-
Amerikali sair ve yazar Sylvia Plath'in dogum yildonumu (27 Ekim 1932)
“Ne kadar hevesli olursan ol, karakterinin kaderin oldugundan ne kadar emin olursan ol, elektrik lambasinin sahte neseli parlakliginda, saatin yuksek sesli tiktaklarinin esliginde yapayalniz odandayken ne gecmiş ne gelecek, hicbir seyin gercek olmadigina dair ciplak ve aci gercegin farkina varmaktan kendimi alikoyamam. Ve neticede su ani olusturan yegane sey olan gecmis ya da gelecekten yoksunsan, neden simdinin bos kabugunu kirip canina kiymiyorsun ki? Ancak kafatasimin icinde duran, ‘Dusunuyorum, oyleyse varim!’ sozunu papagan gibi yineleyen, mantik yurutebilen, o soguk, gri organ parcasi her zaman bir sapak, bir yokus, yeni bir cikis olacagini fisildiyor. Iste bu yuzden bekliyorum.” Gunlukler

“I can't deceive myself that out of the bare stark realization that no matter how enthusiastic you are, no matter how sure that character is fate, nothing is real, past or future, when you are alone in your room with the clock ticking loudly into the false cheerful brilliance of the electric light. And if you have no past or future which, after all, is all that the present is made of, why then you may as well dispose of the empty shell of present and commit suicide. But the cold reasoning mass of gray entrail in my cranium which parrots, ‘I think, therefore I am,’ whispers that there is always the turning, the upgrade, the new slant. And so I wait.”

Gulumseseydi ay, sana benzerdi.
Guzel bir seyle ayni izlenimi
Birakirsin, fakat yok edicisin.
Ikiniz de isigin buyuk odunc alicilarisiniz.
Acilanir dunyaya onun O-agzi; seninkiyse umursamaz.
Ve her seyi tasa dondurmek senin ilk katkin.
Bir anit mezara uyaniyorum; buradasin,
Tikirdatarak parmaklarini mermer masaya, sigara ariyorsun,
Bir kadin kadar kindarsin, fakat o denli urkek degilsin,
Ve yanitlanamayacak bir seyler soylemeye can atiyorsun.
Ay da hor gorur tebaasini,
Fakat gunduz vakti maskaranin biridir.
Hosnutsuzluklarin, ote yandan,
Ulasir mektup kutusuna hos araliklarla,
Beyaz ve yazisiz, karbon monoksit gibi yayilir.
Hic bir gun yok ki senden haber gelmesin,
Dolanip durursun belki Afrika’da, fakat dusunursun beni.
(Sylvia Plath, Venedik’te, 8 Nisan 1956)

-
Zero ve Gustave, 27 Ekim 1932’de Capraz Anahtar Cemiyeti’nin (The Society of the Crossed Keys - La Società delle Chiavi Incrociate) yarimiyla hapishaneden kactilar. (The Grand Budapest Hotel - Buyuk Budapeste Oteli)

-
Akademi Odulu adayligi bulunan ve Emmy Odulu sahibi Ingiliz aktor ve komedyen John Cleese’nin dogum gunu (27 Ekim 1939)

-
Albert Camus tarafindan yazilan SIKIYONETIM (L'etat de Siege - The State of Siege - Lo stato d'assedio) oyunu, 27 Ekim 1948 tarihinde Paris, Theatre Marigny’de promiyerini yapti.

“Ben ancak cellatlari hor gormedim. Ne yaparsan yap, bu insanlar senden yucedir. Arasira birini oldurseler bile, cilginlik aninda yaparlar bu isi. Sense yasaya ve mantiga dayanarak kiriyorsun insanlari. Alay etme one egik baslariyla, yuzyillardir korkunun kuyruklu yildizlari geciyor tepelerinden. Urkekliklerine bakip gulme, yuzyillardir sapir sapir dokuluyorlar, sevgileri paramparca oluyor. En buyuk suclarina bile bir ozur bulunabilir. Dunya kuruldu kurulali kendilerine karsi islenen ve senin de, ustune tuy dikmek uzere su pis duzeninle yasalar baglamayi, dusundugun suclaraysa hicbir ozur bulamiyorum.”

“Io non disprezzo che i carnefici. Qualunque cosa tu faccia, questi uomini saranno sempre più grandi di te. Se uccideranno sarà in’ora di pazzia. Tu invece massacri secondo la legge e la logica. Non beffarti dei loro dorsi curvati, poiché da secoli le comete della paura passano sopra di loro. Da secoli essi muoiono e il loro amore è straziato. Il loro delitto più grande avrà sempre una scusa. Ma non ci sono scuse al delitto che è sempre stato commesso contro di loro e che, alla fine, tu hai avuto l’idea di codificare nello sporco ordine che è il tuo!”
-
Akademi Odullu Italyan aktor, senarist ve yonetmen Roberto Benigni’nin dogum gunu (27 Ekim 1952)

-
Walt Disney'in ilk televizyon sovu Disneyland Hikayesi (Disneyland) 27 Ekim 1954’den ABC kanalinda yayinlandi.

-
James Dean ve Natalie Wood’un rol aldigi drama filmi Asi Genclik (Rebel Without a Cause - Gioventù bruciata), 27 Ekim 1955 tarihinde vizyona girdi.

-
Ingiliz New Wave muzik grubu Duran Duran'in solisti, Ingiliz soz yazari ve muzisyen Simon Le Bon’in dogum gunu (27 Ekim 1958)

Gönderi Kuralları
- Yeni konu açamazsınız
- Konulara cevap yazamazsınız
- Yazılara ek gönderemezsiniz
- Yazılarınızı değiştiremezsiniz
-
Forum Rules
Yer İmleri