally Posted by Tasarrufcu Yazıyı Oku
    Benim görüşüme göre önümüzdeki yıllarda Beyaz yakanın işi daha da zorlaşacak gibi duruyor.
    Çok mezun var. Çok mezun adayı da var.
    Üniversitelerde kontejanlar yarı yarıya düşecek şekilde planlama yapılması gerekir.
    Özellikle özel sektör ağırlıklı bölümlerde bu yapılmalı(mühendislik, inşaat, işletme vs gibi).
    Hem kalite artar hemde beyaz yakanın maaş skalaları eski haline gelme şansı doğar.
    Çok mezun var. Çünkü çok insan var.

Endüstride artan otomasyon sebebiyle iş gücü ihtiyacı da yeterince artmıyor.

Mavi yaka olsan iş yok, beyaz yaka olsan iş yok.

Ne yapacak bu insanlar?

3 çocuk demesi kolay.

Herkes a.k. partisi ilçe başkanından torpilli değil ki binlerce kul hakkı yiyerek işe girsin.

LM-G710 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

7.  Alıntı Originally Posted by Egeli Yazıyı Oku
    Dün dolar topiğinde de bol bol konuşuldu. Asgari ücret artışının, devlet tarafından hesaplanan enflasyonun çok üzerinde olduğu, bunun maliyetlere yansıyacağı ancak beyaz yakalıların enflasyon oranında zam alacağı için çemberin daralmakta olduğu, bu nedenle son yıllarda sahip olduğu bazı lükslerden vazgeçmek zorunda olduğu ifade edildi.
    Buradan yola çıkarsak önümüzdeki sene beyaz yakalıların maaş dışındaki alternatif gelirlere olan ihtiyacı dahada artacaktır. Buradada en basit yol yine borsa ve spekülasyondan geçtiği bu sene gibi bir sene yaşamamız olası olacaktır.
    Sizinde belirttiğiniz üzere denetleyici kurumlar daha sıkı denetim yapmasına ihtiyaç bulunmaktadır.

Ponzi oyunlarında, ilk giriş yapanlar genelde kazanırlar, hatta iyi kazanırlar..bunlar da reklamı yapsın diye yemlenirler bilinçli olarak, daha çok müşteri gelmesi için. Kredi kullanımı da hızla artıyor. Bu işin doğasında aç gözlülük var zaten.

Bu iş 2019'da başladı, 2020 de patlar dedik...Ama biz işin göbeğinde olduüumuz için bazı şeyleri erken görüyoruz, yani işin ayyuk çıkışı 2020 de oldu diyebiliriz...Üstüne bir de 3-5 tavan garantili halka arzlar.

Resmi olarak kumar yasak olsa da, son aylarda müthiş bir kumara teşvik var...yıllık enflasyon+%10-20 desen yeni gelenlere, bir taarfıyla gülerler.

Bu durum sür-dü-rü-le-mez...tüm saadet zincirlerinde olduğu gibi, ilk girenlerden belki bir kaç kişi zengin olur..ama sonra giren %99 batar genelde...hiç bir zaman balonun tam olarak ne zaman patlayacağı bilinemez...ama gidişat az çok görülür.

Yolu bir şekilde bu başlığa düşmüş beyaz yaka arkadaşlara naçizane tavsiyem...2020 ve 21 iradenizin test yılı gibi düşnün..2021 de önemli olan, doğru bildiğiniz yatırım şeklinden sapmadan, piyasaya göre az da olsa kazanmaya devam etmek ve bu sabır testinden geçebilmek olacaktır.

8. Bu başlıkta sanırım bu sene içinde paylaşılan bir makale üzerine ( barış ve ...) beyaz yaka işçi ücretlerinin seneler içinde erimesinin sebeplerini yazmıştım. Dün açıklanan asgari ücrete göre muhtemelen mavi yaka adı verilen düşük gelir grubu ücretleri bu sene en iyi ihtimalle 10% veya TUIK enflasyon oranının 2-3 puan üstünde refah katkısı alacak beyaz yaka denilen işçi ücretlerine yakınlaşacak. Beyaz yaka denilen kesim popülizmin ilgi alanında olmadığı ve diplomalı işsiz ordusunun piyasa baskısı sebebi ile gelecek seneleri daha zor geçireceğini, nisbi refahının azalacağını rahatlıkla söyleyebilirim. Bu grup çalışanlarının artık siyasetten bağımsız olarak patron pokemonluğunu bırakıp kendi sendikalarını kurmaları veya var olan sendikalara üye olup haklarını - tüm haklardan bahsedersek kıdem tazminatlarının fonlara devredilmesi de bunun içinde var- örgütlü bir biçimde aramaları gerekiyor. Aksi takdirde İTO 'nun bir gün önce manidar bir zamanlama ile yabancı sermayeye yaptığı 'Türkiye'de işgücü çok ucuz - come to Turkey' kampanyasının en büyük kaybedeni bu grup olacaktır.

Sayfa 1217/1230 İlkİlk ... 217717111711671207121512161217121812191227 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •