Sayfa 179/580 İlkİlk ... 79129169177178179180181189229279 ... SonSon
Arama sonucu : 4636 madde; 1,425 - 1,432 arası.

Konu: YATAS - Yataş

1. Bilgiler araştırmaya yönelik olup al,sat ya da tut tavsiyeleri içermez...

Alıntı Originally Posted by çobanyıldızı Yazıyı Oku

bilgi için elinize sağlık; fakat bu verdiğiniz iki tabloda da yataş yok. acaba gözümden mi kaçıyor diye 3-4 kez kontrol ettim, ama yine de yok. dolayısıyla bu 2 tabloyu neden yataş forumunda paylaştınız anlayamadım. sanırım yanlış forumda verdiniz bu bilgileri.

Alıntı Originally Posted by borsaci34 Yazıyı Oku
    20TL'li fiyatlari daha erken gorecegimizi dusunuyorum ben. Is Yatirim'in daha onceki Yatas hedef fiyati olan 14.6TL de 2017 kar tahminlerine goreydi, guzel gelen bilanco ile 6 aylik finansallar aciklandiktan sonra bu hedef fiyati astik, Is Yatirim da yeni hedef fiyat ve yeni net kar tahmini yayimladi. Benzer durum ilk 3 aylik finansallar aciklandiktan sonra da gerceklesti. Bu sene basinda Is Yatirim hedef fiyat olarak 10.2TL diyordu.

Bu sene ilk 6 ayda net kar gecen senenin ilk 6 ayina gore 3.3 kat artti, benzer sekilde 3.ceykek ve 4.ceyrek net kari da 3.3 kat artarsa 2017 yili net kari 58milyon TL civari yapiyor, bu net kar buyumesi 3.ceyrekte de devam ederse Is Yatirim'dan yukari yonlu bir fiyat hedefi gelmesi muhtemel. Malum, Is Yatirim 2017 icin 51milyon TL net kar bekliyor.
    sn borsaci34, işyatırımın o raporunu inceledim. Kayahan Demirak isimli analist hazırlamış o raporu. çok detay vermemiş. en dikkatimi çeken tahminleri; yıl sonu satışlarını 771 milyon olarak vermesi ve de yıl kar tahmini olarak 51milyon vermesi oldu.

burada Kayahan Demirak ın tahmini olan yıl sonu satışlarını 771 milyon olarak mihenk kabul ederek (yani Kayahan ın tahmini tutacak varsayarak) 2 senaryo modeli hazırladım kendimce. yaklaşık 2 gündür vakit buldukça modeli tamamlamaya çalıştım. modelim yataşın bu sene yayınladığı finansal raporlarındaki "gelir tablosunu" temel almakta. modelimin görüntüsü şöyle:

tablolarda 3Ç ve 4Ç tahmin sütunlarını kararttım; çünkü asıl amaç yıl sonu tahminleri olduğu için bu sütünlardaki bilgiler bu aşamada dikkat çekici değiller.

tablolaraki 1Ç, sadece ocak-şubat-mart 2107 için; 2Ç sadece nisan-mayıs-haziran 2017 için; 3Ç sadece temmuz-ağustos-eylül 2017 için; 4Ç sadece ekim-kasım-aralık 2017 içindir. yani çeyrekler sütunlarındaki bilgiler 1 ocaktan itibaren kümülatif değildir. ilaveten tablolarda değişim sütünundaki uçuk yeşil ile işaretlediğim bilgileri tahmin modelleri açısından önemsiz olduğu için vurguladım. çünkü smm (satışlan mamüllerin maliyeti) hasılatla birlikte doğrusal değişmekte. ar-ge rakamı çok küçük olduğu için gözardı edilebilir. efd (yani esas faaliyetleden diğer) gelir ve giderler rakamları önemli ama, birbirlerine o kadar yakınlar ki, nerdeyse birbirini nötürlüyor. yf (yani yatırım faaliyetlerinden) gelir ve giderler yok gibi bir şey. f (yani finansal) gelir ve giderler yapısı gereği sözleşmelere vs dayandığı için onu da doğrusal kabul ettim. vergi zaten vö (yani vergi öncesi) kar ne ise onun %20 si (kurumlar vergisinden dolayı. gerçi ertelenmiş vergiler de olmalı tahmin sürunlarında ama bunlarında rakamları nispeten önemsiz olduğu için ertelenmiş vergileri de yok saydım)

1inci senaryoda şunu varsaydım: yataşın 1Ç ve 2Ç maliyet ve gider yapısı ne seyirde gelişmiş ise, bu seyir 3Ç ve 4Ç te de devam edecek diye varsaydım. sadece satışların maliyetini hasılatla doğru orantılı kabul ettim. çünkü işin özü gereği satışların maliyeti, satış gerçekleştikçe ortaya çıkan bir rakamdır. yanlız burada dikkatimi çeken husus şu oldu: 2Çte satışlar, 1Çe göre %28,22 artarken, satışların maliyeti %29,08 artmış. üretim maliyet yapısı ve fiyatlar genel seviyesi sabitken satışların maliyetinin % 28,22den daha az artması gerekidi. ama bu dönemde hammadde fiyatları artış olabilir. bir de üretim, artan talebe yetişmek için hızlandırılmış olmalı ki, bu da biraz fireyi ve kalite maliyetlerini artırır. dolayısıyla satışların maliyetinin 2Çte %29,08 artmasını yadırgamıyorum.

1inci senaryo tablosunu kısaca özetlersem: psdg (yani pazarlama satış ve dağıtım giderleri) 2Çte %14,80 artmış. gyg (yani genel yönetim giderleri) 2Çte %24,97 artmış. ar-ge 2Çte %13,11 azalmış... ilaahir. ve bunlar 3Ç ve 4Ç te de bu şekilde devam edecek diye varsaydım. ve neticeten bu model, yıl sonu net karını 41milyon diye verdi. tabiidir ki, bu model Kayahan Demirak ın tahmini olan 51 milyondan uzak bir rakam.

acaba Kayahan Demirakın 771milyon satış hasılatından 51milyon net kara nasıl varmış olabilir, diye düşünürken aklıma 2inci senaryoyu kurgulamak geldi.

tahminim o ki, Kayahan Demirak ta benim birinci senaryoda modeli etkilemez diye düşündüğüm kalemleri benim gibi doğrusal kabul etti. ama sadece psdg ve gyg yi modelinde biraz farklı ele adlı. neden acaba? şundan dolayı olabilir: doğası gereği psdg ve gyg yönetsel kararların sonucudur. yani patronun insiyatifine bağlı değişirler. tabi değişme derken, parton isterse sıfıra iner, isterse 100e çıkar gibi değil. belirli sınırlarda patronun insiyatifine bağlı olarak değişebilir diyebiliriz. psdg ve gyg nin önemleri tablolardan da görüleceği gibi, rakamlarının gerçekten büyük olmalarından da kaynaklı biraz. önemlerini şöyle de vurgulayabilirim: 1Çte psdg hasılatın %27,66 sını götürmüş. 2Çte hasılatın %24,77sini götürmüş. burada sanırım Kayahan Demirak bu iki oranın ortalamasını (% 26,215 ediyor) alıp, psdg yıl sonunda hasılatın %26,215ini götürür diye düşünmüş olabilir. aynı şeyi gyg için de düşünmüş olabilir. görüldüğü gibi 1Çte gyg hasılatın %4,96 sını götürmüş. 2Çte hasılatın %4,835sini götürmüş. ve bu iki oranın ortalamasını (%4,90 ediyor) alıp, gyg yıl sonunda hasılatın %4,90ını götürür diye düşünmüş olabilir. ve böylece görüldüğü gibi 2inci senaryo yıl sonu net karını 51milyon diye verdi. hımm... şimdi Kayahan Demirak ın tahmini olan 51milyon net karı buldum kesinlikle "Kayahan Demirak kendi tahmin modelini böyle kurgulamıştır" demeye çalışmıyorum. sadece Kayahan Demirak o tahmini yaparken nelere bakmış olabilir diye kendimce zihin jimnastiği yapıyorum.

biraz da tabloların sağ taraflarındaki mavi ile verdiğim rakamlara dikkat çekeyim. ordan da görüldüğü gibi smm, psdg, gyg ve finansal giderler karın oluşumunda son derece etkili hatta en önemlileri. 1inci senaryo tablosunda, 1Ç için smm hasıların %58,386sını, psdg hasıların %27,663ünü, gyg %4,961ini götürmüş. bu 4 kalem gider toplamda, 1Ç hasılatının %94,431ini götürmüş. başka bir deyişle 1Çteki her 100liralık satışın 94lira 43 kuruşu bu 4 kaleme gitmiş. 2Çte bu oran %90,496ya düşmüş. yıl tahmin sütununda görüleceği gibi 1inci senaryo, 771milyon olan yıl sonu satış hasılatının %93,42sinin bu 4 kaleme gideceğini söylüyor. 2inci senaryo ise, 771milyon olan yıl sonu satış hasılatının %91,78sinin bu 4 kaleme gideceğini söylüyor. 1inci ve 2inci senaryoların ürettiği net kar rakamlarını 10milyon farklı çıkması kanaatim odur ki, psdg ve gyg den kaynaklanmaktadır. yukarda da ifade ettiğim gibi, smm, satışa orantılı olduğu için modellerde "değişken" değil de "veri" olarak kabul edildi. finansal giderler genelde sözleşmelere dayalı olduğu için bunu da "veri" olarak kabul ettim. dolayısyla geriye psdg ve gyg nin ne olacağı kalıyor. böylece modellerde psdg ve gyg yi "değişken" olarak kullanmak kaçınılmaz gibi oldu.
    Son düzenleme : cok400; 15-09-2017 saat: 23:30.

şimdi işyatırımın tahmini olan yıl sonunda yataşın 51milyon net kara ulaşabilirliğini "kendimce" rasyonalize ettim. ama mihenk/nirengi taşı olan 771milyon satış hasılatı tutar mı? asıl soru bu olmalı bence. Kayahan Demirak neye göre 771milyon buldu bilemiyorum. tahmini olan 771, yıl sonunda olabilir de olmayabilir de. bilinen ne var? bilinen: 1Ç satış hasılatı 151.824.453tl. 2Ç satış hasılatı 194.667.138tl ve ilk 6 ay toplamda 346.491.591tl. 2inci 6ayda bu kadar daha satış yapsa, yıl sonunda 692.983.182tl eder. demekki 2inci 6ayda, ilk 6 aya göre satışları 80milyon civarı daha fazla olmalı diyor Kayahan Demirak. olabilir mi bu? önce 2inci 6 aylık dilimi 2ye ayırmak lazım: 3Ç yani temmuz-ağustos-eylül şeklinde. ve 4Ç yani ekim-kasım-aralık diye. 3Ç te satışların 2Çe göre artacağını düşünmek oldukça makul (yani akla yatkın). çünkü devletin kdv indirimi kampanyası 30 eylüle kadar devam edecek. firmalar da, madem devlet yaptı biz de kendi kampanyamızı yapalım 30 eylüle kadar dediler. ama tüm bunlar 4Çte olmayacak. hoş aslında, firmalar kdv indirimi devam etsin diye taleplerini bildiriyorlar ama, "bildiğim kadarıyla" hükümetin bu yönde bir adımı yok halen. şu halde, görünen o ki, 3Ç satış hasılatı, 2Çe göre ciddi artış göstecek. ama beri taraftan 4Ç satış hasılatı, 3Çe göre ciddi azalış gösterecek. çünkü devletin kdv kampanyası ve firmaların kendi kampanyaları 30eylülde sona ereceği için, tüketicilerin, ekim-kasım-aralık dönemi için planladıkları talepleri önemli ölçüde öne çekilmiş olacak. buna göre yataşın 3Ç (sadece temmuz-ağustos-eylül) bilançosu ve karı parlak olacak, ama 4Ç (sadece ekim-kasım-aralık) bilançosu ve karı pek parlak olmayacak gibi. beri taraftan bu yılın mart ayı veya şubat sonları gibi, nuri altop %50 büyüme hedefliyoruz diye beyanat vermişti. bu hedefi dikkate alırsam: 2016yılı satışları 502.323.499tl olmuştu. %50 artsa 2017 yılı satışları 753.485.248 tl eder. hmm.. 771milyon biraz zor gibi ama yaklaşırız gibi "bence".
    Son düzenleme : cok400; 16-09-2017 saat: 00:31.

son olarak, geçenlerde ifade ettiğim, devam eden hisse geri alım programına temas etmeliyim.

son yapılan kap duyurusunda, geri alınan hisselerin sermayeye oranı %2,15 oldu. bu demektir ki, yaklaşık 920bin lot geri alındı. ve ortalaması da hisse başına ne oldu tam bilmiyorum ama 10tlden aşağı olmasa gerek. buna alış bedeli olarak düz hesap 10milyon tl diyeyim. geçenlerde belirttiğim gibi bu 10milyon için ya geçmiş yıl karından ya da dönem karından karşılık ayrılacak yıl sonunda. karşılığı dönem karından ayırsa, bu yılın karı en az 10milyon azalacak bundan dolayı (gelir tablosunda değil, bilançoda gözükecek). tahminim o ki, yataşın muhasebecisi bunu geçmiş yılın karından ayırıp dönem karına dokunmayacak. ama bu benim açımdan 3 aylığına bilanço makyajından başka birşey olmayacak. çünkü yaklaşık 3 sonra 2018-1Ç bilançosu geldiğinde, 2017 dönem karının artık geçmiş yıl karlarında yer aldığını göreceğiz.

ez-cümle: yıl sonunda 51milyon kar gelebilir mi? bana biraz zor gibi geliyor. 40-45milyon arası olabilir gibi bence. umarım tahminimde yanılırım ve kar 50 veya 50üstü gelir. bu sayede portföyümün değeri de artar. böyle yanılmayı peşinen kabul ederim

not: mutlaka ifade etmeliyim ki, yukarıda yaptığım tahmin, analiz ve yorumlar tamamen "beyin jimnastiği" amaçlıdır. "ciddiye alınacak" bir yanı yoktur. ciddiye alınacak kadar ne bilgim ne de tecrübem vardır.

6.  Alıntı Originally Posted by cok400 Yazıyı Oku
    bilgi için elinize sağlık; fakat bu verdiğiniz iki tabloda da yataş yok. acaba gözümden mi kaçıyor diye 3-4 kez kontrol ettim, ama yine de yok. dolayısıyla bu 2 tabloyu neden yataş forumunda paylaştınız anlayamadım. sanırım yanlış forumda verdiniz bu bilgileri.
    Aslında amacım hisseden ne para çıktığını ne de hisseye para girdiğini göstermek içindir.
    Bilgiler araştırmaya yönelik olup al,sat ya da tut tavsiyeleri içermez...

7. Bilgiler araştırmaya yönelik olup al,sat ya da tut tavsiyeleri içermez...

Alıntı Originally Posted by çobanyıldızı Yazıyı Oku
    Aslında amacım hisseden ne para çıktığını ne de hisseye para girdiğini göstermek içindir.
    kabul etmeliyim ki, güzel açıklama
    ama sanırım az da olsa bugün yataşta para çıkışı vardı gbime geldi. rakamın küçük olması yüzden listeye girememiş olmalı.

Sayfa 179/580 İlkİlk ... 79129169177178179180181189229279 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •