Sayın garipy o ihtimal hep mümkün.
Kendimi şöyle açıklayayım
https://www.juve-patent.com/news-and...atent-and-spc/
Değerli ortaklarımıza da güzel bir haberi duyurmuş olayım.
Apixaban patenti 2028 öncesi ABD için kitli durumda fakat UK de invalidate edilebilir.
Teşekkürler bilgi için ama küresel pazarda bizim gibi jenerik çok versiyon olacaktır. Asıl bizim ülkemizde sonbaharda doluyordu diye hatırlıyorum. ugurkaptan ortak paylaşmıştı .
İlaç işi gerçekten zormuş pazar payı arttırmak , yeni çıkan ürünün pazardan pay alması vss.
MI 6 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Benim bilgim de TRde Eylülde dolduğu yönündedir. Firma da bu konu hakkında 3-5 ay evvel sorulan soru üzerine 1 yıl civarında pazara vereceklerini belirtmişti..
şurdaki kaynaklşar da 2022de dolacağı hk bilgi veriyor:
https://www.businesswire.com/news/ho...es%20in%202022.
"...The composition of matter patent covering apixaban in the U.S. expires in February 2023 (excluding potential patent term extensions) and in the EU it expires in 2022. ..."
https://s21.q4cdn.com/104148044/file...15-BMS-10K.pdf
".....Eliquis EU and Japan: The composition of matter patent covering apixaban in the EU expires in 2022......"
Jenerik ilaç işinde karlılığın yüksek seviyede ve sürdürülebilir tutulması için ar-ge şarttır.. konunun kısa özeti budur.. Devanın yağtığı ada budur: ar-geye yatırım..
3-4 ay evvel burda devanın ar-ge sürecini tamamladığı ve henüz pazarda olmayan ürünler listesini vermiştik (açık kaynaklardan toplanmış bilgiler)..
firma bugün karlığı ama gelecekte de öyle mi olacak? temel soru budur.. cevabı da ar-ge departmanın vcarlığı ve başarısındadır..
apixabanı arada bir firmaaya soramak uygun olur ("ne zaman lansman olacak?").
rekabet hep olacaktır.. ar-ge yetkinliği önde olanlar yarışı önde büyük avantajla mücadeleye başlıyor...işin dinamiği jenerik ilaçta böyle çalışıyor..
bu zorluğun faydalı tarafı şu: yeni rakipler için pazara girme engeli oluyor (ruhsat yoksa kimse pazara giremiyor.. ruhsat olması için de ar-ge lazım ya da bir çinliden hintliden lisans almak lazım.. lisans almak da kolay değil velev ki 5. jenerik falan olmak hedeflenmesin.. jenerik ar-ge süreleri de kimyasal ilaçta 5 - 6 yıl, biyotek ilaçta 8-9 yıl..); pazarda yer etmiş olanların yeri muhkem oluyor.
ar-ge konusu kritik. TRde ilaç sektöründe faal ve akredite olmuş 39 tane ar-ge merkezi var.. oysa ilaç firma saysı 500e yakın.. en son gördüğüm rakama göre sadece 1650 tane ar-geci var (ilaçta) ve bunların yaklaşık 400 tanesi devada.. bu karşılaştırılmalı avantaj dolayısıyla, firma geleceğini kendisi inşa ediyor.. ar-ge dpt olmayanlar avrupa/amerika/hint/çinli firmalardan mümessilik almaya çalışıyor.. o zaman da ya 4.-5. jenerik olarak piyasa anca gireblir ya da ürün ham maddesiniş pahalı alıyor, royalty ödüyor vb vb..
Son düzenleme : Maslak1; 07-05-2022 saat: 19:03.
Saygıdeger deva yatırımcıları galiba beni biryerden hatırlıyorsunuzdur. Belkide devanın kasasını tutandan karı daha iyi biliyorum. Yukarıdaki yazıları yazdıktan sonra bir aracı kurumda yatırımcı olan ve beni bu formlardan tanıyan bir dost beni aradı ve deva ile ilgili düşüncemi sordu. Önce önemsemedim ama karı görünce nedenini anladım. Yaptıgım analizi ilginç bulmuşlardı. O dosta ve sizlere bol kazançlar dilerim. Yazdıklarım yatırım tavsiyesi degildir. Bu arada deva 351 milyon kar açıkladı ben 350 milyonun altı olmaz demiştim.
Yer İmleri